Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Одягнули кайданки та силоміць заштовхали у мікроавтобус!

У Патрульній поліції Львівської області інцидент з затриманням велосипедистки досі не коментують

Велопатруль зупинив велосипедистку, яка їхала тротуаром. Фото Львівської асоціації велосипедистів
Велопатруль зупинив велосипедистку, яка їхала тротуаром. Фото Львівської асоціації велосипедистів

Цими днями у Львові трапився прикрий інцидент: на вул.В. Великого (біля ресторану McDonald’s) велопатруль затримав дівчину, яка їхала на ровері. Як видно на відео, яке потрапило у соцмережі, дівчина просить патрульних надати докази того, яке порушення вона скоїла? Логічно: якщо доказів немає, то немає правопорушення …

Патрульні, своєю чергою, наполягають, аби дівчина показала документи. Один з патрульних розмовляє з велосипедисткою підвищеним тоном. По суті, кричить. «Востаннє запитую: ви пред’являєте документи, чи ні? — запитує патрульний. — Якщо ви відмовляєтеся показати документи, вас буде затримано».

Жінка, яка знімала те, що відбувалося на відео, питає патрульного: «Чому ви так по-хамськи себе поводите?». Патрульний на зауваження не реагує.

«Чекаємо слідчо-оперативну групу», — каже дівчина. У руках у неї букетик з підсніжниками…

У цей час триває словесна перепалка між перехожими та патрульними. Те, що відбувалось далі, як то кажуть, на голову не налазить!

Велопатруль викликає на місце події підрозділ патрульної поліції з охорони громадського порядку ТОР. Здебільшого торівців викликають під час акцій протесту та мітингів. Решта часу вони патрулюють вулиці міста. Масових скупчень людей — немає, є лише одна велосипедистка… Для чого було викликати цілий підрозділ?

Торівці у чорній формі з автоматами (!) виходять з буса. У цей момент один з патрульних буквально починає шарпати дівчину на велосипеді. Перехожі в шоці від того, що відбувається. Намагаються якось завадити беззаконню…

В цей час один з патрульних повалив дівчину на тротуар… Він кілька разів перекидає її по тротуару. Для чого це зробив? Чи нестиме за це відповідальність?! Загалом на місці події - семеро (!) поліцейських. Один з поліцейських у чорній формі спеціально закриває собою об'єктив камери, аби завадити відеозйомці.

«Що ви робите?» — обурюється жінка, яка знімає все на відео. «Затримання людини», — відповідає велопатрульний. Поліцейські не дозволяють перехожим підійти до дівчини. Патрульні все ж одягають на велосипедистку наручники та силоміць ведуть до мікроавтобуса.

«Де протокол затримання?» — питають люди. Поліцейські не реагують. «Не заважайте роботі поліції», — кажуть поліцейські і залишають місце події.

У Львівській асоціації велосипедистів повідомили, у конфлікті брали участь понад сім поліцейських. Відомо про застосування спецзасобів та фізичної сили до велосипедистки, її заштовхали у бус і відвезли в Франківський райвідділ, звідки її забрала карета швидкої допомоги. «Наразі ми з’ясовуємо обставини події. Прохання всіх свідків зголоситись, та надсилати нам фото та відеоматеріали», — додали в асоціації велосипедистів.
Очевидці також розповідають, у травмпункті у велосипедистки діагностували множинні забої, зокрема, забої та розтягнення зв’язок плечового суглоба, підшкірні гематоми обох передпліч тощо.

Варто зауважити, що велодоріжка закінчується біля перехрестя з вул. Княгині Ольги і саме у цьому місці її немає.

Одразу після інциденту патрульна поліція розмістила короткий коментар: «Наразі за фактом події, задля перевірки законності дій поліцейських, розпочате службове розслідування». Я і вчора, і сьогодні намагалася отримати від патрульних детальні коментарі інциденту, який трапився на вул. В. Великого за участі велосипедистки. Зокрема, щодо агресивної поведінки поліцейських та застосування фізичної сили до дівчини. Але там як води у рот набрали…

Більшість дописувачів у соцмережах обурюються діями патрульних, називають їх беззаконням. Розповідають, що до інциденту з велосипедисткою причетний львівський велопатрульний Юрій Садига, чимало львів'ян обурені його роботою та агресивною поведінкою під час служби.

«Щодо штрафів за рух по тротуару на велосипеді…Так, згідно з буквою закону, це правильно, — написав один з дописувачів. — Але робити це потрібно, де є наявна велоінфраструктура, зокрема, велосмуга… А ці профнепридатні спеціально обирали такі місця, де немає безпечної інфраструктури. Таке враження, що вони працювали на норму штрафів, а не на покращення руху…».

P.S.

Є інформація про те, що конфлікт велосипедистки Ніни Бойчук з патрульними — вдало спланована провокація. А сама вона — соратниця відомого львівського провокатора, антивакцинатора та антимобілізатора Остапа Стахіва. Також на місці події були присутні й інші його прихильники, які криками привертали увагу перехожих та знімали відео. Про це пише видання ZAXID.NET.

Схожі новини