Цей терпкий і колючий терен…
Терен — досить прославлений чагарник. Народні зцілителі знають терен як лікарську рослину, ягоди, листя, квіти, гілки та коріння якої володіють потужними корисними властивостями
Терен — чорно-сині невеликі ягоди округлої форми, м’якоть ягід зеленого кольору, смак кислуватий і терпкий. Квітки у куща дрібні, білого кольору, коли розпускаються, виливають ніжний аромат мигдалю.
Ягоди терну містять багато різних цінних і корисних для здоров’я речовин: цукор (фруктоза, глюкоза), органічні кислоти (яблучну, фенолкарбонові), пектини, вуглеводи, клітковину. А також азотисті речовини, кумарини, дубильні речовини, стероїди, тритерпеноїди, катехіни, флавоноїди, глікозиди, жири (ненасичені жирні кислоти: лінолева, олеїнова, пальмітинова, стеаринова, елеостеаринова). Також до складу входять вітаміни: С, Е, А, Р, мінеральні солі та ін.
Ягоди терну володіють багатьма корисними властивостями:
- Діуретичним (сечогінний засіб),
- Потогінним (допомагають при застудах, гарячках),
- Знімають нудоту, припиняють блювоту,
- В’язким (застосовуються при проносах, розладах травлення, рідкому стільці),
- Антисептичним (вбивають бактерії і мікроби).
Листя терну заварюють як чай і використовують як сечогінний, проносний, загоювальний засіб. Компреси, змочені в настої листя, прикладають до ран і шкірних пошкоджень, це значно скорочує термін загоєння. Ягоди і листя використовують як допоміжний засіб при хворобах сечостатевої системи: циститі, нефриті…
Настій з квіток терну чудово впливає на обмін речовин, приводить його в норму, також позитивно впливає на роботу печінки. Настій з квіток готують як чай: 40 г квітів заливають склянкою окропу, настоюють 40 хвилин, п’ють його по 150 мл три рази на день. При гепатитах народні зцілителі рекомендують пити свіжий сік з ягід терну.
Терен вживають як у свіжому, так і в сушеному вигляді, відтискають з ягід сік. Сушений терен перед вживанням розмочують у воді і відокремлюють від кісточки. Сік готують також з м’якоті, відокремленої від насіння чагарнику.
З ягід варять компоти, роблять варення і джем. У якому б вигляді не вживали терен, користь для здоров’я завжди колосальна.