Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бузинник — ласощі з Черкащини

Страва — у нематеріальній спадщині України

Бузинник — десертна страва з ягід бузини, яку часто готують у сезон не лише для родини, а й для частування гостей, друзів, сусідів, колег.

Вирощування бузини в регіоні підтримують і вважають, що її не можна знищувати, оскільки не буде добробуту.

Незвичний десерт готують у кількох селах Золотонісько­го району Черкаської області. Про бузинник можуть розпо­вісти старожили сіл Плешкані, Коврай, Коврай Другий, Гель­мязів. Тут ці солодощі готу­ють за давнім столітнім рецеп­том, який ретельно зберігають місцеві господині. Хоча бузин­ник нагадує варення, береги­ні рецепта наполягають — це не варення і не кисіль, а окре­ма страва.

Знання про лікувальні влас­тивості бузини та викорис­тання її в харчуванні у громаді передають з покоління у по­коління і є окремим пунктом в описі цього елемента немате­ріальної культурної спадщини України.

Крім бузини, до десерту до­дають й інші сезонні фрукти — груші, яблука, сливи.

Для приготування бузин­ника до фруктової суміші до­дають цукор та пшеничне бо­рошно або манну крупу, і довго готують на мінімальному вог­ні. Опісля масу перекладають в іншу посудину і дають вистиг­нути. Подають бузинник холод­ним.

Бузинник

0,5 кг ягід бузини, 0,5 кг фруктів — до смаку (груш, яблук, слив), близько 1 склянки цукру, 2−3 ст. лож­ки пшеничного борошна або манної крупи.

Ягоди бузини промити, пе­ребрати, висушити на паперо­вому рушнику. Скласти у ка­струлю або чавунець і варити до появи соку. Додати нарізані фрукти на вибір — груші, яблу­ка, сливи. Коли вони зм’якнуть, додати цукор та борошно або манну крупу. Все варити на ма­лому вогні, постійно помішую­чи. Готову масу перекласти в інший посуд, щоб застигла.

Страву їдять свіжою, охолодженою — з напоями або на­мащуючи на хліб.

Схожі новини