Передплата 2024 «Добрий господар»

Чим корисна розторопша

Розторопша плямиста — далека родичка айстр. Дачники нерідко називають її «гостро-строкатою» за тверді колючки на стеблах і характерне забарвлення листків зі світлими плямами. Рослина невибаглива, її легко виростити самим, але й у будь-якій аптеці можна знайти ціле або перемелене (шрот) насіння, а також олію і різні засоби, до складу яких входить насіння розторопші

У насінні рослини містяться жири (30−40%), ефірні олії, смоли, слиз, вітаміни А, D, E, K, F, а також макро- і мікроелемен­ти: калій, кальцій, магній, залізо, ванадій, хром, марганець, цинк, селен, мідь та ін. Головні оздоровчі властивості розто­ропші пов’язані з присутністю в її насінні значної кількості особливих вітамінопо­дібних речовин — флавоноїдів. Це потужні антиоксиданти, які захищають здорові клітини від ушкоджень. Така властивість активно використовується для профі­лактики і лікування хвороб печінки, адже саме цей орган щодня піддається впливу величезної кількості шкідливих факторів.

Розторопша запобігає порушенню структури й функцій печінки за різних хвороб, стимулює утворення нових клі­тин, знижує шкідливу дію низки лікар­ських засобів, шкідливої їжі, алкоголю й токсинів, які ми одержуємо з навколиш­нього середовища. Рослина захищає організм від радіації й хімічних факторів, що провокують розвиток пухлин, діє як протизапальний і ранозагоювальний за­сіб, підвищує захисні властивості печінки стосовно різних інфекцій.

Розторопша має виражену жовчогін­ну дію, підсилює утворення й виведен­ня жовчі. Завдяки цій властивості вона сприяє засвоєнню важкої їжі, запобігає ожирінню, стимулює обмін речовин, а за рахунок високого вмісту необхідних для печінки речовин запобігає дефіциту заліза й інших мінералів. Із давнини роз­торопшу вважають одним із кращих рос­линних засобів у лікуванні гострих і хро­нічних хвороб печінки (гепатити, цироз), запалення жовчного міхура і жовчних проток, різних отруєнь. Профілактичний прийом ліків із цієї рослини рекоменду­ється жителям великих міст і працівни­кам шкідливих виробництв.

Як приготувати ліки із розторопші?

  • Подрібнити у кавомолці або ступці насіння розторопші (1 ч. ложку з гіркою). Отримане борошно з'їсти за 2 прийоми впродовж дня за 20−30 хвилин до їди, за­пиваючи теплою перевареною водою. За важких форм захворювань кількість бо­рошна й прийомів збільшити вдвічі. Курс лікування — 1 місяць.
  • Для приготування відвару розто­ропші подрібнити на порошок 2 ст. ложки насіння, залити 0,5 л води. Закип’ятити суміш і упарити на слабкому вогні напо­ловину. Відвар, що залишився, процідити й пити по 1 ст. ложці щогодини протягом дня. Курс лікування — 1−1,5 місяця.
  • Залити 1 ст. ложку подрібненого на­сіння склянкою гарячого молока, довес­ти до кипіння, настояти протягом ночі. Уранці відвар знову довести до кипіння, процідити. Пити по ¼ склянки 4 рази на день після їди.
  • Залити 6 ч. ложок подрібненого на порошок насіння 0,5 л оливкової олії, кип’ятити 15 хвилин на водяній бані, на­стояти півгодини, укутати чим-небудь теплим, потім процідити. Приймати по 1 ч. ложці олії 3 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування — 30−40 днів. Разом із олією рекомендується приймати сухий порошок насіння розторопші (шрот) по 1 ч. ложці.
  • Якщо вам удалося купити ціле на­сіння розторопші, ви зможете його про­ростити: проростки мають навіть більшу активність. Добре промийте насіння, ви­користовуючи густе ситечко, після чого замочіть його в чистій воді на кілька го­дин, воду злийте. Розстеліть на тарілці серветку, змочену водою, розкладіть на­сіння й поставте на світле місце. Не за­бувайте регулярно його зволожувати! За 2−3 дні з’являться перші проростки, які можна додавати в салати, подрібнюва­ти в м’ясорубці і їсти з медом на десерт. Денна норма — 1−2 ст. ложки подрібнених проростків.

Якщо ви вирощуєте розторопшу на дачі, можете вживати в їжу молоді лист­ки, вони цілком їстівні, хоча активних речовин у них трохи менше, ніж у насін­ні. Перед тим, як покласти листки в са­лат, обдайте їх окропом — вони стануть м’якшими.

Схожі новини