Передплата 2024 ВЗ

Нектарини — ароматні персики з гладкою шкіркою

Сприяють здоров’ю судин і серця

Слово «нектарин» (nectarine) походить з англійської мови і спершу означало «солодкий, як нектар». Тому воно співзвучне зі словом «нектар».

За легендою, багато століть тому в Ефіопії помітили на персиковому дереві незвичні гладкі плоди. Їх гідно оцінили і стали вирощувати окремо. Втім, іноді нектарини визрівають на звичайних персикових деревах.

Шкірка у нектаринів щільніша, ніж у перси­ків, а стиглі плоди від­різняються особливим медовим ароматом. У нектаринах є каль­цій, пектин, а також клітковина — харчові волокна, що очища­ють кишківник. Гладкі персики багаті на кальцій, цинк і фос­фор, які сприяють здоров’ю су­дин і серця. Вітаміни та корис­ні речовини у нектаринах також сприятливо впливають на кра­су та молодість шкіри, волос­ся і нігтів. Солодкі плоди містять фруктозу, тому знімають стрес, покращують настрій і зовсім не шкодять фігурі - у 100 г некта­рину лише 44 ккал.

Яскравий смак та аромат не­ктаринів ідеально підходять для того, щоб зробити більш солод­кими та смачними смузі чи соки. Можна додати фрукт у відкриті літні пироги: ніжну шкірку навіть знімати не потрібно, а невели­кі плоди легко розрізати на аку­ратні часточки, щоб десерт ви­глядав естетично.

Нектарини добрі і в несолод­ких стравах, наприклад, у свіжих салатах — чудово поєднуються із зеленим листям, сиром, по­мідорами у пікантних м‘ясних стравах.

Смажені на грилі або патель­ні нектарини можна додавати у салати або десерти. Перси­ки теж для цього добрі, але не­ктарини виходять твердішими і краще тримають тепло. Некта­рини також можна приготувати у сиропі та використовувати для джемів, соків, морозива.

Нектарини можна поєднува­ти з мигдалем, фундуком, ожи­ною, чорницею, малиною, ви­шнею, інжиром, лимоном, лаймом, руколою, базиліком, м’ятою, французькою гірчицею, коричневим цукром, карамел­лю, корицею, імбиром, чорним перцем, ваніллю та шампан­ським. Ще слід не забути про натуральний йогурт, вершки, маслянку, вершкове масло, бе­кон, сир із пліснявою, моцарелу, козячий і вершковий сир, мас­карпоне, ванільне морозиво та мед.

Нектарини, запечені у духовці

8 нектаринів, 200 г моро­зива, 50 г вершкового масла, 2 ст. ложки цукру.

Розігріти духовку до 190°C. Розрізати нектарини навпіл, вийняти кісточки. Розкласти по­ловинки у жаростійкій формі зрізом догори.

Завчасно вийняти масло з холодильника. Розтерти масло з цукром і змастити нектарини. Запікати в центрі духовки 15- 20 хв.

Розкласти нектарини у таріл­ки. Покласти у кожну половинку нектарина по ложці морозива і відразу подавати.

У половинки нектаринів пе­ред запіканням можна поклас­ти невеликі шматочки сиру з блакитною пліснявою та полити кількома краплями меду.

Запекти із м’яким вершковим маслом і цукром можна й пер­сики, абрикоси або, наприклад, сливи. Для дрібніших фруктів слід скоригувати час, щоб ніж­ні фрукти не переготувалися. Подати такий десерт можна з будь-яким улюбленим морози­вом, а прикрасити листочками м’яти, пелюстками мигдалю чи натертим шоколадом.

Пиріг з нектаринами та вершками

700 г дрібних нектари­нів, 400 г борошна, 1 яйце, 150 г вершкового масла, 130 мл молока, 3 ст. ложки цукру, 20 г сухих дріжджів, сіль, ко­ричневий цукор, 1 яйце — для змащування, 300 мл вершків для збивання, 1−2 ст. ложки цукрової пудри, 1 лайм.

Тісто. Підігріти молоко до 38- 40°С, додати цукор і дріжджі. Розмішати і залишити на 15 хв. Розтопити й остудити масло.

Влити у масло дріжджі і посо­лити. Всипати борошно порція­ми, безперервно розмішуючи. Тісто не має бути твердим.

Нектарини розрізати на 8−10 частин, виймаючи кісточки. По­сипати коричневим цукром.

Відокремити приблизно чверть тіста. Решту розкачати і викласти у форму. На тісто кра­сиво кругами викласти нектари­ни. З відкладеного тіста розка­чати смужки, трохи надсікти їх, розтягнути і закріпити над нектаринами решіткою. Змастити збитим яйцем. Випікати у духо­вці за температури 180°С 30 хв.

Збити холодні вершки на стійку піну. Додати цукрову пу­дру, сік та цедру лайма, перемі­шати. Подавати пиріг теплим із вершками.

Замість нектаринів можна використати банани, груші, хур­му. Щільні фрукти (яблука, айву) краще заздалегідь обсмажити у вершковому маслі із цукром.

Нектаринове варення з прянощами

2 кг добірних стиглих, але міцних нектаринів чи перси­ків, 1 великий солодкий соко­витий апельсин, 1,8 кг цукру, 2 зірочки бадьяну, 2 палички кориці, 5−6 горошин чорного перцю.

Розрізати нектарини навпіл і вийняти кісточки. Нарізати аку­ратними часточками завтовшки 1,5 см.

Вимити апельсин щіт­кою, щоб позбутися восково­го нальоту. Зрізати з апельсина смужки цедри з тонким шаром білої м’якоті, не більше 1 мм. Акуратно нарізати смужки на­вскіс соломкою завтовшки 4- 6 мм. Вичавити із апельсина сік.

Змішати апельсиновий сік і 150 мл води, налити на дно широкої каструлі. Поступово всипати цукор. Поставити на помірний вогонь і, акуратно по­хитуючи каструлю, дати цукру розчинитися. Покласти корицю та бадьян. Варити сироп на се­редньому вогні, не перемішую­чи, лише похитуючи, 10 хв.

Вкласти нектарини у сироп і дуже акуратно перемішати. До­вести на сильному вогні до ки­піння, зняти піну. Покласти пе­рець горошком та апельсинові скоринки, варити 3 хв. Зняти із вогню, остудити, залишивши на 3−5 год.

Поставити знову на сильний вогонь, довести до кипіння, ва­рити 5 хв, остудити. Повторити ще двічі.

Гаряче варення розлити у простерилізовані банки, закри­ти, перевернути і дати охолону­ти.

Схожі новини