Передплата 2024 ВЗ

Персики нормалізують серцевий ритм

Напевно, не знайдеться людини, яка не любить персиків. Їхня користь начебто очевидна для всіх. Ми любимо їх за запаморочливий смак і запах, бархатисту шкірку та корисний сік

За твердженням східної мудрості, цей пухнастий фрукт зі соковитою, м’якою і ароматною м’якоттю є джере­лом краси, здоров’я, молодості та довголіття. У нашій же країні персик вважається продуктом дієтичним і корисним як для жі­нок, які виношують дітей, так і для самих малюків.

Існують персики найрізно­манітніших сортів. І розрізнити їх можна не тільки за місцем, де їх виростили, а й за кольором та смаком. Стиглі персики можуть мати м’якоть різного кольору — від білого до яскраво-жовтого або рожевого.

Практично всі сорти персиків схожі за формою. Але серед них слід виділити один сорт, який від­різняється від своїх побратимів. Це інжирний персик, користь від якого не менша, ніж від звичайних пер­сиків. Слід зауважити, що інжир­ний персик корисних властивостей інжиру в себе не увібрав, оскільки це не гібрид, а лише фрукт, що на­гадує інжир за формою. Але все ж цей сорт вигідно відрізняється від інших. М’якоть цього плоду біло­го кольору і легко відділяється від кісточки. До того ж цей персик со­лодкий навіть у міру наближення до кісточки, чим не можуть похва­литися дуже багато сортів персиків традиційної форми.

Хімічний склад

Персик містить органічні кис­лоти: яблучну, винну, лимонну; солі мікроелементів, таких, як ка­лій, залізо, фосфор, марганець, мідь, цинк, селен і магній.

Вони багаті вітамінним комп­лексом: вітаміни С, А, вітаміни групи В, Е, К, РР, а також каротин. До складу персиків також входять пектини і ефірні олії. Дуже корис­ні кісточки персика, вони містять гірку мигдальну олію і знаменитий вітамін В17. Аромат персиків обу­мовлений ефірами мурашиної, оцтової, валеріанової і каприлової кислот.

Корисні та лікувальні властивості

Найбільша користь персиків полягає, насамперед, в їхній за­гальнозміцнювальній дії на орга­нізм людини. Особливо це важ­ливо для виснаженого хворобами організму. Персиковий сік допо­магає за зниженої кислотності шлунка. Вживаючи його, можна позбутися навіть хронічних закре­пів.

Персики мають сечогінну дію, що сприяє виведенню піску зі се­чового міхура, тому вони корисні хворим на сечокам’яну хворобу.

Через вміст у персиках великої кількості солей калію їх рекомен­дують вживати як профілактичний засіб у випадках порушення сер­цевого ритму і ослаблення серце­вого м’яза. А наявність фосфору і калію благотворно впливає на зміцнення пам’яті, роботу мозку, підвищення працездатності. Ка­ротин покращує роботу судин і гостроту зору.

Допомагають персики і в тих випадках, коли необхідно підви­щити рівень гемоглобіну у крові. Цим, у першу чергу, пояснюється користь персиків для вагітних, а також для ослаблених дітей.

Стануть у пригоді персики і у разі простудних захворювань. За­вдяки високому вмісту вітамінів С, А і В вони зміцнюють імунітет, що перешкоджає проникненню віру­сів та інфекцій в організм.

Користь персика у косметології

Регулярне вживання персиків робить шкіру чистою, оксами­товою. Каротин, що міститься в них, надає шкірі гарного відтінку. Маски з персика чудово тонізують шкіру, насичують її вітамінами, ви­рівнюють колір і розгладжують. За допомогою м’якоті персика мож­на полегшити біль від сонячних опіків і усунути його наслідки.

Протипоказання

Знизити кількість персиків у раціоні або ж повністю від них відмовитися необхідно у випадку алергії, тим, хто хворіє на цукро­вий діабет, схильний до ожиріння, у кого підвищена кислотність.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини