Пікантні стрілки з ароматом часнику
Зміцнюють імунітет, знижують тиск та нормалізують рівень холестерину
Озимий часник влітку пускає стрілки, які висмоктують з нього соки та заважають нормальному росту. Щоб отримати багатий урожай, їх неодмінно обрізають. Для насіння залишають стрілки на кількох рослинах до кінця літа. У серпні воно дозріє і його можна зібрати, зберігати до весни у темному місці і в березні виростити із нього часник.
Із часникових стрілок готують чимало пікантних страв. Тож до серпня, поки звичні зубчики часнику достигнуть, їх цілком можна замінити у стравах стрілками.
Часникові стрілки — джерело корисних речовин. Вони містять комплекс вітамінів, калій, залізо, йод та кальцій. Стрілки часнику зміцнюють імунітет, знижують тиск та нормалізують рівень холестерину у крові.
Зрештою, це просто дуже смачний продукт, який підходить як для салатів, так і для гарячих страв.
Часникові стрілки у будь- якому випадку потрібно обробити. Для заготівлі на зиму годяться лише стрілки без жовтизни, темних плям, слідів від комах та механічних пошкоджень. Вони не мають бути прив’ялими чи сухими.
Якщо на стрілках є бутони, їх слід відрізати. Місце зрізу визначають за кольором — біля суцвіття стебло буде світлим і трохи жорстким, тому бутон обрізають приблизно на 1−1,5 см нижче за основу. Промивають стрілки в чистій воді, ретельно просушують і, якщо потрібно, нарізають на шматочки.
Найсмачнішими є молоді пагони, соковиті та хрусткі - вони ідеально підійдуть для салатів, соусів та страв з мінімальним часом приготування, тому є сенс їх заморозити. Якщо стрілки злегка переросли, то врахуйте, що їх доведеться довше смажити чи тушкувати до м’якості.
Часникові стрілки можна заморозити. Добре промити стрілки та залишити у воді на 10 хв. Потім ретельно просушити — перед заморожуванням на рослинах не повинно бути вологи. Нарізати невеликими шматочками по 2−3 см завдовжки. Розфасувати нарізані стрілки у пластикові контейнери або пакети. Якщо використовуватимете пакети, з них обов’язково потрібно випустити все повітря, а потім щільно загорнути. Можна заморозити й у формочках для льоду. Цей варіант підходить тим, хто додаватиме стрілки до супів або інших гарячих страв і хоче, щоб заготовки займали мінімум місця. Подрібнити їх блендером до однорідності. Пюре розкласти у формочки для льоду і прим’яти ложкою. Поставити в морозилку до заморожування, а потім витрусити кубики з форм і зсипати в пакет або контей- нер.
Стрілки часнику мають м’який часниковий смак, який стає більш вираженим під часи термічної обробки. Їх обсмажують на пательні з невеликою кількістю олії. Вони стають м’якими і набувають насиченого смаку. До них можна додати соєвий соус, томат або збиті яйця. Ще їх запікають разом з овочами чи м’ясом, а також додають у супи та рагу, щоб надати страві часникового аромату та пікантності.
Дуже часто стрілки часнику маринують. Нарізають невеликими шматочками або кладуть у банку повністю, заливають маринадом з оцту, цукру, солі та спецій або розсолом. Через кілька днів вони стають чудовим доповненням до салатів та закусок. Часникові стрілки заготовляють і сухим способом, просто пересипавши їх у банці грубою сіллю.
Зі стрілок часнику можна приготувати й чудову пасту з пікантним смаком. Подавати її як намазку на хліб або крекери, додавати до улюблених страв — запеченої картоплі, м’яса, супу.
Паста із часникових стрілок
0,5 кг стрілок, 1−1,5 ст. ложки солі, 3−4 ст. ложки олії, перець чилі чи коріандр — за бажання.
Промиті і просушені стрілки подрібнити на однорідну масу за допомогою блендера або м’ясорубки. Додати сіль, олію, за бажання — спеції, і ретельно все розмішати.
Готову пасту можна розфасувати у пакети чи контейнери та заморозити. Або ж розкласти у стерильні банки, зверху налити трохи олії та щільно закрити кришкою.
Мариновані стрілки часнику
600 г стрілок часнику, 1,5 л питної води, 1,5 ст. ложки солі, 1,5 ст. ложки цукру, 2 лаврові листки, 8 горошин чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1 ч. ложка коріандру, 3 ст. ложки яблучного оцту.
Стрілки часнику вимити та зрізати грубі частини. Ті, що залишилися, грубо нарізати і щільно вкласти у сухі простерилізовані банки ємністю 300−500 мл.
Маринад. Воду налити у каструлю. Додати сіль, цукор, лаврове листя, чорний та духмяний перець горошком, а також коріандр. Поставити на сильний вогонь і довести до кипіння. Варити 2 хв.
Обережно залити маринадом стрілки часнику в банках. Закрити простерилізованими кришками і залишити на 30 хв. Потім злити маринад у чисту каструлю.
Знову довести маринад до кипіння. Влити яблучний оцет і перемішати. Варити 1 хв. Залити часникові стрілки у банках маринадом і закрити кришками. Перевернути на складений удвоє рушник і накрити теплою ковдрою до охолодження.
Мариновані стрілки часнику можна їсти як закуску або додавати в салати, а також у гарячі страви під час приготування, наприклад, у тушковане м’ясо.
Якщо ви хочете зробити смак маринованих стрілок часнику пікантнішим, можна додати в кожну банку невелике кільце перцю чилі - з насінням або без, на вибір.