Передплата 2024 ВЗ

Не в шкільному буфеті рятуються тепер від «голоду» учні Модрицької ОТГ

Ще в 2005 році у селі Модричі, яке входить до складу Трускавецької ОТГ, здали в експлуатацію новозбудовану школу

Фото Трускавецької міської ради
Фото Трускавецької міської ради

Для села це стало справжнім святом. Раділи всі. Найперше — школярі та їхні батьки. І, звісно ж, вчителі. Після тісних класів старої школи у просторих та світлих навчальних приміщеннях новозбудованої триповерхової споруди, як жартували у селі, можна було у футбол грати.

Здавалося, про все подбали проєктанти

Здавалося, про все подбали проєктанти і будівельники, але, як часом буває у подібних випадках, і без ложки дьогтю не обійшлося. У недоукомплектованій необхідним для приготування страв та зберігання продуктів обладнанням їдальні харчувались лише підопічні розташованого у шкільному приміщенні садочка. Дошкільнята упродовж усіх цих років мали гарне харчування, отримували гарячі обіди. Щодо школярів, то, крім першокласників, яких хоч і не на регулярній основі, та все ж таки інколи тут годували, доступу до їдальні не мав ніхто. Від «голоду» учні рятувались у шкільному буфеті. Такі перекуси з харчуванням у їдальні не порівняєш: борщів та супів там не дають. Ось і довелось упродовж останніх дев’ятнадцяти років школярам у Модричах харчуватися хіба що канапками та солодощами. Усі спроби змінити ситуацію на краще успіхом не увінчались. Так, як інформує пресслужба Трускавецької міськради, тривало донедавна.

Крига скресла цього тижня

Крига скресла цього тижня. У Модрицькому ЗЗСО, в якому навчається понад 100 дітей та надалі діє дошкільна група, здали в експлуатацію новий харчоблок. Нарешті сталося те, на що так довго чекали та сподівались жителі села. Усі школярі тепер мають можливість харчуватись у відповідно до сучасних вимог відремонтованій та оснащеній усім необхідним обладнанням їдальні. Ситуація докорінно змінилась. Тепер зберігання продуктів та приготування їжі здійснюється відповідно до норм із сучасними підходами приготування та впровадженою системою НАСР. Для потреб їдальні придбано все, на що раніше ніколи не вистачало коштів, — посудомийку та плити, жарову шафу, столи та стелажі, посуд та інші кухонне обладнання. Як завжди у таких випадках, знайшлися спонсори, але основні видатки профінансовані з бюджету Трускавецької ОТГ, в тому числі й найбільш дорогі та складні роботи — облаштування витяжної системи, яка не тільки «забирає» пару та супутні під час приготування їжі не завжди приємні запахи, а й подає до їдальні свіже повітря, та ремонт електропостачання. Від німецької землі Ватлінген, з якою Трускавецька ОТГ має побратимські стосунки, школа отримала дороге холодильне обладнання та електричний млинок.

Не лише діти круглі очі зробили

Не лише діти зробили круглі очі, коли дійшло до відкриття оновленого харчоблока. Таке враження, що святий перелетів, пройшовся через приміщення цехів та головної зали, де школярі харчуються. Тут кожна деталь продумана. На стінах — цікаві тематичні малюнки, які, за задумом директорки школи Лілії Гринаш, повинні створювати таку собі передобідню атмосферу. Ідею керівника навчального закладу всією шкільною родиною реалізовували. Тепер, як пожартував після освячення харчоблока отець Роман, який у школі працює учителем, все від кухарів, які деякі страви за рекомендаціями зі шкільного меню Євгена Клопотенка готують, залежить. Вони просто зобов’язані готувати так, щоб після прийому учнями їжі одні чисті миски залишалися.

Друга на території ОТГ школа

Модрицький ЗЗСО — друга на території Трускавецької ОТГ школа, у харчоблоках якої упродовж останнього часу відбулися зміни, які дозволяють зберігати продукти та готувати їжу відповідно до норм із сучасними підходами та впровадженою системою НАСР. Такі самі метаморфози зазнала й шкільна їдальня гірського Орова. Як поінформували нас у Трускавецькій міськраді, у школах ОТГ забезпечено безоплатне харчування дітей пільгових категорій. Крім того, з міського бюджету компенсується половина видатків вартості обідів для усіх учнів 1−4 класів.

Схожі новини