Передплата 2024 «Добра кухня»

Бузина позбавить недуг

Бузина широко використовується з лікувальною метою. Її квіти містять аскорбінову кислоту, ефірну олію, дубильні та слизисті речовини, цукри тощо. Препарати з них застосовуються у вигляді полоскань і примочок у разі ангіни, запалення ротової порожнини й горла, утворення гемороїдальних вузлів. Ванни на основі коріння та квіток є ефективним засобом за ревматоїдного й подагричного поліартриту

У плодах цієї рослини містять­ся глюкоза і фруктоза, органічні кислоти (яблучна, винна, оцтова, валеріанова), вітамін С, каротин. Ягоди відзначаються жовчогінною, сечогінною й потогінною діями. Із сушених плодів готують киселі, що мають послаблю­вальний ефект.

Сік ягід розчиняє солі в суглобах, по­дагричних вузлах, нирках, сечовому мі­хурі, простаті, жовчних протоках. Його також вживають при ревматизмі, невро­логічних захворюваннях, виразці шлунка та кишківника, цукрового діабету, ди­зентерії, розумової перевтоми.

Від високого артеріального тиску можна приготувати такий напій. Подріб­нені ягоди бузини чорної й траву герані пахучої змішати у співвідношенні 1:1. Столову ложку засобу слід запарити склянкою окропу і пити як чай, додаючи мед (до смаку).

Оскільки ягоди бузини достигають майже в той самий час, що й калини, у лікуванні багатьох жіночих захворювань їх використовують разом. Наприклад, для розсмоктування незлоякісних но­воутворень (фіброміома матки, масто­патія), поліпшення формули крові після опромінення можна скористатися та­ким лікером. Змішайте по 2 кг помитих ягід бузини і калини (можна з дрібними гілочками кетягів), засипте 3 кг цукру й три доби витримуйте в темному місці. Коли з’явиться сік, треба додати 1 л 70% спирту і залишити ще на 14 діб. Відтак переціджують та розливають у пляшки з темного скла. Пити по 1 ст. л тричі на день (через годину після їди) протягом двох місяців.

Узимку підтримає організм насто­янка ягід бузини та герані (порівну). Їх залийте горілкою у співвідношенні 1:1, додайте мед (до смаку) й настоюйте 2−3 місяці, після чого процідіть. Вживати по 20 мл як аперитив.

У разі мастопатії, вузлів у щитоподіб­ній залозі, фіброміом, інших доброякіс­них пухлин, для профілактики злоякісних новоутворень народна медицина реко­мендує вживати по черзі сироп із ягід бузини чорної і такий збір: омела, лис­тя бузини, трава чистотілу, череди (по 10 г), квіти календули (20 г), грицики (5 г). Одну столову ложку суміші залийте 200 мл окропу, витримуйте 10 хв на во­дяній бані, після чого процідіть. П’ють по 50 мл тричі на день (до їди).

Сироп з ягід. Скласти в емальова­ний, скляний чи керамічний посуд ягоди бузини й засипати цукром (кожен шар завтовшки 2 см). П’ять-сім днів витри­муйте на сонці, згодом ретельно відтис­ніть, а отриманий сироп поставте в хо­лодильник. Вживають по 100 мл тричі на день. Сироп і збір п’ють 30 днів, далі - 2 тижні перерви, і так протягом 5 місяців.

Сік бузини чорної. 1-й спосіб: свіжі перемиті ягоди засипати в скляну єм­ність, перешаровуючи цукром, і на добу залишити в теплому місці. Потім тиж­день тримати в холодильнику, накривши горловину посуду марлею. Тоді слід про­цідити й зберігати в прохолоді. П’ють по 1 ст. л. двічі на добу (за 1 годину до їди).

2-й спосіб: відібрані й помиті ягоди залийте на 5 хв окропом, відкиньте на друшляк, ретельно розітріть і вичавіть із них сік. Відтак додають цукор (із розра­хунку 400 г на 1 кг ягід). Масу необхідно довести до кипіння, розлити в стерилі­зовані банки, закрити кришками. Отри­маний сік очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну.

Також готують наливку. 200 мл си­ропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку води. Настоюйте три-чотири дні. Такий напій збереже ліку­вальні властивості ягід упродовж кількох років. Незначну кількість наливки, як і соку, корисно пити людям, у яких погір­шується самопочуття під час магнітних бур.

Бузиновий еліксир. Перекрутити на м’ясорубці ягоди бузини, вичавити че­рез марлю сік. 750 мл його змішують зі 150 мл 75% спирту і 30 г липового меду. Пити по 20−30 мл кілька разів на день (до їди). Засіб виявляє хороший сечогінний ефект, поліпшує роботу печінки, нирок, добре очищає весь організм. Бузиновий еліксир можна вживати й діабетикам.

До речі, гущу після відтискання соку не викидайте, а підсушіть і з'їдайте по 1 ст. л. тричі на день.

Схожі новини