Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кінза та її корисні властивості

Ця трав’яниста рослина з давніх часів використовується як одна з основних приправ для багатьох страв східної кухні. Кінзою називають зелень рослини, а сухе насіння — коріандром. Вона має зовнішню схожість з петрушкою, але у неї м’якші та світліші листочки

Кінза сприятливо впливає на весь організм людини: чи­нить діуретичні властивості - усуває хвороботворні мікроор­ганізми за інфекцій сечостатевої системи. Також має знезаражу­вальний ефект завдяки додека­нолу, що є природним антибіо­тиком.

Кінза здатна поліпшити трав­лення, бо нейтралізує газоутво­рення, полегшує болі, сприяє пе­ристальтиці, усуває метеоризм. Чинить очищувальний вплив на організм — виводить важкі мета­ли. Знижує больовий синдром у випадках запальних процесів.

Кінза є добрим регулятором холестерину. Вона сприяє збіль­шенню показника ліпопротеїдів насиченої щільності. Сприяє пе­ретворенню цього жиророзчин­ного спирту у фолієву кислоту, тим самим допомагаючи жирам краще перетравлюватися в ор­ганізмі.

А ще кінза дуже помічна за не­гараздів із печінкою. Вона чудово підтримує функції цього органа, очищаючи кров від солей важких металів.

Ця пряна трава застосову­ється у приготуванні багатьох східних, азійських і кавказьких страв. Спецію використовують для натирання або фаршируван­ня м’яса, птиці чи риби, додаван­ня у консерви, маринад і салати. Зелені пагони використовують разом із лаймом або лимоном для приготування напоїв, які освіжають.

Насіння коріандру використо­вується для ароматизації бага­тьох продуктів, зокрема ковбас, м’ясних виробів, супів. Додають його і до лікерів, випічки й конди­терських виробів. Також це осно­вний інгредієнт сумішей спецій та маринадів.

Валентина Миколів.

Схожі новини