Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львів-Москва: діалог не відбувся. Організатори пояснили, чому видалили всі дописи про подію

  • 22.03.2021, 16:09
  • 947

Вчора в ефір мав вийти експериментальний проєкт під назвою "Москва - Львів. Діалог можливий?". Анонсували проведення «діалогу» з агресором директорка Львівського центру медіації Анна Лиско та Наталія Кузьма, засновниця та керівник проєкту KUZMA communication. Ця, м’яко кажучи, дивна і несподівана ініціатива викликала хвилю бурхливої критики у соцмережах

Пряма трансляція повинна була відбутись 21 березня о 17:00, однак зараз на сторінці організаторів не залишилось і сліду від анонсованої події.

Скріншот
Скріншот

Ми звернулися за коментарем до співорганізатора, Анни Лиско, і запитати, яка була мета цього «діалогу»?

«Ідея була у проведенні розмови з мешканцями Москви, які неодноразово виступали проти путінського режиму, а також брали участь у акціях на підтримку України у зв’язку з чим притягалися до відповідальності, з метою встановлення можливості чи неможливості проведення діалогу. Запис розмови і подальшу публікацію ми не здійснювали з метою недопущення використання цієї інформації у пропагандистських цілях. Перед проведенням публічної розмови ми з колегою побачили, що навіть інтелектуальна еліта Росії, яка виступає проти збройної агресії Росії в Україні, а також публічно заявляє, що Крим — це Україна, незважаючи на встановлення кримінальної відповідальності в Росії за такі дії, не готова брати на себе відповідальність за дії своєї країни, яка веде війну з Україною. Оскільки основне правило проведення діалогу є готовність людини брати на себе відповідальність, ми розуміли, що такий діалог є неможливим. Однак, на наше переконання дану точку зору необхідно донести до широкого кола осіб, тому ми провели розмову публічно. Після відмови в прямому ефірі мешканців Росії взяти на себе відповідальність за дії своєї країни, ми розмову припинили», — каже Анна Лиско.

Співрозмовниками діалогу «Львів-Москва», за словами Анни, мали стати знайомі співорганізаторки: Світлана Скарлош, психолог, українка, яка одружилась з мешканцем Москви 16 років тому, та Григорій Тарасевич, головний редактор журналу «Кот Шреденгера».

«Знову подаємо патрони ворогові, ігноруючи інформаційну війну. Один із основних наративів, які нам просуває запарєбрік, — «нє такіє рускіє». І цього разу це Львів. Відразу згадався «завтрак на граніце««, — так прокоментувала на своїй сторінці у Фейсбуці ініціативи діалогу з громадянами Росії активістка ГО «Справа громад. Львів» Уляна Дідич.

Під її дописом інші користувачі соціальних мереж не стримували обурення. Ось кілька реакцій на подію.

«З моск… овитами нема спільної мови! (Степан Бандера)»

«Ганебні підігрівання російському ворогу»

«Мета яка цієї дурні? Показати, що діалог з ворогом можливий? Тоді треба було пряме включення робити з Личаківського кладовища, де поховані українські воїни. Ті, яких вбила московія. Та сама московія, з якою хочуть вести діалог. Тьху, гидота! Ще їм мало тих ка₴апів…»

Організатори кажуть, що таких негативних відгуків не очікували.

«Я відчуваю увесь біль, який стоїть за цією критикою. Для мене особисто взяти участь у такій розмові було надважке рішення. На моє переконання, кожен мешканець Росії, незалежно від його політичних переконань, несе і персональну відповідальність за дії їх країни щодо України», — виправдовується Анна Лиско.

Схожі новини