Передплата 2024 «Добрий господар»

Євросоюз опублікував п’ятий пакет санкцій проти росії

  • 08.04.2022, 13:15
  • 754

У ньому йдеться про вугільне ембарго та закриття портів для російських кораблів

Євросоюз опублікував п’ятий пакет санкцій проти росії
Євросоюз опублікував п’ятий пакет санкцій проти росії

Про це повідомила Рада Є С.

Новий пакет санкцій складається з шести частин:

  • з серпня 2022 року заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих видобувних видів палива в ЄС, якщо вони походять з росії або експортують з росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.

Нагадаємо, що вугілля — це найменша частина енергетичного імпорту ЄС з рф. Також кілька країн, зокрема — Німеччина, блокують рішення щодо газового та нафтового ембарго.

  • Заборона надавати доступ до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором росії. Виключення — сільськогосподарська та харчова продукція, гуманітарна допомога та енергетика.
  • Заборона роботи російських та білоруських автотранспортних операторів, що заблокує їхні вантажні перевезення автомобільним транспортом в межах ЄС, зокрема — транзитом. Виключення: фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, (пшениця), вантажі в гуманітарних цілях.
  • Подальші заборони на експорт, спрямовані на реактивне паливо та інші товари, зокрема — квантові комп’ютери та високотехнологічні напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання.

Також запроваджують нові заборони на імпорт таких продуктів: деревина, цемент, добрива, морепродукти та алкоголь. Узгоджені заборони на експорт та імпорт оцінюють у 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.

  • Заходи для усунення лазівок зі вже запроваджених санкцій. Наприклад, заборона на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах ЄС, виключення будь-якої фінансової підтримки російським державним органам.

Розширена заборона на депозити в крипто-гаманці, а також на продаж банкнот і цінних паперів, що переказують в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС до росії та білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі в цих країнах.

Крім того, ЄС наклав санкції на компанії, чиї продукти чи технології відіграли роль у вторгненні, основних олігархів та бізнесменів, чиновників кремля, пропагандистів, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції ЄС.

Щодо банків, санкції наклали на чотири російські банки, які представляють 23% ринку в російському банківському секторі. Після скасування для них доступу до системи SWIFT ці банки тепер підлягають заморожуванню активів, і так будуть повністю відрізані від ринків ЄС.

Читайте також: росія «погрожувала» членам ООН

Фото з мережі

Схожі новини