Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Обережно: шипшина

  • 19.09.2022, 20:00
  • 4 652

Надмірне вживання настою з шипшини може викликати й тахікардію

Шипшина
Шипшина

Із давніх-давен люди знають про цілющі властивості шипшини, яка містить величезну кількість життєво важливих речовин — вітамінів, мікроелементів, органічних кислот, пектинів тощо. Наявний у ній провітамін, А позитивно впливає на зір і слизові оболонки. Містить шипшина і судинозміцнювальний вітамін Р, а ще вітамін К, який нормалізує згортання крові, вітаміни В1, В2, що відіграють велику роль в регулюванні функцій нервової системи, обміну речовин.

З огляду на це хто і де тільки не писав про шип­шину! Однак чимало людей переконані: чим більше випити її настою, тим краще. Але це не так. Річ у тім, що в ста грамах сухих плодів шипшини міститься двадцять (!) доз вітаміну С. Вживати ж без шкоди для здоров’я можна одну (лише одну!) дозу, особливо ді­тям. А це — приблизно п’ять ягід.

Науково доведено, що додаткова кількість вітамі-ну С надмірно посилює обмін речовин в організмі, а це небезпечно, зокрема для дітей, оскільки може викликати патологічні явища. Скажімо, може змен­шитись кількість еритроцитів у крові, зрости кількість білих кров’яних тілець. Надмірне вживання настою з шипшини може викликати й тахікардію, тобто надмір­не серцебиття, і про це забувати не варто, особливо узимку, коли настої шипшини через брак свіжих ово­чів і фруктів особливо популярні.

Олена Плиска

Схожі новини