Кінза та її корисні властивості
Ця трав’яниста рослина з давніх часів використовується як одна з основних приправ для багатьох страв східної кухні. Кінзою називають зелень рослини, а сухе насіння — коріандром. Вона має зовнішню схожість з петрушкою, але у неї м’якші та світліші листочки
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516741/kinza.jpg)
Кінза сприятливо впливає на весь організм людини: чинить діуретичні властивості - усуває хвороботворні мікроорганізми за інфекцій сечостатевої системи. Також має знезаражувальний ефект завдяки додеканолу, що є природним антибіотиком.
Кінза здатна поліпшити травлення, бо нейтралізує газоутворення, полегшує болі, сприяє перистальтиці, усуває метеоризм. Чинить очищувальний вплив на організм — виводить важкі метали. Знижує больовий синдром у випадках запальних процесів.
Кінза є добрим регулятором холестерину. Вона сприяє збільшенню показника ліпопротеїдів насиченої щільності. Сприяє перетворенню цього жиророзчинного спирту у фолієву кислоту, тим самим допомагаючи жирам краще перетравлюватися в організмі.
А ще кінза дуже помічна за негараздів із печінкою. Вона чудово підтримує функції цього органа, очищаючи кров від солей важких металів.
Ця пряна трава застосовується у приготуванні багатьох східних, азійських і кавказьких страв. Спецію використовують для натирання або фарширування м’яса, птиці чи риби, додавання у консерви, маринад і салати. Зелені пагони використовують разом із лаймом або лимоном для приготування напоїв, які освіжають.
Насіння коріандру використовується для ароматизації багатьох продуктів, зокрема ковбас, м’ясних виробів, супів. Додають його і до лікерів, випічки й кондитерських виробів. Також це основний інгредієнт сумішей спецій та маринадів.
Валентина Миколів.