Кавун — смачно і корисно
Кавуни протягом цілого року є на полицях великих супермаркетів. Але, без сумніву, найсмачніші та найкорисніші вони влітку. Соковитий та солодкий кавун чудовий сам собою, він містить 92% води, тож вживаючи його, ми насичуємо організм вологою і корисними вітамінами, мінералами та антиоксидантами
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/517287/kavun.jpg)
Довгий час кавуни вважалися марними ласощами. Вода і цукор, та й то, якщо кавун виріс солодкий. Але потім встановили, що кавун не має собі рівних у рослинному світі за вмістом цінного продукту — фолієвої кислоти, яка бере активну участь у кровотворенні й впливає на збереження рівноваги хімічних процесів, що відбуваються в організмі. Також фолієва кислота, що міститься у кавуні, перешкоджає жировій інфільтрації печінки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець — лейкоцитів, а також відіграє важливу роль у перебігу вагітності - регулює формування нервових клітин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку. Зважаючи на все це, кавун буде корисний вагітним і тим, хто планує вагітність, а також усім із загальнозміцнювальною метою.
Щоб вибрати смачний кавун, потрібно знати «секрети». По-перше, у зрілого кавуна збоку обов’язково є жовта пляма. Хвостик повинен бути сухим. Дозрілий кавун при постукуванні дає чистий і дзвінкий звук, шкірка у нього блискуча.
Хімічний склад
Для вживання кавуна немає жодних протипоказань. Кавун складається з води, фруктози, мікроелементів та рослинної клітковини.
У м’якоті кавуна є фруктоза, яка добре засвоюється, азотні речовини, клітковина, мінеральні солі заліза, вітаміни В1, В2, С і РР, фолієва кислота, каротин.
Кавун — джерело магнію, важливого для стабілізації артеріального тиску в організмі, для жовчовиділення і деактивації холестерину, для зв’язування солей щавлевої кислоти (оксалатів) і запобігання утворенню каменів у нирках, для зниження нервової збудливості, зняття м’язових спазмів, нормалізації моторики кишечнику.
Корисні та лікувальні властивості
Сік і м’якоть кавуна — ефективний сечогінний і жовчогінний засіб. Кавуни корисні за подагри, артриту, атеросклерозу, тому що їхня клітковина сприяє виведенню з організму холестерину. Тривале вживання м’якоті виліковує хронічні гастрити.
Кавун багатий на залізо, необхідне для кровотворення, він допомагає у випадку анемії. Також ефективний у тих випадках, коли людина піддається виробничим або побутовим (наприклад, алкогольна) інтоксикаціям.
Значний вміст вітаміну С у кавунах допомагає запобігти утворенню склеротичних бляшок, поліпшує еластичність серцевих судин і тим самим зміцнює серце.
Завдяки вмісту антиоксидантів кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки ока.
Кавуни лікують багато захворювань. За підвищеної кислотності цей баштанний «смугастик» дає позитивні результати лікування своєю дієтою (харчуватися потрібно в основному кавунами з хлібом).
Кавуни рекомендують за хвороби Боткіна, печінки, жовчного міхура, атеросклерозу, гіпертонії, анемії, подагри, пороків серця, носових кровотеч та ожиріння. Від ожиріння слід вживати не більш ніж 2−3 кг м’якоті кавуна щодня. Не частіше одного разу на тиждень влаштовують розвантажувальні кавунові дні: з'їдають близько трьох кілограмів на день.
Регулярно вживаючи кавун, ви очищуєте нирки, з організму виводиться не тільки пісок, а й дрібні камінці.
Для загального омолодження організму потрібно пити чай з сухих або свіжих кавунових шкірок. Їх дрібно ріжуть і одну-дві чайні ложки заливають склянкою окропу, п’ють (але не більше трьох склянок на день) досить тривалий час.
Шкірочка для шкіри
Очищувальну і живильну маску можна приготувати і з м’якоті, і з кісточок кавуна. Якщо ви віддаєте перевагу м’якоті, візьміть одну чашку м’якоті кавуна і збийте до однорідної маси. Покладіть на обличчя і зверху накрийте рушником. Можна додати йогурт (для жирної шкіри) або банан (для сухої шкіри). Змити маску потрібно через 15 хвилин.
Кавун омолоджує і покращує колір обличчя, додає шкірі пружності. З кавунової шкірки роблять маски або використовують з цією метою сік, намочивши в ньому марлеву серветку. Потім кладуть її на обличчя і шию. Через 20 хвилин обличчя вмивають водою, витирають рушником і накладають крем.
Якщо потрібно усунути веснянки або вугрі, на ділянку шкіри з дефектами накладають емульсію з насіння кавуна на 20 хвилин, потім змивають. Емульсію можна приготувати самому: насіння кладуть у ступку, наливають трохи води і поступово розтирають, додаючи потроху спочатку насіння, потім води. Співвідношення насіння і води в емульсії 1:10.
Від почервоніння шкіри, сонячних опіків ефективні маски із суміші м’якоті кавуна і огірка, узятих в рівних частинах. Маска накладається на шкіру на 20 хвилин.
Обережно, кавун!
Не варто захоплюватися кавунами людям, хворим на цукровий діабет, а також тим, хто страждає від ожиріння, тому що в цих випадках можна легко «проскочити» безпечну добову межу споживання цукру.
Підготувала Галина Вербицька.