Бузинник — ласощі з Черкащини
Страва — у нематеріальній спадщині України
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516803/buzyna.jpg)
Бузинник — десертна страва з ягід бузини, яку часто готують у сезон не лише для родини, а й для частування гостей, друзів, сусідів, колег.
Вирощування бузини в регіоні підтримують і вважають, що її не можна знищувати, оскільки не буде добробуту.
Незвичний десерт готують у кількох селах Золотоніського району Черкаської області. Про бузинник можуть розповісти старожили сіл Плешкані, Коврай, Коврай Другий, Гельмязів. Тут ці солодощі готують за давнім столітнім рецептом, який ретельно зберігають місцеві господині. Хоча бузинник нагадує варення, берегині рецепта наполягають — це не варення і не кисіль, а окрема страва.
Знання про лікувальні властивості бузини та використання її в харчуванні у громаді передають з покоління у покоління і є окремим пунктом в описі цього елемента нематеріальної культурної спадщини України.
Крім бузини, до десерту додають й інші сезонні фрукти — груші, яблука, сливи.
Для приготування бузинника до фруктової суміші додають цукор та пшеничне борошно або манну крупу, і довго готують на мінімальному вогні. Опісля масу перекладають в іншу посудину і дають вистигнути. Подають бузинник холодним.
Бузинник
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/07/%D0%B1%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%BA.jpg)
0,5 кг ягід бузини, 0,5 кг фруктів — до смаку (груш, яблук, слив), близько 1 склянки цукру, 2−3 ст. ложки пшеничного борошна або манної крупи.
Ягоди бузини промити, перебрати, висушити на паперовому рушнику. Скласти у каструлю або чавунець і варити до появи соку. Додати нарізані фрукти на вибір — груші, яблука, сливи. Коли вони зм’якнуть, додати цукор та борошно або манну крупу. Все варити на малому вогні, постійно помішуючи. Готову масу перекласти в інший посуд, щоб застигла.
Страву їдять свіжою, охолодженою — з напоями або намащуючи на хліб.