Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Продукти для розрідження крові

У раціоні мають переважати овочі, фрукти і риба

З віком кров стає густішою та в’язкішою, що небезпечно для здоров’я. Адже це підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань і утворення тромбів. Після 40 років варто додавати в раціон продукти, які знижують густину крові.

Найбільше на густину кро­ві впливають споживан­ня води, харчування та фі­зична активність. Найважливіша для розрідження крові - саме вода. Вона життєво необхідна для людського організму. Люди­ні варто пити необхідну для тіла й об'єму крові кількість рідини, норма води на день в середньо­му 1,5−2 літри.

Формула проста: на кожен кі­лограм ваги — 30 мл води. На­приклад, якщо людина важить 60 кг, значить, вона має випива­ти на день 1800 мл води.

За схильності до тромбозів варто обов’язково стежити за харчуванням. У раціоні має пе­реважати рослинна їжа. Най­краще кров розріджують ті овочі й фрукти, що містять в собі ба­гато води. Та продукти, які роз­ріджують кров, не замінюють лі­кування, а лише доповнюють його.

У складі імбиру є природ­на кислота, дію якої можна по­рівняти з аспірином. Це потуж­ний протизапальний засіб, який також впливає на розрідження крові.

Часник має антимікробні та антибактеріальні властивос­ті, здатність розріджувати кров, позитивно впливає на серцево- судинну систему.

Лляна олія позитивно впли­ває на загальний стан орга­нізму, оскільки містить вели­ку кількість вітаміну Е, а також антиоксиданти. Робить суди­ни міцнішими, забезпечуючи їх еластичність та прохідність.

Нерафінована оливкова олія першого віджиму має чи­малу користь. Містить макси­мальну кількість антиоксидан­тів. Систематичне вживання розріджує кров та запобігає по­яві тромбів.

Морська капуста розріджує кров, також знижує кров’яний тиск і сприяє еластичності су­дин. Вона має значну кількість йоду, а також є натуральним ан­тикоагулянтом.

Ромашковий чай знижує ак­тивність тромбоцитів, що по­значається на якості крові. Ро­машку можна заварювати як саму, так і в комбінації з іншими травами.

Червоне вино також допо­магає розріджувати кров, адже у виноградній шкірці є поліфе­ноли — природні антиоксидан­ти, які запобігають тромбозу. За відповідального вживання тако­го вина можна захистити орга­нізм від цієї проблеми.

Ананас має вплив на розще­плення білків, а також вважають, що ананас підвищує ефектив­ність лікування серцево-судин­них захворювань й допомагає стабілізувати кров’яний тиск. Також його користь доведена у випадку тромбозу, розріджен­ня крові та боротьби із запален­нями.

Жирна риба сприяє не лише розрідженню крові, а й допо­магає розсмоктувати вже наяв­ні тромби і склеротичні бляшки. Лікарі рекомендують вживати рибу не менш ніж 3−4 рази на тиждень.

Апельсиновий сік щодня, не більше 120 мл — чудовий за­сіб для розрідження крові, а та­кож джерело вітаміну С.

Кориця має у складі кума­рин, який є фармацевтичним компонентом, що запобігає утворенню кров’яних згустків.

Крім цього, важливо зверта­ти увагу на рослинні продукти, в яких багато саліцилатів, — рос­линної версії ацетилсаліцилової кислоти, яка розріджує кров.

Ягоди: журавлина, сморо­дина, калина, малина, полуни­ця, вишня, ожина, чорниця. Це найкращий варіант профілакти­ки загустіння крові. В ягодах є велика кількість вітаміну С, а він відповідає за міцність капілярів та інших судин, а також за про­цеси згортання крові.

Фрукти: зелені яблука, абри­коси, рожевий виноград, ман­дарини, сливи, диня, авокадо.

Овочі, гриби, зелень: зеле­ний солодкий перець, печериці, оливки, помідори, редис, огір­ки, броколі.

Сухофрукти та горіхи: родзинки, арахіс, мигдаль, фініки, фісташки.

Фарширований болгарський перець

2 зелені болгарські пер­ці, 1 помідор, 100 г плавле­ного сиру, 2 зубчики часнику, сіль — до смаку, 2 ст. ложки олії, 1−2 гілочки свіжого кро­пу, 3 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки консервованого го­рошку — за бажання.

Болгарський перець проми­ти, розрізати надвоє, акуратно вийняти насіння.

У миску натерти плавлений сир, додати вичавлений часник, нарізані дрібними кубиками по­мідори і посічений кріп. Запра­вити начинку майонезом. Пере­мішати, за потреби посолити.

«Човники» з болгарського перцю змастити олією, усеред­ині трохи приправити сіллю. Ви­класти в кожен «човник» начинку з плавленого сиру та помідора.

Запікати фарширований пе­рець у духовці, розігрітій до 210°С, близько 25 хв.

Готовий запечений перець за бажання прикрасити зеленим консервованим горошком.

Скумбрія з овочами та квасолею

3 філе скумбрії, 700 г шпи­нату, 300 г консервованої квасолі, 300 г різнокольо­рових помідорів чері, 150 г броколі, 120 г замороженої стручкової квасолі, 1 червона цибулина, 2 зубчики часнику, 50 г оливкової олії, 60 г біло­го вина, 60−70 г вершкового масла, сіль і чорний перець.

Завчасно розморозити струч­кову квасолю. Розрізати помідо­ри чері навпіл. Цибулю нарізати півкільцями. Злити рідину з бан­ки з консервованою квасолею. Розділити броколі на суцвіття.

Всі інґредієнти перекласти у велику миску, посолити і попер­чити. Потім перемішати і скро­пити оливковою олією. Виклас­ти у форму для запікання. Рибу посолити і поперчити, викласти на овочі, на кожне філе покласти по шматочку вершкового масла. Полити все білим вином.

Запікати овочі з рибою в ду­ховці, розігрітій до 200°С, 15 хв.

Схожі новини