Чим корисна розторопша
Розторопша плямиста — далека родичка айстр. Дачники нерідко називають її «гостро-строкатою» за тверді колючки на стеблах і характерне забарвлення листків зі світлими плямами. Рослина невибаглива, її легко виростити самим, але й у будь-якій аптеці можна знайти ціле або перемелене (шрот) насіння, а також олію і різні засоби, до складу яких входить насіння розторопші
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515166/roztoropsha.jpg)
У насінні рослини містяться жири (30−40%), ефірні олії, смоли, слиз, вітаміни А, D, E, K, F, а також макро- і мікроелементи: калій, кальцій, магній, залізо, ванадій, хром, марганець, цинк, селен, мідь та ін. Головні оздоровчі властивості розторопші пов’язані з присутністю в її насінні значної кількості особливих вітаміноподібних речовин — флавоноїдів. Це потужні антиоксиданти, які захищають здорові клітини від ушкоджень. Така властивість активно використовується для профілактики і лікування хвороб печінки, адже саме цей орган щодня піддається впливу величезної кількості шкідливих факторів.
Розторопша запобігає порушенню структури й функцій печінки за різних хвороб, стимулює утворення нових клітин, знижує шкідливу дію низки лікарських засобів, шкідливої їжі, алкоголю й токсинів, які ми одержуємо з навколишнього середовища. Рослина захищає організм від радіації й хімічних факторів, що провокують розвиток пухлин, діє як протизапальний і ранозагоювальний засіб, підвищує захисні властивості печінки стосовно різних інфекцій.
Розторопша має виражену жовчогінну дію, підсилює утворення й виведення жовчі. Завдяки цій властивості вона сприяє засвоєнню важкої їжі, запобігає ожирінню, стимулює обмін речовин, а за рахунок високого вмісту необхідних для печінки речовин запобігає дефіциту заліза й інших мінералів. Із давнини розторопшу вважають одним із кращих рослинних засобів у лікуванні гострих і хронічних хвороб печінки (гепатити, цироз), запалення жовчного міхура і жовчних проток, різних отруєнь. Профілактичний прийом ліків із цієї рослини рекомендується жителям великих міст і працівникам шкідливих виробництв.
Як приготувати ліки із розторопші?
- Подрібнити у кавомолці або ступці насіння розторопші (1 ч. ложку з гіркою). Отримане борошно з'їсти за 2 прийоми впродовж дня за 20−30 хвилин до їди, запиваючи теплою перевареною водою. За важких форм захворювань кількість борошна й прийомів збільшити вдвічі. Курс лікування — 1 місяць.
- Для приготування відвару розторопші подрібнити на порошок 2 ст. ложки насіння, залити 0,5 л води. Закип’ятити суміш і упарити на слабкому вогні наполовину. Відвар, що залишився, процідити й пити по 1 ст. ложці щогодини протягом дня. Курс лікування — 1−1,5 місяця.
- Залити 1 ст. ложку подрібненого насіння склянкою гарячого молока, довести до кипіння, настояти протягом ночі. Уранці відвар знову довести до кипіння, процідити. Пити по ¼ склянки 4 рази на день після їди.
- Залити 6 ч. ложок подрібненого на порошок насіння 0,5 л оливкової олії, кип’ятити 15 хвилин на водяній бані, настояти півгодини, укутати чим-небудь теплим, потім процідити. Приймати по 1 ч. ложці олії 3 рази на день за півгодини до їди. Курс лікування — 30−40 днів. Разом із олією рекомендується приймати сухий порошок насіння розторопші (шрот) по 1 ч. ложці.
- Якщо вам удалося купити ціле насіння розторопші, ви зможете його проростити: проростки мають навіть більшу активність. Добре промийте насіння, використовуючи густе ситечко, після чого замочіть його в чистій воді на кілька годин, воду злийте. Розстеліть на тарілці серветку, змочену водою, розкладіть насіння й поставте на світле місце. Не забувайте регулярно його зволожувати! За 2−3 дні з’являться перші проростки, які можна додавати в салати, подрібнювати в м’ясорубці і їсти з медом на десерт. Денна норма — 1−2 ст. ложки подрібнених проростків.
Якщо ви вирощуєте розторопшу на дачі, можете вживати в їжу молоді листки, вони цілком їстівні, хоча активних речовин у них трохи менше, ніж у насінні. Перед тим, як покласти листки в салат, обдайте їх окропом — вони стануть м’якшими.