Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мін'юст провів перевірку правил вступу до аспірантури

  • 27.07.2024, 12:15
  • 213

Міністерство юстиції підтвердило, що нові правила вступу до аспірантури, які цьогоріч запровадили в Міністерстві освіти, є законними

Фото: Антикор
Фото: Антикор

Про це розповіли в пресслужбі МОН.

Так там відреагували на повідомлення, які ширилися в мережі. У них стверджували, що Державна регуляторна служба (ДРС) піддала сумніву законність наказів Міносвіти про скасування вступу в аспірантуру на денну форму за контрактом, а також тимчасові обмеження на переведення і поновлення.

Лист ДРС поширила народна депутатка та членкиня парламентського підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина. Згідно з документом, до регулятора звернулися кілька громадських організацій, автори яких звинувачували МОН у перевищенні повноважень та порушенні Конституції.

У зверненні до Мін'юсту зазначають, що положення наказів МОН порушують кілька міжнародних договорів та угод, які ратифікувала Україна, зокрема в частині обмеження права на освіту. Також положення цих наказів начебто не забезпечують вимоги щодо рівності та недискримінації, а також порушують принципи пропорційності та обґрунтованості обмежень в умовах воєнного стану.

А втім, після звернення регулятора Міністерство юстиції здійснило перевірку, яка підтвердила законність і правомірність цьогорічних змін до вступу в аспірантуру. У МОН кажуть, що цей висновок Мінʼюст уже надіслав до Державної регуляторної служби.

Схожі новини