Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вишнева терапія

Корисні та лікувальні властивості вишні високо цінувалися ще в давнину

Як цілющий засіб застосовувалися не тільки яскравочервоні ягоди, листя та кору дерева, а також клей (висохлий сік дерева). Народні цілителі радили притулятися до вишні спиною або хворими місцями, щоб вивести хворобу з тіла, а також застосовували для лікування від різних недуг попіл вишневого дерева.

Хімічний склад

Користь вишні зумовлена ба­гатим складом вітамінів і мікро­елементів. У вишні містяться такі вітаміни: С, РР, А, Е, Н, В1, В2, В6, а також фолієва кислота або віта­мін В9. З мікро-і макроелементів: фтор, залізо, йод, магній, мідь, фосфор, цинк, натрій, хром, мар­ганець, сірка, калій, хлор, нікель, бор, рубідій, ванадій, кобальт. Особливо багата вишня кальці­єм, а за вмістом молібдену вона на першому місці серед ягід. Хоча деякі з перерахованих елементів потрібні нашому організму в міні­мальній кількості, проте за їх не­стачі ми більше схильні до хвороб і швидше старіємо.

У ягодах вишні присутні ду­бильні речовини, натуральні цу­кри (фруктоза і глюкоза), крох­маль, органічні кислоти і пектини. Окремо варто назвати такі речо­вини, як кумарин, завдяки яко­му згортання крові знижується і зменшується ризик утворення тромбів, еллагову кислоту, яка блокує розвиток ракових клітин, а також антоціани, що запобігають ранньому старінню клітин і підви­щують тонус капілярів.

Корисні та лікувальні властивості

М’якоть вишневих ягід можна без перебільшення назвати смач­ними і корисними натуральними ліками з широким спектром дії:

  • в першу чергу, їх рекомендують вживати в їжу з метою підвищення у крові гемоглобіну, зниження ви­сокого тиску і зміцнення капілярів, щоб уникнути крововиливів;
  • вишня може послужити чу­довим профілактичним засобом від інфарктів, тромбозів, інсультів, нападів стенокардії та ускладнень артеріального атеросклерозу;
  • м’якоть плодів застосову­ється у лікуванні подагри і артри­ту, оскільки зменшує рівень сечо­вої кислоти в організмі і усуває запалення суглобів;
  • за рахунок досить високого вмісту міді вишню корисно включа­ти в раціон у разі лікування епілепсії та деяких психічних захворювань. Ягоди вишні благотворно вплива­ють на центральну нервову систе­му і на діяльність головного мозку;
  • протизапальні та бакте­рицидні властивості вишні до­зволяють успішно боротися зі стрептококами і стафілококами, знищувати збудників дизентерії;
  • допомагає м’якоть вишневих плодів і тим, хто потерпає від за­крепів, оскільки пектинові речови­ни сприяють поліпшенню перис­тальтики кишечнику і ефективно виводять з організму шлаки;
  • у разі простудних захворю­вань вишня служить чудовим жа­рознижувальним засобом, а за бронхіту та сухого кашлю ягоди діють як м’який, але дієвий від­харкувальний засіб.
  • корисно включати вишню в раціон вагітним жінкам, адже в ягодах міститься фолієва кис­лота, яка відіграє важливу роль у розвитку ембріона. До того ж вживання вишневих плодів допо­може впоратися з анемією під час вагітності.

Вишневий сік

Лікувальні властивості вишні яскраво проявляються і в свіжому вишневому соці, який вважається одним з найбільш корисних серед свіжих соків. Як і м’якоть вишні, сік ефективний у разі високої темпе­ратури, кашлю, лікування артриту і як профілактичний засіб від ате­росклерозу. Він допоможе тим, хто хворіє на трахеїт і бронхіт, як відхаркувальний засіб. Також до­помагає при лихоманці і простуд­них захворюваннях.

Вишневий сік — дієвий природ­ний антисептик проти збудників дизентерії, кишкової палички, гній­них інфекцій тощо. Крім того, за рахунок низької калорійності і бла­готворного впливу на обмінні про­цеси в організмі, сік вишні вважа­ється чудовим дієтичним засобом.

Листя вишні

Особливо корисне воно у сві­жому вигляді, але можна загото­вити вишневі листки про запас, висушивши їх під навісом. З листя вишні заварюють вітамінний чай, який має кровоспинну і протиза­пальну дію.

У випадках гіпертонії і кровоте­чах можна запарити сухе або свіже листя в окропі, настояти протягом півгодини і вживати процідже­ний настій потроху протягом дня. Особливо корисний буде такий настій під час рясних менструацій і кровотечі з носа. А відвар з ви­шневого листя, приготовлений на молоці, добре допомагає людям з хворобами печінки, включаючи гепатит і жовчнокам’яну хворобу.

Кісточки вишні

Через вміст синильної кислоти свіжі вишневі кісточки вживати ка­тегорично не рекомендується, бо вони можуть викликати отруєння. Після термічної обробки (у компо­ті або варенні) небезпека зникає, проте використовують вишневі кісточки тільки як зовнішні компре­си (в розтертому вигляді) на хворі місця при подагрі.

Для приготування лікарських засобів використовується висо­хлий сік дерева вишні (клей), куди входять цукри пентоза, араби­ноза і галактоза. Вишневий клей вважається найефективнішим об­волікуючим засобом.

За допомогою відварів з гілок молодого дерева можна зупинити діарею, його також використову­ють у лікуванні колітів разом з ін­шими засобами.

Відвар з плодоніжок ягоди має сечогінну дію, виводить з орга­нізму сечовину, використовуєть­ся у випадках набряків, водянки, подагри, сечокислого діатезу і сечокам’яної хвороби, гіпертонії.

Протипоказання

Не можна їсти вишню з кісточ­ками. Вживання у великій кількос­ті кісточок вишні може викликати отруєння. Це відбувається через вміст в кісточках глікозиду аміг­далину, який розкладається в ки­шечнику під дією гнильних бакте­рій, утворюючи синильну кислоту.

Крім отруйних кісточок, вишня може заподіяти шкоди організму, якщо вживати її у великих кількос­тях у разі ожиріння, порушення роботи кишечнику, цукровому діа­беті, розладах травлення, виразці шлунка і хронічних легеневих за­хворюваннях.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров'я»

Читайте також: Молода картопля «любить» спеції і прянощі

Схожі новини