Передплата 2024 «Добра кухня»

На Херсонщині через підрив Каховської ГЕС затопило музей-садибу Остапа Вишні

  • 09.06.2023, 14:15
  • 990

Через підрив Каховської ГЕС затопило чимало об'єктів культурної спадщини, серед них і музей-садиба Остапа Вишні в селі Кринки, де український письменник і гуморист зупинявся на відпочинок

Музей. Фото: Суспільне Херсон
Музей. Фото: Суспільне Херсон

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила глава Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

«Під водою опинився дім-музей Остапа Вишні у селі Кринки, який був одним з туристичних магнітів регіону. Також у зоні затоплення знаходиться Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка. Може бути затоплено комплекс „Зелені хутори Таврії“, заснований на місці старовинних хуторів. Тут знаходився автентичний музей українського народного побуту XV-XX століть, а також знамениті солоні рожеві озера», — розповіла Олеськів.

Вона також повідомила, що наразі повністю або частково затоплені 11 населених пунктів на Правобережжі — Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, частково місто Херсон.

Відновлений дім-музей Остапа Вишні відкрили 2020 року.

Будинок, у якому зупинявся для відпочинку письменник у Кринках і де був колись музей, не ремонтували понад два десятиліття, оскільки він був розташований на території, яка нині перебуває у віданні Міністерства оборони, і доступ до нього виявився обмеженим. Тому музей перенесли на іншу ділянку.

Серед експонатів музею — особисті речі й світлини Остапа Вишні.

Схожі новини