Передплата 2024 ВЗ

Цей терпкий і колючий терен…

Терен — досить прославлений чагарник. Народні зцілителі знають терен як лікарську рослину, ягоди, листя, квіти, гілки та коріння якої володіють потужними корисними властивостями

Терен — чорно-сині невеликі ягоди округлої форми, м’якоть ягід зеленого кольору, смак кислуватий і терпкий. Квітки у куща дрібні, білого кольору, коли розпускаються, виливають ніжний аромат мигдалю.

Ягоди терну містять ба­гато різних цінних і корисних для здоров’я речовин: цукор (фруктоза, глюкоза), органіч­ні кислоти (яблучну, фенолкар­бонові), пектини, вуглеводи, клітковину. А також азотисті речовини, кумарини, дубиль­ні речовини, стероїди, тритер­пеноїди, катехіни, флавоноїди, глікозиди, жири (ненасичені жирні кислоти: лінолева, олеї­нова, пальмітинова, стеарино­ва, елеостеаринова). Також до складу входять вітаміни: С, Е, А, Р, мінеральні солі та ін.

Ягоди терну володіють ба­гатьма корисними властивос­тями:

  • Діуретичним (сечогінний засіб),
  • Потогінним (допомага­ють при застудах, гарячках),
  • Знімають нудоту, припи­няють блювоту,
  • В’язким (застосовуються при проносах, розладах трав­лення, рідкому стільці),
  • Антисептичним (вбива­ють бактерії і мікроби).

Листя терну заварюють як чай і використовують як се­чогінний, проносний, заго­ювальний засіб. Компреси, змочені в настої листя, при­кладають до ран і шкірних по­шкоджень, це значно скоро­чує термін загоєння. Ягоди і листя використовують як до­поміжний засіб при хворобах сечостатевої системи: цисти­ті, нефриті…

Настій з квіток терну чу­дово впливає на обмін ре­човин, приводить його в норму, також позитивно впли­ває на роботу печінки. На­стій з квіток готують як чай: 40 г квітів заливають склян­кою окропу, настоюють 40 хвилин, п’ють його по 150 мл три рази на день. При гепа­титах народні зцілителі реко­мендують пити свіжий сік з ягід терну.

Терен вживають як у свіжо­му, так і в сушеному вигляді, відтискають з ягід сік. Суше­ний терен перед вживанням розмочують у воді і відокрем­люють від кісточки. Сік готу­ють також з м’якоті, відокрем­леної від насіння чагарнику.

З ягід варять компоти, ро­блять варення і джем. У якому б вигляді не вживали терен, користь для здоров’я завжди колосальна.

Схожі новини