Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Смугасті плоди із соковитим м’якушем

Кавун допомагає серцево-судинній системі

Цьогоріч сезон кавунів в Україні розпочався рано — вже на початку липня на ринках і у супермаркетах покупцям пропонували кілька сортів смугастих плодів. А вже у серпні ціна на них стала найнижчою за останні три сезони. Та й не дивно — тепер баштанні вирощують не лише у південних областях країни, а й на заході - у Тернопільській, Львівській, Закарпатській областях. Погодні умови сприяють швидкому дозріванню фруктів та ягід й у центральних областях.

Кавун більш ніж на 90% складається із води. У цій рідині розчинено чимало корисних речовин: у 100 г про­дукту — 15% вітаміну С від ре­комендованої добової норми, є в ньому вітаміни А, РР та де­які з групи В, фолієва кислота, кальцій, магній, калій, фосфор та інші потрібні організму еле­менти.

За яскраве червоне забарв­лення кавуна відповідає пігмент лікопін, якого в кавуні вдвічі біль­ше, ніж у томатах. Він є антиок­сидантом, сповільнює розвиток атеросклерозу та проблем із серцево-судинною системою, хороший для профілактики он­кологічних захворювань — що підтверджується багаторазови­ми дослідженнями. Лікопін по­трібний і для здоров’я очей.

Кавунові скоринки є джере­лом унікальної амінокислоти ци­трулін, що відіграє важливу роль у виведенні з організму утиліза­ції токсичного аміаку. Також ци­трулін сприяє розширенню ар­теріальних судин та відновлює енергетичний обмін у клітинах.

Цей соковитий плід приско­рює обмін речовин, допомагає впоратися із закрепами, дуже гдобрий для детоксу.

Та найбільше в кавуні… цукру. Незважаючи на невисоку кало­рійність (100 г кавуна близько 30 ккал), у нього досить висо­кий глікемічний індекс — 75−80. У 100 г кавуна — одна-дві чай­ні ложки цукру! Вживання ка­вуна спричиняє стрибок цу­кру у крові, і після цього у нирок з’являється важливе завдання — вивести цей цукор з організ­му, щоб не нашкодити судинам, серцю та запобігти виникнен­ню цукрового діабету. Вимива­ється рідина не лише з кавуна, а й інша, що є в клітинах орга­нізму. А це загрожує зневоднен­ням. Крім того, високий гліке­мічний індекс кавуна спричиняє почуття голоду — хочеться їсти ще більше, а невитрачені цукри за нестачі руху відкладаються у вигляді жиру.

Купуючи кавун, візьміть його у руки і поплескайте по ньому — хороший кавун звучить дзвін­ко, але глибоко. Глухий сту­кіт — ознака того, що плід пе­рестиг. Надто дзвінкий кавун, швидше за все, незрілий та трав’янистий. Найкращі кавуни середніх розмірів. У стиглих ка­вунах має бути пляма яскраво- жовтого чи оранжевого кольору. Надто бліда підкаже, що плід не встиг достигнути.

З чим тільки не їдять кавун? Скибочки солять, скроплюють лимонним соком, їдять з житнім чи білим хлібом, і навіть з… осе­ледцем. Та навіть якщо вам сма­кує таке поєднання, врахуйте, що високий глікемічний індекс кавуна «накладається» на висо­кий індекс додатку — виходить сильний стрибок цукру у крові, апетит розігрується ще більше.

Краще з кавуна приготува­ти на десерт сорбе, фрапе, ли­монад без цукру, додавати його у салати і холодні закуски. Ка­вун можна заморозити у фор­мах для льоду і додавати в про­холодні напої та літні смузі.

Салат з кавуна, маринованої цибулі та бринзи

150 г бринзи, 1 пучок се­реднього розміру крес-салату, 150 г малини, 2-3 гі­лочки м’яти, 4 ст. ложки оливкової олії «екстра вірджин», перець чорний меле­ний, 500 г м’якоті кавуна, 1 фіолетова цибуля, 1 ст. лож­ка бальзамічного оцту, ½ ч. ложки рідкого меду, сіль, бі­лий мелений перець.

М’якуш кавуна нарізати вели­кими кубиками, очистити від кіс­точок, скласти у миску.

Малину збити блендером на пюре та протерти через сито, щоб позбутися кісточок. У мали­нове пюре влити оливкову олію, бальзамічний оцет, додати мед, приправити сіллю, білим пер­цем і збити.

Цибулю нарізати півкільця­ми, додати у соус і залишити маринуватися на 5−7 хв.

У крес-салату відрізати сте­бла. Бринзу нарізати кубиками.

З'єднати кавун, крес-салат, бринзу та підготовлену цибу­лю разом із маринадом і аку­ратно перемішати. Посипати чорним перцем та листочками м’яти.

Кавунова панакота

200 г м’якуша кавуна, 150 г згущеного молока, 500 мл молока, 20 г желати­ну, 20 г цукру.

Розчинити 10 г желатину в невеликій кількості прохолодної води і залишити на 15−30 хв до набрякання (час вказано на упа­ковці желатину). 100 г м’якуша кавуна подрібнити блендером на пюре. Молоко закип’ятити. У гарячому, трохи охололому мо­лоці розчинити набряклий жела­тин, додати подрібнений кавун, згущене молоко і розмішати до однорідності. Процідити су­міш через густе сито, розлити у форми та поставити в холо­дильник до початку схоплюван­ня желатину, на 1,5−2 год.

Розчинити решту желатину в невеликій кількості холодної води і залишити до набрякання. М’якуш кавуна, що залишився, подрібнити на пюре. Набряклий желатин поставити на водяну баню і прогріти до рідкого стану (не кип’ятити!). З'єднати жела­тин, пюре кавуна та цукор. Про­цідити суміш через густе сито.

У форми з першим шаром панакоти акуратно залити звер­ху кавунову суміш і поставити в холодильник до застигання.

Цукати з кавунових скоринок

1 кг кавунових скоринок, 1,2 кг цукру, 750 мл води, 1 лимон.

Зрізати зелену шкірку з каву­нових скоринок.

Білий м’якуш нарізати на брусочки. Лимон помити і нарі­зати на часточки.

Скласти нарізані кавунові скоринки і лимон у каструлю з холодною водою, закип‘ятити, варити близько 10 хв. Відкину­ти на друшляк, щоб вода стекла.

Сироп. Змішати з водою цу­кор, довести до кипіння. Пере­класти скоринки у сироп, роз­рівняти поверхню і залишити на 12 год. Потім знову довести до кипіння, зменшити вогонь, ва­рити 15 хв. Залишити на 12 год. Процедуру повторити.

Отримані цукати перекласти у друшляк, щоб стік сироп. Пе­рекласти на деко, посипане цу­кром. Підсушити.

Схожі новини