Передплата 2024 «Добра кухня»

За те, що затримав нападника із бритвою — отримав годинник!

Максим Лісков навчається в університеті, але уже працює адвокатом

Фото поліції
Фото поліції

Львівські правоохоронці нагородили студента, який допоміг затримати нападника на жінок. Про це повідомили у відділі зв’язків з громадськістю обласної поліції.

Заступник очільника поліції Львівщини полковник поліції Руслан Остроух подякував 20-річному майбутньому юристу за мужність та рішучість, проявлені при затриманні озброєного зловмисника. Вручив йому відзнаку — годинник та запросив по завершенні навчання на службу у поліцію.

Нагадаємо, 5 березня близько 16.00 у вбиральні Львівського національного університету імені Івана Франка 39-річний львів'янин напав на 20-річну студентку. Погрожуючи небезпечною бритвою, він схопив дівчину за шию та завдав їй тілесних ушкоджень. На крики жертви про допомогу відреагував 20-річний студент університету, який саме проходив повз вбиральню. Він спробував затримати нападника, проте тому вдалось вирватись та вибігти з приміщення.

Втікаючи, на вулиці Гнатюка зловмисник напав на іншу жінку — 45-річну працівницю одного з магазинів. Як і в попередньому випадку, він схопив жертву за шию та погрожував їй бритвою. Цього разу студенту, який переслідував втікача, вдалось затримати його. З допомогою перехожих, які повідомили про подію на оперативну лінію 102, він утримував зловмисника до приїзду правоохоронців.

Слідчі територіального підрозділу поліції, за процесуального керівництва Галицької окружної прокуратури, повідомили затриманому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання — позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Журналістка «ВЗ» стала свідком того, як хлопець, який допоміг затримати нападника, розповідав правоохоронцям, як усе відбувалося. Показав, зокрема, де зловмисник встиг сховати ще й палицю…

Я тоді також поспілкувалася з потерпілою дівчиною, студенткою юридичного факультету. Діана розповіла, що побачила того чоловіка у кабінці туалету. Встигла сказати йому, що це жіночий туалет… У той момент чоловік схопив її зі словами «я прийшов по тебе …». Діана побачила у руках нападника предмет, схожий на ніж… Була у шоковому стані. Згодом слідчі встановили, що це була бритва (її вилучили).

Діані, на щастя, вдалося вивернутися і забрати його руку від шиї… Крики дівчини почув студент, який йшов коридором навчального закладу. Нападник почав утікати. Хлопець його наздогнав та затримав.

Слідчі встановили, що у руках нападник тримав бритву. Фото автора
Слідчі встановили, що у руках нападник тримав бритву. Фото автора

Я зателефонувала до Максима Ліскова. Він, до речі, навчається, але вже працює адвокатом. Ось що він розповів:

— Я не дуже хотів бути публічним, — ніяковіє Максим. — Але сталося нагородження… Для мене це — приємна несподіванка!

— Ви не боялися за ним бігти, все-таки у нього у руках була бритва?

— Я у той момент не замислювався… Просто почув, що сталося. Часу на роздуми, по суті, не було.

— Він ще встиг забігти на Гнатюка в магазин?

— Він не забіг у магазин. Жінка-продавчиня стояла біля магазину, він взяв її, можна сказати, у заручниці. Приставив їй бритву до горла… Тобто коли я його вже наздоганяв, він вирішив взяти заручницю, щоб я до нього не наближався…

— Слідчі відкрили провадження за статтею «хуліганство».

— З юридичного погляду — це хороша кваліфікація. Замах на вбивство — важко довести. Він, до речі, був у розшуку — по розбещенню неповнолітніх і розповсюдженні порнографії. Він порнографічні фотографії, зокрема, скидав неповнолітнім. Кримінальне провадження відкрито за двома статтями — ст.301 ККУ та ст. 156 ККУ. Ухвала на затримання була видана 4 березня, а 5 березня це все сталося… Насправді у нього судимостей купа.

— А за що його ще притягали до відповідальності?

— За крадіжку — ч.4 ст.185 КК України. Але він отримав у суді умовне покарання. Також у нього близько восьми справ по домашньому насиллю.

— На якому етапі справа з нападами на жінок?

— Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Слідство триває. Засідань ще не було призначено.

— А ви з Діаною спілкувалися, вона вам подякувала?

— Декілька разів спілкувалися. Так, звісно, подякувала.

А тим часом…

Останнім часом у Львові почастішали випадки нападу на людей.

16 березня, у центрі Львова, невідома жінка намагалася загасити сигарету об лице дитини. Після того, як зробити це не вдалося, нападниця вирвала у неповнолітньої дівчини пасмо волосся. Після нападу жінку затримали патрульні та доправили до найближчого відділу поліції.

23 березня неадекватний пасажир тролейбуса без жодних причин накинувся на 13-річну дівчинку, яка сиділа неподалік нього. Він вийняв з-за пазухи палицю і кілька разів ударив неповнолітню по голові. Дівчинку шпиталізували (факт нападу зафіксувала камера відеоспостереження).

Схожі новини