Передплата 2024 ВЗ

Магічна сила груш

Знижують тиск, зміцнюють серцевий м’яз, запобігають розвитку катаракти

У давніх китайських одах вперше згадується про грушу. У Китаї її вважали символом довголіття. Гомер, знаменитий автор Одіссеї, називав груші дарами богів. Її вважали святим деревом, наділяли магічною силою. Груша має й лікувальну силу. Корисні властивості груші для людини досліджували ще наші предки.

Груші багаті на вітаміни А, С, Е, H, K, PP та групи B. Крім того, у плодах є кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, хлор і сірка, а також мікроеле­менти: залізо, цинк, йод…

Регулярне вживання груш допомагає підвищити імунітет, оскільки вони багаті на вітамін C, який дає сили імунній системі боротися з інфекціями. Фрукти покращують травлення за раху­нок клітковини, стиглі і соковиті плоди успішно запобігають за­крепам, недостиглі плоди і ки­селі з них, навпаки, мають закрі­плювальну дію.

Груші зменшують ризик серцево-судинних захворю­вань: калій знижує артеріаль­ний тиск та зміцнює серцевий м’яз. Вітамін A, що є в грушах, запобігає розвитку катаракти. У грушах є кальцій і фосфор, які зміцнюють кістки, необхід­ні дитячому організму. Жінкам після 40 років дуже корисно їсти груші, бо у багатьох спо­стерігається нестача кальцію в організмі.

Натуральні ефірні олії у грушах допомагають справлятися з де­пресивними станами та апатією. Фрукти містять природний анти­біотик — арбутин, тому компоти з груш вживають під час застуди для зниження температури.

Та надмірне вживання груш може призвести до проблем із травленням у людей із захворю­ваннями шлунково-кишкового тракту. Обережно мають ласу­вати ними й хворі на діабет.

Вибір сорту груш залежить від того, як їх використовува­тимуть. Ніжні та соковиті груші сорту «Дюшес» або «Вільямс» краще з'їсти свіжими або зро­бити з них пюре чи джем, а ось міцні «Конференція» чудово пі­дійдуть для десертів, компотів, гарнірів, для страв, де потрібно зберегти форму фрукта.

З груші також готують ва­рення, джеми, чатні, соуси та в’ялені фрукти. Ці продук­ти можна використовувати для прикрашання десертів та як на­чинку для випічки.

Тарт татен з грушею

Для начинки: 4 груші, 60 г вершкового масла, 100 г цукру.

Для тіста: 140 г борошна, 100 г вершкового масла, 1 яйце, 3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1 ч. ложка розпушувача, сіль.

Тісто. До борошна додати сіль, цукор і розпушувач. Сухі інґредієнти добре перемішати. Дуже охолоджене масло нарі­зати невеликими шматочками. З'єднати масло із сухою су­мішшю. Отриману масу швидко розтерти на крихту.

Окремо збити до появи піни яйце та з'єднати з крихтами тіс­та. Швидко замісити тісто і ска­чати в кулю. Обгорнути його харчовою плівкою та поставити в холодильник на 20 хв.

Начинка. Розрізані на поло­винки та очищені від насіння груші скласти в окрему ємність. Розігріти пательню. Розтопити у ній вершкове масло із додаван­ням цукру. Суміш потрібно про­грівати на невеликому вогні до розчинення цукру, 2−3 хв.

Отриманий сироп перели­ти у форму для випікання діам. 25 см, туди викласти груші і на­крити розкачаним тістом. Звер­ху його можна трохи прим’яти. Випікати у розігрітій до 200°C духовці 25−30 хв.

Подавати пиріг можна з куль­ками морозива — буде ще смач­ніше.

Готовий пиріг можна посипа­ти зверху мигдальними пелюст­ками, а коли він охолоне, припо­рошити цукровою пудрою через сито.

Повидло з груш

На 2 банки по 600 мл: 1 кг груш, 1 лимон, 500 г цукру.

Вимити лимон. Зняти це­дру та зрізати білий шар. Го­стрим ножем вирізати філе з часточок лимона, плівки та кіс­точки викинути. Краще це ро­бити над мискою, щоби зібрати сік, який потім можна додати до груш. Очистити груші та виріза­ти серцевину. Підготовлені гру­ші можна нарізати довільними шматочками. У каструлю склас­ти нарізані груші, додати лимон, цедру і лимонний сік. Всипати 250 г цукру і добре переміша­ти. Залишити фрукти, накривши кришкою, на 1 год. За цей час вони дадуть сік.

Каструлю із фруктами поста­вити на малий вогонь і довес­ти до кипіння. Додати цукор, що залишився, і тримати на плиті ще пів години. Періодично по­мішувати масу дерев’яною лож­кою та знімати піну.

Гарячу суміш фруктів подріб­нити занурювальним бленде­ром, щоб вийшло повидло.

Повидло поставити на пли­ту, довести до кипіння та варити на невеликому вогні до бажаної густини, не довше 40 хв.

Повидло розлити у просте­рилізовані банки. Підготовле­ні банки наповнити гарячим по­видлом і герметично закрити. Перевернути догори дном, на­крити махровим рушником до охолодження.

Схожі новини