Передплата 2024 «Добра кухня»

Пікантні стрілки з ароматом часнику

Зміцнюють імунітет, знижують тиск та нормалізують рівень холестерину

Озимий часник влітку пускає стрілки, які висмоктують з нього соки та заважають нормальному росту. Щоб отримати багатий урожай, їх неодмінно обрізають. Для насіння залишають стрілки на кількох рослинах до кінця літа. У серпні воно дозріє і його можна зібрати, зберігати до весни у темному місці і в березні виростити із нього часник.

Із часникових стрілок го­тують чимало пікантних страв. Тож до серпня, поки звичні зубчики часнику достигнуть, їх цілком можна замінити у стра­вах стрілками.

Часникові стрілки — джере­ло корисних речовин. Вони міс­тять комплекс вітамінів, калій, залізо, йод та кальцій. Стріл­ки часнику зміцнюють імунітет, знижують тиск та нормалізують рівень холестерину у крові.

Зрештою, це просто дуже смачний продукт, який підхо­дить як для салатів, так і для га­рячих страв.

Часникові стрілки у будь- якому випадку потрібно об­робити. Для заготівлі на зиму годяться лише стрілки без жовтизни, темних плям, слі­дів від комах та механічних по­шкоджень. Вони не мають бути прив’ялими чи сухими.

Якщо на стрілках є бутони, їх слід відрізати. Місце зрізу ви­значають за кольором — біля суцвіття стебло буде світлим і трохи жорстким, тому бутон об­різають приблизно на 1−1,5 см нижче за основу. Промивають стрілки в чистій воді, ретельно просушують і, якщо потрібно, нарізають на шматочки.

Найсмачнішими є молоді па­гони, соковиті та хрусткі - вони ідеально підійдуть для сала­тів, соусів та страв з мінімаль­ним часом приготування, тому є сенс їх заморозити. Якщо стрілки злегка переросли, то врахуйте, що їх доведеться до­вше смажити чи тушкувати до м’якості.

Часникові стрілки мож­на заморозити. Добре проми­ти стрілки та залишити у воді на 10 хв. Потім ретельно про­сушити — перед заморожуван­ням на рослинах не повинно бути вологи. Нарізати невели­кими шматочками по 2−3 см за­вдовжки. Розфасувати нарізані стрілки у пластикові контейне­ри або пакети. Якщо викорис­товуватимете пакети, з них обов’язково потрібно випусти­ти все повітря, а потім щільно загорнути. Можна заморозити й у формочках для льоду. Цей варіант підходить тим, хто до­даватиме стрілки до супів або інших гарячих страв і хоче, щоб заготовки займали мінімум міс­ця. Подрібнити їх блендером до однорідності. Пюре розкласти у формочки для льоду і прим’яти ложкою. Поставити в моро­зилку до заморожування, а по­тім витрусити кубики з форм і зсипати в пакет або контей- нер.

Стрілки часнику мають м’який часниковий смак, який стає більш вираженим під часи термічної обробки. Їх обсма­жують на пательні з невели­кою кількістю олії. Вони стають м’якими і набувають насичено­го смаку. До них можна дода­ти соєвий соус, томат або зби­ті яйця. Ще їх запікають разом з овочами чи м’ясом, а також до­дають у супи та рагу, щоб нада­ти страві часникового аромату та пікантності.

Дуже часто стрілки часнику маринують. Нарізають невели­кими шматочками або кладуть у банку повністю, заливають маринадом з оцту, цукру, солі та спецій або розсолом. Через кілька днів вони стають чудо­вим доповненням до салатів та закусок. Часникові стрілки за­готовляють і сухим способом, просто пересипавши їх у банці грубою сіллю.

Зі стрілок часнику можна приготувати й чудову пасту з пікантним смаком. Подавати її як намазку на хліб або крекери, додавати до улюблених страв — запеченої картоплі, м’яса, супу.

Паста із часникових стрілок

0,5 кг стрілок, 1−1,5 ст. ложки солі, 3−4 ст. ложки олії, перець чилі чи коріандр — за бажання.

Промиті і просушені стрілки подрібнити на однорідну масу за допомогою блендера або м’ясорубки. Додати сіль, олію, за бажання — спеції, і ретельно все розмішати.

Готову пасту можна розфасу­вати у пакети чи контейнери та заморозити. Або ж розкласти у стерильні банки, зверху нали­ти трохи олії та щільно закрити кришкою.

Мариновані стрілки часнику

600 г стрілок часнику, 1,5 л питної води, 1,5 ст. лож­ки солі, 1,5 ст. ложки цукру, 2 лаврові листки, 8 горошин чорного перцю, 2 горошини духмяного перцю, 1 ч. ложка коріандру, 3 ст. ложки яблуч­ного оцту.

Стрілки часнику вимити та зрізати грубі частини. Ті, що за­лишилися, грубо нарізати і щіль­но вкласти у сухі простерилізо­вані банки ємністю 300−500 мл.

Маринад. Воду налити у ка­струлю. Додати сіль, цукор, лав­рове листя, чорний та духмяний перець горошком, а також корі­андр. Поставити на сильний во­гонь і довести до кипіння. Вари­ти 2 хв.

Обережно залити марина­дом стрілки часнику в банках. Закрити простерилізованими кришками і залишити на 30 хв. Потім злити маринад у чисту ка­струлю.

Знову довести маринад до кипіння. Влити яблучний оцет і перемішати. Варити 1 хв. За­лити часникові стрілки у банках маринадом і закрити кришка­ми. Перевернути на складений удвоє рушник і накрити теплою ковдрою до охолодження.

Мариновані стрілки часни­ку можна їсти як закуску або до­давати в салати, а також у гаря­чі страви під час приготування, наприклад, у тушковане м’ясо.

Якщо ви хочете зробити смак маринованих стрілок часнику пі­кантнішим, можна додати в кож­ну банку невелике кільце перцю чилі - з насінням або без, на ви­бір.

Схожі новини