Передплата 2024 ВЗ

Калина зміцнить імунітет краще за ліки

Кущ калини звичайної радує людину не лише навесні, вкритий розсипом білих парасольок. Ще більше радіють люди красі куща, вкритого гронами яскравих ягід. Цю рослину знають, люблять і користуються її плодами, квітами, корою, корінням

Калина. Фото pexels
Калина. Фото pexels

Калина — ягода, що з давніх часів використовується для лікування. Її вживають у різних видах і як ефективні ліки, і для профілактики, оскільки калина — невичерпне джерело вітамінів.

Калина — унікальна рослина, її корисні властивості практично не мають аналогів.

Хімічний склад

Калина багата на вітаміни, мінерали та інші корисні речовини. До складу її ягід входять вуглеводи, дубильні речовини, ор­ганічні кислоти, пектини, ефірні олії, фітос­терини, таніни, смоловидні ефіри, вібурнін, вітаміни А, Е, С, Р, К, калій, магній, залізо, цинк та інші мікроелементи.

Насіння калини містить до 20% жирних олій. Її кора багата на дубильні речовини, органічні кислоти (серед них пальмітинова, мурашина, оцтова, масляна, каприлова, лі­нолева і церотинова), фітонциди, вітаміни та інші корисні речовини, завдяки чому її ефективно застосувують у медицині.

Корисні властивості калини

У народній медицині використовують плоди калини, зібрані після перших замо­розків, коли вони набувають солодкуватого смаку, а також кору, квітки, сік та насіння.

Ягоди зберігають свої корисні якості і в сушеному вигляді, при цьому лікувальні властивості зберігаються.

Плоди калини застосовують як загаль­нозміцнювальний засіб, від захворювань печінки і нирок, гіпертонії, атеросклерозу, набряків, задишки, туберкульозу легень, виразок і гастритів, шкірних захворювань і для профілактики та лікування онкологічних захворювань.

Крім того, плоди калини підвищують апетит, посилюють роботу серцево-судин­ної системи, прискорюють загоєння ви­разок і зупиняють кровотечі за виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, мають антисептичну, кровоспинну, раноза­гоювальну, жовчогінну та сечогінну дію.

Що цікаво, калина допоможе у лікуван­ні навіть психічних і душевних травм. Адже вона багата на валеріанову кислоту, що має заспокійливі властивості. Вона діє як спаз­молітичний засіб та має помірний седатив­ний ефект. А завдяки мінералам і вітаміна­ми у людей поліпшується настрій, минають депресія і стреси, а також відновлюється нормальний сон.

Крім рецептів офіційної і народної ме­дицини, препарати з калини використову­ють і у сфері косметології. Як приклад, сік свіжих ягід застосовують для відбілювання шкіри і виведення веснянок. Маски для об­личчя тонізують шкіру, прибирають почер­воніння, запобігають старінню. Калина до­бре справляється з лікуванням запалень.

Кору калини використовують як засіб, що підвищує працездатність, поліпшує роботу травної системи, знижує рівень кров’яного тиску і має тонізуючу, проти­спазматичну, протизапальну, антисептич­ну та судинозвужувальну дію. Препарати на основі кори калини використовують як кровоспинний і протизапальний засіб в період після пологів, за хворобливих і рясних менструацій, маткових кровотеч, а також геморою і захворювань травної сис­теми.

Компрес із соку свіжих плодів викорис­товують за вугрової висипкиі і для виве­дення веснянок і пігментних плям у літніх людей.

Насіння калини використовують як пото­гінний засіб і за диспепсії.

З насіння готують каву, що має тонізу­ючий вплив на кишечник, рекомендується проти запорів.

Квітки і листя калини — від шкірних виси­пів, для лікування ангіни і промивання ран.

Протипоказання

Протипоказана калина вагітним жінкам, гіпотонікам, людям, що страждають від підвищеної кислотності шлункового соку, хворим на подагру, артрит, тромбофлебіт, камені в сечовому міхурі і протоках. Також не можна вживати її за серйозних захво­рювань нирок і схильності до підвищеного згортання крові.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини