Продукти для розрідження крові
У раціоні мають переважати овочі, фрукти і риба
З віком кров стає густішою та в’язкішою, що небезпечно для здоров’я. Адже це підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань і утворення тромбів. Після 40 років варто додавати в раціон продукти, які знижують густину крові.
Найбільше на густину крові впливають споживання води, харчування та фізична активність. Найважливіша для розрідження крові - саме вода. Вона життєво необхідна для людського організму. Людині варто пити необхідну для тіла й об'єму крові кількість рідини, норма води на день в середньому 1,5−2 літри.
Формула проста: на кожен кілограм ваги — 30 мл води. Наприклад, якщо людина важить 60 кг, значить, вона має випивати на день 1800 мл води.
За схильності до тромбозів варто обов’язково стежити за харчуванням. У раціоні має переважати рослинна їжа. Найкраще кров розріджують ті овочі й фрукти, що містять в собі багато води. Та продукти, які розріджують кров, не замінюють лікування, а лише доповнюють його.
У складі імбиру є природна кислота, дію якої можна порівняти з аспірином. Це потужний протизапальний засіб, який також впливає на розрідження крові.
Часник має антимікробні та антибактеріальні властивості, здатність розріджувати кров, позитивно впливає на серцево- судинну систему.
Лляна олія позитивно впливає на загальний стан організму, оскільки містить велику кількість вітаміну Е, а також антиоксиданти. Робить судини міцнішими, забезпечуючи їх еластичність та прохідність.
Нерафінована оливкова олія першого віджиму має чималу користь. Містить максимальну кількість антиоксидантів. Систематичне вживання розріджує кров та запобігає появі тромбів.
Морська капуста розріджує кров, також знижує кров’яний тиск і сприяє еластичності судин. Вона має значну кількість йоду, а також є натуральним антикоагулянтом.
Ромашковий чай знижує активність тромбоцитів, що позначається на якості крові. Ромашку можна заварювати як саму, так і в комбінації з іншими травами.
Червоне вино також допомагає розріджувати кров, адже у виноградній шкірці є поліфеноли — природні антиоксиданти, які запобігають тромбозу. За відповідального вживання такого вина можна захистити організм від цієї проблеми.
Ананас має вплив на розщеплення білків, а також вважають, що ананас підвищує ефективність лікування серцево-судинних захворювань й допомагає стабілізувати кров’яний тиск. Також його користь доведена у випадку тромбозу, розрідження крові та боротьби із запаленнями.
Жирна риба сприяє не лише розрідженню крові, а й допомагає розсмоктувати вже наявні тромби і склеротичні бляшки. Лікарі рекомендують вживати рибу не менш ніж 3−4 рази на тиждень.
Апельсиновий сік щодня, не більше 120 мл — чудовий засіб для розрідження крові, а також джерело вітаміну С.
Кориця має у складі кумарин, який є фармацевтичним компонентом, що запобігає утворенню кров’яних згустків.
Крім цього, важливо звертати увагу на рослинні продукти, в яких багато саліцилатів, — рослинної версії ацетилсаліцилової кислоти, яка розріджує кров.
Ягоди: журавлина, смородина, калина, малина, полуниця, вишня, ожина, чорниця. Це найкращий варіант профілактики загустіння крові. В ягодах є велика кількість вітаміну С, а він відповідає за міцність капілярів та інших судин, а також за процеси згортання крові.
Фрукти: зелені яблука, абрикоси, рожевий виноград, мандарини, сливи, диня, авокадо.
Овочі, гриби, зелень: зелений солодкий перець, печериці, оливки, помідори, редис, огірки, броколі.
Сухофрукти та горіхи: родзинки, арахіс, мигдаль, фініки, фісташки.
Фарширований болгарський перець
2 зелені болгарські перці, 1 помідор, 100 г плавленого сиру, 2 зубчики часнику, сіль — до смаку, 2 ст. ложки олії, 1−2 гілочки свіжого кропу, 3 ст. ложки майонезу, 2 ст. ложки консервованого горошку — за бажання.
Болгарський перець промити, розрізати надвоє, акуратно вийняти насіння.
У миску натерти плавлений сир, додати вичавлений часник, нарізані дрібними кубиками помідори і посічений кріп. Заправити начинку майонезом. Перемішати, за потреби посолити.
«Човники» з болгарського перцю змастити олією, усередині трохи приправити сіллю. Викласти в кожен «човник» начинку з плавленого сиру та помідора.
Запікати фарширований перець у духовці, розігрітій до 210°С, близько 25 хв.
Готовий запечений перець за бажання прикрасити зеленим консервованим горошком.
Скумбрія з овочами та квасолею
3 філе скумбрії, 700 г шпинату, 300 г консервованої квасолі, 300 г різнокольорових помідорів чері, 150 г броколі, 120 г замороженої стручкової квасолі, 1 червона цибулина, 2 зубчики часнику, 50 г оливкової олії, 60 г білого вина, 60−70 г вершкового масла, сіль і чорний перець.
Завчасно розморозити стручкову квасолю. Розрізати помідори чері навпіл. Цибулю нарізати півкільцями. Злити рідину з банки з консервованою квасолею. Розділити броколі на суцвіття.
Всі інґредієнти перекласти у велику миску, посолити і поперчити. Потім перемішати і скропити оливковою олією. Викласти у форму для запікання. Рибу посолити і поперчити, викласти на овочі, на кожне філе покласти по шматочку вершкового масла. Полити все білим вином.
Запікати овочі з рибою в духовці, розігрітій до 200°С, 15 хв.