Бузина позбавить недуг
Бузина широко використовується з лікувальною метою. Її квіти містять аскорбінову кислоту, ефірну олію, дубильні та слизисті речовини, цукри тощо. Препарати з них застосовуються у вигляді полоскань і примочок у разі ангіни, запалення ротової порожнини й горла, утворення гемороїдальних вузлів. Ванни на основі коріння та квіток є ефективним засобом за ревматоїдного й подагричного поліартриту
У плодах цієї рослини містяться глюкоза і фруктоза, органічні кислоти (яблучна, винна, оцтова, валеріанова), вітамін С, каротин. Ягоди відзначаються жовчогінною, сечогінною й потогінною діями. Із сушених плодів готують киселі, що мають послаблювальний ефект.
Сік ягід розчиняє солі в суглобах, подагричних вузлах, нирках, сечовому міхурі, простаті, жовчних протоках. Його також вживають при ревматизмі, неврологічних захворюваннях, виразці шлунка та кишківника, цукрового діабету, дизентерії, розумової перевтоми.
Від високого артеріального тиску можна приготувати такий напій. Подрібнені ягоди бузини чорної й траву герані пахучої змішати у співвідношенні 1:1. Столову ложку засобу слід запарити склянкою окропу і пити як чай, додаючи мед (до смаку).
Оскільки ягоди бузини достигають майже в той самий час, що й калини, у лікуванні багатьох жіночих захворювань їх використовують разом. Наприклад, для розсмоктування незлоякісних новоутворень (фіброміома матки, мастопатія), поліпшення формули крові після опромінення можна скористатися таким лікером. Змішайте по 2 кг помитих ягід бузини і калини (можна з дрібними гілочками кетягів), засипте 3 кг цукру й три доби витримуйте в темному місці. Коли з’явиться сік, треба додати 1 л 70% спирту і залишити ще на 14 діб. Відтак переціджують та розливають у пляшки з темного скла. Пити по 1 ст. л тричі на день (через годину після їди) протягом двох місяців.
Узимку підтримає організм настоянка ягід бузини та герані (порівну). Їх залийте горілкою у співвідношенні 1:1, додайте мед (до смаку) й настоюйте 2−3 місяці, після чого процідіть. Вживати по 20 мл як аперитив.
У разі мастопатії, вузлів у щитоподібній залозі, фіброміом, інших доброякісних пухлин, для профілактики злоякісних новоутворень народна медицина рекомендує вживати по черзі сироп із ягід бузини чорної і такий збір: омела, листя бузини, трава чистотілу, череди (по 10 г), квіти календули (20 г), грицики (5 г). Одну столову ложку суміші залийте 200 мл окропу, витримуйте 10 хв на водяній бані, після чого процідіть. П’ють по 50 мл тричі на день (до їди).
Сироп з ягід. Скласти в емальований, скляний чи керамічний посуд ягоди бузини й засипати цукром (кожен шар завтовшки 2 см). П’ять-сім днів витримуйте на сонці, згодом ретельно відтисніть, а отриманий сироп поставте в холодильник. Вживають по 100 мл тричі на день. Сироп і збір п’ють 30 днів, далі - 2 тижні перерви, і так протягом 5 місяців.
Сік бузини чорної. 1-й спосіб: свіжі перемиті ягоди засипати в скляну ємність, перешаровуючи цукром, і на добу залишити в теплому місці. Потім тиждень тримати в холодильнику, накривши горловину посуду марлею. Тоді слід процідити й зберігати в прохолоді. П’ють по 1 ст. л. двічі на добу (за 1 годину до їди).
2-й спосіб: відібрані й помиті ягоди залийте на 5 хв окропом, відкиньте на друшляк, ретельно розітріть і вичавіть із них сік. Відтак додають цукор (із розрахунку 400 г на 1 кг ягід). Масу необхідно довести до кипіння, розлити в стерилізовані банки, закрити кришками. Отриманий сік очищає кров, підвищує рівень гемоглобіну.
Також готують наливку. 200 мл сиропу з ягід бузини залити 1 л горілки та додати 1 склянку води. Настоюйте три-чотири дні. Такий напій збереже лікувальні властивості ягід упродовж кількох років. Незначну кількість наливки, як і соку, корисно пити людям, у яких погіршується самопочуття під час магнітних бур.
Бузиновий еліксир. Перекрутити на м’ясорубці ягоди бузини, вичавити через марлю сік. 750 мл його змішують зі 150 мл 75% спирту і 30 г липового меду. Пити по 20−30 мл кілька разів на день (до їди). Засіб виявляє хороший сечогінний ефект, поліпшує роботу печінки, нирок, добре очищає весь організм. Бузиновий еліксир можна вживати й діабетикам.
До речі, гущу після відтискання соку не викидайте, а підсушіть і з'їдайте по 1 ст. л. тричі на день.