Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Засипана капуста — новий елемент нематеріальної культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики України додало нові елементи до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. До нього увійшла й культура приготування та споживання «засипаної капусти» Львівщини

Засипана капуста — давня страва, яку могли готувати ще у часи Козаччини. Страва відо­ма з дитинства багатьом укра­їнцям, її готують із квашеної ка­пусти і пшона.

До списку нематеріальної спадщини вносять не єдиний правильний рецепт, а тради­цію приготування, характерну для певного регіону. Засипана капуста стала постійною стра­вою під час українських свят, зокрема весіль та Святвечора, й обрядових подій на кшталт поминок. У Коломиї такій їжі дали назву «весільна капус­та». Також у це сімейне свято перед подачею капусти, заси­паної пшоном, читали молитву Отче наш.

Рецепти у родинах зберіга­ються донині, а літні люди зга­дують, як цю страву готували їм їхні прабабусі. Попри те, що за­сипану капусту зарахували до спадщини Львівщини, її також готують на Тернопільщині (Під­гаєччина, Монастирищина…), Івано-Франківщині, Хмельнич­чині, Вінниччині, Черкащині та в інших регіонах. У кожній ро­дині інґредієнти відрізняють­ся. Хтось може додавати го­рох, булгур замість пшона, не класти яйця зі сметаною або не смажити шкварки. Рецепт можна й осучаснити, додав­ши улюблені спеції, молочні продукти, каші на кшталт кус- кусу чи трохи сиру. Також іс­нує думка, що Іван Франко, віддаючи перевагу простим та ситним стравам, дуже любив таку капусту. Ба більше, ми­трополит Андрей Шептицький та колекціонерка й експерт­ка з української вишивки Оль­га Бачинська також були шану­вальниками цієї страви.

Засипану капусту й досі го­тують на заході України — до свята зі шкварками, на щодень — з бринзою. Страву з пшо­на, капусти та шкварок ідеаль­но приготувати на вечерю. Су­міш невибагливих інґредієнтів чудово поєднується та смакує найвибагливішим поцінову­вачам української кухні. Вона точно сподобається тим, хто ніколи не куштував чи не любив пшоняну кашу. Адже шкварки з підчеревини та квашена капус­та чудово доповнюють її нава­ристий смак.

Засипана капуста зі шкварками

900 г квашеної капусти, 5 ст. ложок шліфованого пшо­на, 2−3 цибулини, 1 яйце, 370 г сметани 20%, 500 г підчеревини — на шкварки, сіль і перець — до смаку.

Квашену капусту відтис­нути, нарізати, залити холод­ною водою і варити від 40 хв до 1 год, до м’якості. Якщо капус­та дуже квасна, то перед варін­ням краще промити її.

Пшоно промити у кількох водах та залити окропом на 15- 20 хв, щоб не гірчило.

Збити яйце (як на омлет), перетерти з пшоном, засипати його зверху на капусту і не пе­ремішувати, доки воно не зва­риться (вода має покривати крупу приблизно на 1 см).

Цибулину нарізати кубика­ми, підсмажити до золотисто­го кольору, додати сметану і прогріти. Вилити засмажку на капусту і тепер ретельно пере­мішати. Посолити, поперчити і варити, доки трохи не загусне.

Цибулю нарізати дрібно, підчеревину — не дуже дрібно.

Смажити підчеревину, поки сало не витопиться, додати цибулю, посолити, поперчити і готувати до рум’яного кольору.

Подавати, наклавши в мис­ки капусту, зверху — шкварки.

Схожі новини