Персики нормалізують серцевий ритм
Напевно, не знайдеться людини, яка не любить персиків. Їхня користь начебто очевидна для всіх. Ми любимо їх за запаморочливий смак і запах, бархатисту шкірку та корисний сік
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516497/persyk.jpg)
За твердженням східної мудрості, цей пухнастий фрукт зі соковитою, м’якою і ароматною м’якоттю є джерелом краси, здоров’я, молодості та довголіття. У нашій же країні персик вважається продуктом дієтичним і корисним як для жінок, які виношують дітей, так і для самих малюків.
Існують персики найрізноманітніших сортів. І розрізнити їх можна не тільки за місцем, де їх виростили, а й за кольором та смаком. Стиглі персики можуть мати м’якоть різного кольору — від білого до яскраво-жовтого або рожевого.
Практично всі сорти персиків схожі за формою. Але серед них слід виділити один сорт, який відрізняється від своїх побратимів. Це інжирний персик, користь від якого не менша, ніж від звичайних персиків. Слід зауважити, що інжирний персик корисних властивостей інжиру в себе не увібрав, оскільки це не гібрид, а лише фрукт, що нагадує інжир за формою. Але все ж цей сорт вигідно відрізняється від інших. М’якоть цього плоду білого кольору і легко відділяється від кісточки. До того ж цей персик солодкий навіть у міру наближення до кісточки, чим не можуть похвалитися дуже багато сортів персиків традиційної форми.
Хімічний склад
Персик містить органічні кислоти: яблучну, винну, лимонну; солі мікроелементів, таких, як калій, залізо, фосфор, марганець, мідь, цинк, селен і магній.
Вони багаті вітамінним комплексом: вітаміни С, А, вітаміни групи В, Е, К, РР, а також каротин. До складу персиків також входять пектини і ефірні олії. Дуже корисні кісточки персика, вони містять гірку мигдальну олію і знаменитий вітамін В17. Аромат персиків обумовлений ефірами мурашиної, оцтової, валеріанової і каприлової кислот.
Корисні та лікувальні властивості
Найбільша користь персиків полягає, насамперед, в їхній загальнозміцнювальній дії на організм людини. Особливо це важливо для виснаженого хворобами організму. Персиковий сік допомагає за зниженої кислотності шлунка. Вживаючи його, можна позбутися навіть хронічних закрепів.
Персики мають сечогінну дію, що сприяє виведенню піску зі сечового міхура, тому вони корисні хворим на сечокам’яну хворобу.
Через вміст у персиках великої кількості солей калію їх рекомендують вживати як профілактичний засіб у випадках порушення серцевого ритму і ослаблення серцевого м’яза. А наявність фосфору і калію благотворно впливає на зміцнення пам’яті, роботу мозку, підвищення працездатності. Каротин покращує роботу судин і гостроту зору.
Допомагають персики і в тих випадках, коли необхідно підвищити рівень гемоглобіну у крові. Цим, у першу чергу, пояснюється користь персиків для вагітних, а також для ослаблених дітей.
Стануть у пригоді персики і у разі простудних захворювань. Завдяки високому вмісту вітамінів С, А і В вони зміцнюють імунітет, що перешкоджає проникненню вірусів та інфекцій в організм.
Користь персика у косметології
Регулярне вживання персиків робить шкіру чистою, оксамитовою. Каротин, що міститься в них, надає шкірі гарного відтінку. Маски з персика чудово тонізують шкіру, насичують її вітамінами, вирівнюють колір і розгладжують. За допомогою м’якоті персика можна полегшити біль від сонячних опіків і усунути його наслідки.
Протипоказання
Знизити кількість персиків у раціоні або ж повністю від них відмовитися необхідно у випадку алергії, тим, хто хворіє на цукровий діабет, схильний до ожиріння, у кого підвищена кислотність.
Підготувала Галина Вербицька.