Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вишня — ягода здоров‘я і краси

Знижує рівень цукру у крові, покращує пам’ять, допомагає схуднути

Багато хто з нас чекає настання літа заради вишневого сезону. Темно- червоні солодкі та водночас терпкі ягоди містять мало калорій, багаті на клітковину, вітаміни, мінерали, антиоксиданти та інші поживні речовини.

В ягодах є велика кількість клітковини, вітаміну С, ка­лію, вітамінів групи В, мар­ганцю, міді, магнію, вітаміну К.

Вишня багата на антиокси­данти, які допомагають організ­му справлятися зі стресом, що може бути спричинений пору­шеним обміном речовин, запа­ленням, фізичними вправами, курінням, забрудненням довкіл­ля, радіацією…

Завдяки тим самим анти­оксидантам вишня допомагає організму боротися з багать­ма захворюваннями і підвищує імунітет. У ній є й піоноподібна кислота, і флавоноїди, що пе­решкоджають росту ракових тканин.

Багато в ній поживних еле­ментів, таких як залізо, марга­нець, цинк, калій, а також бе­та-каротин, який допомагає знизити ризик серцевих захво­рювань.

Фахівці стверджують, що терпка вишня допомагає від­новлювати м’язи після трену­вань. Навіть марафонці, які пили вишневий сік за кілька днів до та після забігу, відновлювалися значно швидше.

Невелике дослідження за участі пацієнтів із діабетом по­казало, що вишня може полег­шити симптоми цієї хвороби. Ті, хто пив вишневий сік, схудли, знизили артеріальний тиск і рі­вень цукру у крові.

До речі, вишня може допо­могти й краще спати завдяки мелатоніну. Дослідження пока­зують, що цей ефект проявля­ється впродовж кількох днів. Але треба з‘їсти від 25 до 100 ягід на день або випити кілька склянок вишневого соку.

Антоціани, які надають ви­шні її неповторного червоного кольору, покращують здоров’я мозку та пам’ять. Згідно з до­слідженням, вживання вишне­вого соку щодня впродовж 12 тижнів покращувало швидкість мовлення та пам’ять у літніх лю­дей з легкою або помірною де­менцією.

Вишня корисна для краси. Речовини, що є в ній, роблять шкіру м’якою, зволоженою та сяючою, а бета-каротин захи­щає від променів палючого сон­ця.

Краще не їсти вишні на по­рожній шлунок — високий вміст кислот може подразнюва­ти слизову оболонку шлунка і спричинити печію. Кислоти мо­жуть руйнувати емаль зубів, так що після того, як поласували кислими ягодами, краще про­полоскати рот.

Сирник з вишнями

60 г вершкового масла, 500 г м’якого сиру 9%, 2 яйця, 40 г цукру, 25 г цілозерново­го пшеничного борошна, 75 г сушених вишень, дрібка солі.

Для заливки: 220 г свіжих або заморожених вишень без кісточок, 50 г цукру, ½ ч. ложки ванільного екстра­кту, 20 г кукурудзяного крох­малю.

50 г вершкового масла нарі­зати, розім‘яти виделкою і зали­шити на 15 хв за кімнатної тем­ператури, щоб стало м’яким. Сушені вишні промити й обсу­шити.

Сир протерти у миску че­рез густе сито. Яйця розділити на білки та жовтки. У миску до сиру перекласти м’яке вершко­ве масло. Додати цукор та жовт­ки, збити занурювальним блен­дером.

Додати у сирну суміш борош­но та сушені вишні. В окремій ємності збити міксером білки із сіллю на стійку піну і викласти її на сирну масу, перемішати кулі­нарною лопаткою.

Нагріти духовку до 160°C. Форму діам. 21−25 см змасти­ти вершковим маслом, що за­лишилося. Викласти сирну масу, розрівняти і випікати близько 1 год. Сирник має трохи збільши­тися в об‘ємі та підрум'янитися.

Заливка. У сотейник виклас­ти вишні. Додати цукор і кукуру­дзяний крохмаль. На середньо­му вогні, постійно помішуючи, довести до кипіння. Варити на малому вогні 15−20 хв. Суміш необхідно помішувати, інак­ше вона пригорить. Наприкінці варіння додати ванільний екс­тракт.

Сирнику дати охолонути 20 хв. Розкласти на ньому га­рячу вишневу заливку. Дати по­вністю охолонути і поставити у холодильник щонайменше на 1,5 год.

Вишневий соус до м’яса

500 г вишень, 250 мл чер­воного сухого вина, 30 г вершкового масла, 80 г цу­кру, 10 г картопляного крох­малю, 15 г солі, 8 горошин духмяного перцю, 1 паличка кориці, 8 зерен коріандру, 3 г меленого мускатного горіха, 1 гвоздика.

Вишні перебрати, промити, відкинути на друшляк та обсу­шити.

У невеликий сотейник влити вино, додати спеції: духмяний перець, гвоздику, мускатний горіх, коріандр, корицю, цукор і сіль. Довести до кипіння, змен­шити вогонь до мінімуму і вари­ти близько 5 хв.

З вишень вийняти кісточки. Ягоди викласти у чашу бленде­ра і подрібнити на пюре.

Вишневе пюре викласти у ка­струлю зі спеціями, довести до кипіння. Варити, помішуючи, 2−3 хв. Зняти з вогню та проці­дити через сито. Проціджене пюре повернути у сотейник, до­дати вершкове масло, перемі­шати.

Картопляний крохмаль роз­чинити у воді, влити у вишне­вий соус і перемішати. Варити, помішуючи. Соус має стати гус­тим.

Соус добре поєднується зі смаженою яловичиною або те­лятиною, птицею. Також його можна запропонувати до будь- якої червоної риби.

Вино можна замінити на чер­воний винний оцет або вино­градний, гранатовий чи журав­линний сік, у які додати 1 ст. ложку столового оцту.

Щоб закрити соус на зиму, киплячий соус розлити у про­стерилізовані банки, закрити кришками і перевернути догори дном до вистигання.

Схожі новини