Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Починається гучно, а закінчується як завжди. Відмазуються і тікають…»

Скандальна адвокатка «у справі ухилянтів» Богдана Москва вийшла зі СІЗО під заставу два мільйони гривень

Правоохоронці затримали Богдану Москву, а суд відпустив її під заставу... Фото СБУ
Правоохоронці затримали Богдану Москву, а суд відпустив її під заставу... Фото СБУ

Днями львівська адвокатка, теща скандального експрокурора Ростислава Ільницького Богдана Москва, вийшла зі СІЗО під заставу у сумі два мільйони гривень. Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої прокуратури сфери оборони Західного регіону. 55-річна Богдана Москва провела в СІЗО трохи більше двох діб… Чи впливатиме тепер Богдана Москва, яка є адвокаткою та родичкою колишньої дружини ексочільника ДБР Романа Труби, на розслідування кримінального провадження «у справі ухилянтів»?

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України та про­куратури ліквідували ще одну схему ухилення від мобілізації, яка діяла у західних областях України.

«У результаті комплексних заходів на Львівщині затримано організаторку оборудки — міс­цеву адвокатку, — йдеться в по­відомленні СБУ. — Під час обшу­ків у її будинку затримано також її зятя, колишнього прокурора, який майже рік перебував у роз­шуку за підозрою у підробці до­кументів».

Разом із Богданою Москвою було затримано її зятя, експро­курора Ростислава Ільницького. Він ховався на горищі її будин­ку… За даними джерел «ВЗ», суд уже обрав Ільницькому за­побіжний захід. З’ясувалося, що Ільницького мобілізували в ЗСУ.

Ростислав Ільницький переховувався на горищі.
Ростислав Ільницький переховувався на горищі.

«Як свідчать матеріали спра­ви, — веде далі СБУ, — адвокатка діяла у складі злочинної групи, до якої залучила посадовців ме­дичних закладів та МСЕК регіо­ну, а також службовців ТЦК та СП Львівщини. За наявними дани­ми, вартість послуг зловмисни­ків становила до 12 тисяч доларів США з особи, а загалом встигли «заробити» майже пів мільйона американських доларів.

«Схема» діяла на терито­рії Львівської та Івано-Франків­ської областей.

Разом зі спільниками ад­вокатка сприяла ухилянтам в оновленні військово-облікових даних у державних реєстрах, а також забезпечувала фіктивне оформлення групи інвалідності. Така схема дозволяла потенцій­ним призовникам незаконно пе­ретнути кордон України.

Правоохоронці затрима­ли організаторку схеми під час одержання першої части­ни коштів у розмірі 3500 дола­рів США. Під час обшуків у фігу­рантки в сумочці було виявлено майже 1,5 млн у гривневому ек­віваленті. Окрім цього, вилуче­но й чорнові записи, які підтвер­джують ведення протиправної діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Національної поліції по­відомили адвокатці про підозру за ч. 3 ст. 369−2 (прийняття про­позиції, обіцянки або одержан­ня неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави) Кримінально­го кодексу України".

Нагадаємо, 31-річний екс­прокурор Ростислав Ільниць­кий і його 27-річна нарече­на, експрацівниця ДБР у місті Львові Роксолана Москва, ста­ли відомими після того, як жур­налісти зацікавилися їхнім гучним весіллям. Пара святку­вала його у жовтні 2023 року в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що неподалік Львова. Спочатку журналісти звернули увагу на двометровий торт, вар­тість якого могла сягати 5−10 ти­сяч доларів (залежно від склад­ників). Але гігантський торт- це ще не найкрутіше на тому весіл­лі… «Високий Замок» писав про ту помпезну забаву («Москва гу­ляє у Львові. «По-багатому»).

Журналістів тоді також заці­кавило, що напередодні весіл­ля подружжя відвідало кілька країн і дорогих курортів. За мі­сяць до весілля наречені побу­вали у Монако, а також у фран­цузьких Канні й Парижі. Звідти Роксолана виставляла фотогра­фії (згодом, звісно, усі прибра­ла). У Парижі наречена виби­рала весільну сукню. Зокрема, побувала у брендовому бутику Zuhair Murad, заснованому лі­ванським дизайнером. Нарече­на виставляла «сторіс» з цьо­го бутика, де приміряла весільні сукні. Вартість таких брендових суконь — від 30 до 100 тисяч до­ларів. Але молода все ж зупини­лась на сукнях від львівської ди­зайнерки Роксолани Богуцької. Патріотизм переміг! Та й ціни у Богуцької більш лояльні. Пара їздила також до Італії. У Римі зні­мали «лав-сторіз»…

Тоді і виникло логічне запи­тання: в який спосіб 31-річний чоловік спокійно виїхав за кор­дон під час війни? Цією темою зацікавилися правоохоронці…

Як стало відомо, Ростислав Ільницький 2019 року був за­ступником прокурора Радехів­ської прокуратури, після цього працював у прокуратурі Печер­ського району Києва. У травні на кордоні затримали його брата — підприємця Тараса Ільницького, якого звинуватили в перешко­джанні мобілізації.

Наприкінці 2023 року Яворів­ський відділ поліції оголосив у розшук 31-річного експрокурора Ростислава Ільницького. На сай­ті МВС зазначили, що дата зник­нення Ростислава Ільницького — 1 грудня. Розшукували експроку­рора за трьома частинами 358 статті Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Ростислава Ільницького ого­лосили у розшук, оскільки не з’являвся у відділок поліції для надання свідчень. Йому заочно оголосили підозру.

Яким чином Ільницький виї­хав за кордон?.. Після скандаль­ного весілля поліцейські прове­ли обшуки, зокрема у батька експрокурора та у матері екс­працівниці ДБР — адвокатки та бізнес-леді Богдани Москви. І ось ця скандальна справа отри­мала новий розвиток. Після за­тримання Богдани Москви і її зятя, Ростислава Ільницько­го, який переховувався у тещі на горищі, Фейсбук «вибухнув» коментарями від користувачів соцмереж. До речі, Роксолана, за інформацією «ВЗ», вагітна.

  • Скільки ще є таких «ділків» у нашій країні, які набивають свої кишені під час війни і думають не про Перемогу, а навпаки?
  • СБУ затримала, а суд від­пустить… (Власне це і сталося).
  • Вилучили зятя?
  • Так, будуть його зберігати, як речовий доказ…
  • Цікаво, чому він не злиняв за кордон? На весілля сильно витратився?
  • Адвокатка якась повільна. Могла б, поки вони дзвонили у двері, побігти швидесенько і ви­кинути зятя через паркан до су­сідів…
  • Спіймали, сфотографува­ли, поцілували і відпустили…
  • Головне, побачити резуль­тат цього всього цирку. Бо у нас починається гучно, а закінчуєть­ся як завжди. Відмазуються і ті­кають…

Схожі новини