Передплата 2024 «Добрий господар»

Живе без крила. Але з людською любов’ю

Лелека Петрик ось уже місяць як прописався у дворі Миколи Миця зі села Петрівки на Полтавщині. Літати не може — бо нема одного крила. Але живе, як мовиться, на повну…

Лелека Петрик не відходить від пана Миколи ні на крок. Фото Суспільне. Полтава
Лелека Петрик не відходить від пана Миколи ні на крок. Фото Суспільне. Полтава

— Уранці я прокинувся, а дру­жина каже: у нас хтось у дворі ходить, — згадує пан Микола. — Глянув — а там лелека гуляє: кри­ло висить, по землі тягне. Кіст­ка стирчить з нього… Вочевидь, лелеченя випало з гнізда або батьки, не в силах прогодувати, випхали його звідти. Як падав, крило зламав.

Небогу оглянули ветеринари, їхній вердикт був категоричним: треба відрізати ушкоджене кри­ло або ж усипляти птаха — інак­ше він загине.

Родина Миців пошкодувала бузька, взялися рятувати його. Спочатку годували примусо­во, через дзьоб. З допомогою шприца давали йому корм, ліки. А через кілька днів Петрик по­чав їсти уже самостійно. Году­ють птаха рибою, курячими го­ловами, шийками. Має добрий апетит, ще й кричить — просить добавки.

На людських харчах лелека швидко підріс, зміцнів. Хоч ін­валід, намагається літати. Ма­хає залишком крила, а злетіти не може…

— Шкоди наш Петрик не ро­бить жодної, — продовжує гос­подар. — Щоправда, з потічка виловив усіх жаб.

Незабаром наші лелеки зби­ратимуться у вирій. Одомашне­ний бузьок Миців з ними, зви­чайно, не полетить. На зиму його віддадуть у притулок для тварин.

Схожі новини