Передплата 2024 ВЗ

Вшанують одного з творців «Червоної калини»

Легендарну пісню записуватимуть на відео земляки поета й січового стрільця

Січового стрільця Андрія-Григорія Труха вважають одним з авторів культової пісні. Фото з відкритих джерел
Січового стрільця Андрія-Григорія Труха вважають одним з авторів культової пісні. Фото з відкритих джерел

Стрийська єпархія Української греко-католицької церкви 19 лютого відзначить 130-річчя від дня народження священника, січового стрільця, одного з авторів мегапопулярної нині пісні «Ой, у лузі червона калина» отця Андрія-Григорія Труха, який народився у селі Гірному. І запросила своїх краян до участі у челенжі з цієї нагоди — створенні відеороликів на цю тему, розміщенні їх у соцмережах, щоб цю пісню повторили інші їх користувачі.

«Маленький чи дорослий, один, хор чи оркестр, вмієте ви співати чи ще вчи­теся — долучитися може кожен, — йдеть­ся у зверненні до жителів Стрийського району. — Усе, що потрібно зробити, — записати відеоролик, де ви, ваш хор чи спільнота співаєте пісню „Ой, у лузі чер­вона калина…“ та позначити цей ролик хештегом #ой_у_лузі_трух».

Про о. Андрія-Григорія Труха відо­мо, що він закінчив гімназію, під час Першої світової війни вступив до лав українських січових стрільців, був ко­мендантом у чоті Дмитра Вітовського. Воював під Болеховом, Бережанами. Брав участь у становленні Західноукра­їнської Народної Республіки. Згодом прийняв монаший чин. Як духівник слу­жив на теренах Галичини, потім — у Поль­щі, США, Канаді.

Дослідники життя і творчості о. Ан­дрія-Григорія Труха кажуть, що у 1914 році він, будучи чотарем УСС, від стрільця Іваницького уперше почув піс­ню «Ой, у лузі…» І до її першої строфи додав ще власні три строфи, які й скла­ли сучасну «Червону калину». Цієї пісні майбутній священник навчив стрільців своєї чоти — а відтак її почали співати по всій Україні…

Схожі новини