Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На мою думку, зарплата поліцейських має бути мінімум 25 тисяч грн»

Журналістка «ВЗ» побувала на зустрічі з новим керівником управління патрульної поліції у Львівській області

Андрій Крутень. Фото із мережі
Андрій Крутень. Фото із мережі

У Львові — новий керівник управління патрульної поліції, ним став Андрій Крутень. Раніше він керував патрульною поліцією у Волинській області. Куди перевели екскерівника Романа Пилипенка — таємниця за сімома печатями… Нагадаємо, Пилипенка було спочатку відсторонено, а потім звільнено з посади керівника патрульної поліції Львівщини через скандал з перепусткою (відео скандалу можна побачити в Інтернеті). Службове розслідування за цим фактом триває (термін розслідування — місяць).

Нового керівника особовому складу представив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. Але журналістів на цю зустріч не покликали. Лише наступного дня Андрій Крутень зустрівся з журналістами. Щоправда, на цю зустріч прийшла невелика кількість представників ЗМІ… Журналістка «ВЗ» познайомилась з новим очільником управління патрульної поліції.

Андрій Крутень з’явився у залі без запізнення. Одразу прибрав столи, які відгороджували його від журналістів. Такий формат для спілкування, з його слів, зручніший. З перших хвилин зустрічі продемонстрував свою відкритість… Чи буде таким надалі? Поживемо-побачимо.

— Я — Андрій, мені 31 рік. Я — одружений! — наголосив новий очільник управління саме на останньому факті зі своєї автобіографії. — Я удостоївся честі стати частиною Львівщини і керівником патрульної поліції Львівської області…

До речі, своє призначення він не вважає підвищенням з юридичної точки зору. З його слів, це лише інше коло повноважень та завдань.

— Чи будете запрошувати на Львівщину працівників патрульної поліції з Волині? — цікавлюся.

— На сьогоднішній день таке питання не піднімалося, — відповів керівник.

Андрій Крутень трішки розповів про себе, де працював. На запитання журналіста, які його будуть перші кроки на новій посаді, відповів, що спочатку мусить ознайомитися з діяльністю усього підрозділу, а лише після цього ставитиме амбітні цілі та завдання. На сьогодні вивчає усі нюанси роботи.

— Основна моя задача — зробити все, щоб управління патрульної поліції Львівської області розвивалося. Звісно, що важливими питаннями є: сфера безпеки дорожнього руху, сфера охорони громадського порядку, тісна співпраця з людьми та особовим складом, — каже головний поліцейський.

Далі були питання по суті. Я, зокрема, зауважила, що останнім часом на Львівщині сталося багато жахливих аварій з потерпілими. І запитала, що може зробити патрульна поліція у цьому напрямі? Андрій Крутень відповів, звісно, водії спочатку мають дотримуватися правил дорожнього руху і не нехтувати нормами і вимогами, які стосуються сфери безпеки дорожнього руху. А також пообіцяв проаналізувати дорожньо-транспортні пригоди і вжити належних заходів.

За словами Андрія Крутеня, відділ розшуку та опрацювання матеріалів ДТП проводить щомісячний аналіз. Далі його віддають іншим уповноваженим органам, які працюють у сфері безпеки дорожнього руху, щоби згодом були ухвалені правильні управлінські рішення.

— Ми не можемо щоразу констатувати той факт, що попри війну, попри активні бойові дії, ми втрачаємо людей на дорогах…

Звичайно, я запитала пана Крутеня про той скандал, коли його підлеглий звинуватив у тому, що він його побив. Така ситуація трапилася два роки тому. Чи не битиме керівник львівських поліцейських? На це запитання Андрій Крутень зреагував спокійно.

— Коли мені запропонували очолити підрозділ на Волині, я розумів, що з того часу стаю публічною людиною… Що стосується цієї події. Були внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Я особисто вимагав проведення досудового розслідування. На сьогодні кримінальне провадження є закрите, тому що цієї події не існувало.

— Тобто ви не били свого підлеглого? — уточнюю.

— Ну, звичайно (усміхається. — Авт.). Те джерело інформації, з якого ви отримали інформацію, не є належне джерело. І воно не висвітлює об'єктивні обставини цієї справи. І не висвітлює цю подію, яка відбулася. Щодо цього поліцейського, то його діяльність у патрульній поліції завершилася. Крім того, у нього було чотири підозри по різним вчиненим кримінальним правопорушенням. Я думаю, що ви розумієте взаємозв'язок усіх цих процесів, і чому саме так відбулося.

Скажу вам відверто: ці події трапилися в той момент, коли загинув поліцейський у дорожньо-транспортній пригоді. Я був якраз поблизу нього, коли до мене телефонують із відділу чергової служби і кажуть, що я побив поліцейського… З того часу минуло два роки, я залишався на посаді начальника управління патрульної поліції у Волинській області. Я співпрацював з Державним бюро розслідуванням і надавав усі відомості, що стосувалися діяльності цього патрульного поліцейського.

— Після скандалу з колишнім начальником патрульної поліції, у соцмережах з’являються відео, коли на запитання патрульних: «Чому порушуєте правила дорожнього руху?», водій відповідає: «Люблю ви… буватися!». Чи не доведеться вам тепер піднімати авторитет львівської патрульної поліції?

— Коли ти виконуєш усі завдання, ніхто не звертає на це уваги. А коли відбувається якась подія, ось подивіться на результат… Звісно, що це неправильна відповідь водія, який керує транспортним засобом. Водії повинні відповідати за вчинені правопорушення. Те саме стосується події, яка відбулася (йдеться про скандальну перепустку. -Авт.). І все справедливо. Була відповідна реакція на усі ці події. Якщо говорити про авторитет, ми заслуговуємо поваги, бо ми багато працюємо. Для всіх водіїв — не порушуйте правил дорожнього руху. І ось така відповідь не буде прерогативою щодо уникнення від відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення.

Під час зустрічі з новим очільником патрульної поліції йшлосч і про заробітну платню патрульних. Андрій Крутень зауважив, що грошове забезпечення поліцейських має бути вищим. Коли поліцейський їде на зміну, він може не повернутися.

— Якою є ваша зарплата?

— На новій посаді я ще не утримував грошове забезпечення. А на попередній отримував 25 тисяч 500 грн. Середня зарплата патрульного поліцейського — 11 тисяч 700 грн (без урахування тих доплат, які були наявні на час війни).

Патрульні поліцейські виконують багато завдань, зокрема, тих, які пов’язані із захистом територіальної цілісності нашої країни. Питання із зарплатою є актуальним, воно підіймалося вже давно. Я би хотів щоби мені багато платили (усміхається. — Авт.). Це жарт, звичайно. Але я сподіваюся, що заробітна плата буде адекватною, щоби соціально захистити патрульного поліцейського і його сім'ю. Тобто, на мою думку, зарплата має бути мінімум 25 тисяч грн. Потрібно просто відкрити оголошення «оренда квартир», і я їх відкриваю, дивлюся. І розумію, скільки це все коштує.

— У вас службової квартири немає?

— Немає і не було! Заявляю вам особисто.

— Чи відомі вам факти, коли поліцейські шукають можливість підзаробити? Йдеться про хабарі, або так звані «годівнички» — місця, де поліцейські стоять, і чекають на порушників, бо точно знають, що вони будуть…

— Є така категорія водіїв, яких патрульні притягнули до відповідальності… І ці водії постійно скаржаться, що поліцейські — негідники! Поліцейський не сам отримує неправомірну вигоду, поліцейському надають неправомірну вигоду. І тут вчинення кримінального правопорушення, якщо відбулася така подія, має кваліфікуватися за двома статтями — ст.368 і ст. 369 КК України.

А якщо патрульний вчинив кримінальне правопорушення, то людина має звертатися із заявою до поліції. Але не треба жити стереотипами, що усі поліцейські беруть хабарі.

P.S. З компетентних джерел журналістка «ВЗ» дізналася, що новий керівник дуже любить статистику. І вимагатиме від підлеглих певної кількості протоколів за порушення правил дорожнього руху. Чи не вдаватимуться патрульні до маніпуляцій на дорозі? Побачимо…

Схожі новини