Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кавун — смачно і корисно

Кавуни протягом цілого року є на полицях великих супермаркетів. Але, без сумніву, найсмачніші та найкорисніші вони влітку. Соковитий та солодкий кавун чудовий сам собою, він містить 92% води, тож вживаючи його, ми насичуємо організм вологою і корисними вітамінами, мінералами та антиоксидантами

Довгий час кавуни вважалися мар­ними ласощами. Вода і цукор, та й то, якщо кавун виріс солодкий. Але потім встановили, що кавун не має собі рівних у рослинному світі за вмістом цін­ного продукту — фолієвої кислоти, яка бере активну участь у кровотворенні й впливає на збереження рівноваги хімічних про­цесів, що відбуваються в організмі. Також фолієва кислота, що міститься у кавуні, перешкоджає жировій інфільтрації печін­ки, підтримує імунну систему, сприяючи нормальному утворенню і функціонуванню білих кров’яних тілець — лейкоцитів, а та­кож відіграє важливу роль у перебігу вагіт­ності - регулює формування нервових клі­тин ембріона, що вкрай важливо для його нормального розвитку. Зважаючи на все це, кавун буде корисний вагітним і тим, хто планує вагітність, а також усім із загально­зміцнювальною метою.

Щоб вибрати смачний кавун, потрібно знати «секрети». По-перше, у зрілого каву­на збоку обов’язково є жовта пляма. Хвос­тик повинен бути сухим. Дозрілий кавун при постукуванні дає чистий і дзвінкий звук, шкірка у нього блискуча.

Хімічний склад

Для вживання кавуна немає жодних протипоказань. Кавун складається з води, фруктози, мікроелементів та рослинної клітковини.

У м’якоті кавуна є фруктоза, яка добре засвоюється, азотні речовини, клітковина, мінеральні солі заліза, вітаміни В1, В2, С і РР, фолієва кислота, каротин.

Кавун — джерело магнію, важливого для стабілізації артеріального тиску в організ­мі, для жовчовиділення і деактивації холес­терину, для зв’язування солей щавлевої кислоти (оксалатів) і запобігання утворен­ню каменів у нирках, для зниження нерво­вої збудливості, зняття м’язових спазмів, нормалізації моторики кишечнику.

Корисні та лікувальні властивості

Сік і м’якоть кавуна — ефективний сечо­гінний і жовчогінний засіб. Кавуни корисні за подагри, артриту, атеросклерозу, тому що їхня клітковина сприяє виведенню з організму холестерину. Тривале вживання м’якоті виліковує хронічні гастрити.

Кавун багатий на залізо, необхідне для кровотворення, він допомагає у випадку анемії. Також ефективний у тих випадках, коли людина піддається виробничим або побутовим (наприклад, алкогольна) інток­сикаціям.

Значний вміст вітаміну С у кавунах допо­магає запобігти утворенню склеротичних бляшок, поліпшує еластичність серцевих судин і тим самим зміцнює серце.

Завдяки вмісту антиоксидантів кавун ко­рисний для здоров’я шкіри та сітківки ока.

Кавуни лікують багато захворювань. За підвищеної кислотності цей баштанний «смугастик» дає позитивні результати ліку­вання своєю дієтою (харчуватися потрібно в основному кавунами з хлібом).

Кавуни рекомендують за хвороби Бот­кіна, печінки, жовчного міхура, атероскле­розу, гіпертонії, анемії, подагри, пороків серця, носових кровотеч та ожиріння. Від ожиріння слід вживати не більш ніж 2−3 кг м’якоті кавуна щодня. Не частіше одного разу на тиждень влаштовують розвантажу­вальні кавунові дні: з'їдають близько трьох кілограмів на день.

Регулярно вживаючи кавун, ви очищуєте нирки, з організму виводиться не тільки пі­сок, а й дрібні камінці.

Для загального омолодження організму потрібно пити чай з сухих або свіжих ка­вунових шкірок. Їх дрібно ріжуть і одну-дві чайні ложки заливають склянкою окропу, п’ють (але не більше трьох склянок на день) досить тривалий час.

Шкірочка для шкіри

Очищувальну і живильну маску можна приготувати і з м’якоті, і з кісточок кавуна. Якщо ви віддаєте перевагу м’якоті, візьміть одну чашку м’якоті кавуна і збийте до одно­рідної маси. Покладіть на обличчя і зверху накрийте рушником. Можна додати йогурт (для жирної шкіри) або банан (для сухої шкі­ри). Змити маску потрібно через 15 хвилин.

Кавун омолоджує і покращує колір об­личчя, додає шкірі пружності. З кавунової шкірки роблять маски або використовують з цією метою сік, намочивши в ньому мар­леву серветку. Потім кладуть її на обличчя і шию. Через 20 хвилин обличчя вмивають водою, витирають рушником і накладають крем.

Якщо потрібно усунути веснянки або вугрі, на ділянку шкіри з дефектами накла­дають емульсію з насіння кавуна на 20 хви­лин, потім змивають. Емульсію можна при­готувати самому: насіння кладуть у ступку, наливають трохи води і поступово розти­рають, додаючи потроху спочатку насіння, потім води. Співвідношення насіння і води в емульсії 1:10.

Від почервоніння шкіри, сонячних опіків ефективні маски із суміші м’якоті кавуна і огірка, узятих в рівних частинах. Маска на­кладається на шкіру на 20 хвилин.

Обережно, кавун!

Не варто захоплюватися кавунами лю­дям, хворим на цукровий діабет, а також тим, хто страждає від ожиріння, тому що в цих випадках можна легко «проскочи­ти» безпечну добову межу споживання цукру.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини