Передплата 2024 ВЗ

Алжирська боксерка здобула золото на Олімпіаді-2024

  • 10.08.2024, 14:50
  • 179

Алжирська боксерка Іман Хеліф виборола золоту медаль на Іграх у Парижі

Іман Хеліф. Фото із сайту Бабель
Іман Хеліф. Фото із сайту Бабель

Алжирська боксерка Іман Хеліф, щодо якої на Олімпіаді в Парижі виник гендерний скандал, здобула золоту медаль у ваговій категорії до 66 кг. У фінальному поєдинку вона перемогла китаянку Ян Лю з рахунком 5:0.

«Я дуже щаслива. Вісім років я мріяла про це — і тепер я олімпійська чемпіонка. Я працювала вісім років, без сну, вісім років втоми», — заявила Хеліф після перемоги.

Шлях Хеліф на цьогорічній Олімпіаді супроводжував гучний гендерний скандал. Після поєдинку з представницею Італії Анджелою Каріні у 1/8 фіналі, коли та відмовилася продовжувати бій через його «нечесність», у медіа Хеліф почали називати «чоловіком» і трансгендерною людиною.

Усе через те, що в 2023 році Міжнародна асоціація боксу (IBA) відсторонила Іман Хеліф з Чемпіонату світу через «провалений гендерний тест». Президент асоціації росіянин Умар Кремльов тоді заявив, що у спортсменки нібито виявили Y-хромосому, яка є у чоловіків і в деяких жінок.

Підтверджень словам Кремльова нема. IBA відмовилась оприлюднити детальні результати тестів, які нібито проходила Хеліф. Оскільки Міжнародний олімпійський комітет не визнає цю організацію, її вердикт не є дійсним на Олімпіаді, тож Хеліф допустили до змагань у Парижі.

Однак тезис IBA про нібито трансгендерність Хеліф підхватили в медіа і в соціальних мережах — на конфлікт, зокрема, зреагували премʼєрка Італії Джорджа Мелоні та кандидат у президенти США Дональд Трамп.

Після цього Хеліф довелося просити людей припинити цькування. Вона заявила, що це може мати «серйозні наслідки», і закликала глядачів дотримуватися олімпійських принципів і не розділяти людей.

«Це може руйнувати людей, вбивати їхні думки, дух і розум. Це може призвести до розколу», — заявила боксерка в інтервʼю каналу SNTV.

МОК визнав рф відповідальною за гендерний скандал на Олімпіаді-2024. Комітет відкрито звинуватив росію у втручанні в олімпійський турнір з боксу і використанні спорту для розпалювання ворожнечі.

Очільник МОК Томас Бах описав скандал як «політично вмотивовану культурну війну». Адже рф через цькування Хеліф у результаті здобула необхідну їй увагу попри те, що її спортсменів не допустили до змагань.

Схожі новини