Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Цілюще варення із зелених горіхів

Допоможе роботі судин, серця, мозку, печінки та імунної системи

Кажуть, варення з волоських горіхів допомагає від усіх хвороб і піднімає навіть найвтомленішого мандрівника. У чому ж сила цих дивовижних ласощів?

Зелені волоські горіхи вико­ристовували для виготовлен­ня ліків ще в давньокитайській медицині. З їхньої шкірки ви­ділено 21 біологічно активну сполуку. Найкорисніші флаво­ноїди та таніни.

Флавоноїди мають потуж­ні антиоксидантні властивості. Тому зелені волоські горіхи до­помагають захищати організм від шкідливих речовин, соняч­ного випромінювання, про­цесів старіння, мають проти­пухлинну активність. Таніни — дубильні речовини, що мають протимікробну дію. Можуть по­силювати захист від бактерій, вірусів та грибків.

Багатьох варення прива­блює не лише потенційною ко­ристю, а й незвичним, трохи терпким смаком. Готують його із зелених нестиглих горіхів.

Горіхи — продукт із високим вмістом білка. Він потрібний для будівництва м’язів, краси шкіри та волосся, роботи імунної сис­теми, синтезу гормонів. Зі жме­ні очищених волоських горі­хів можна отримати близько 5 г білка. У варенні він не втратить своїх корисних властивостей.

У надлишку в горіхах полі­ненасичені жирні кислоти оме­га-3 та омега-6. Вони допома­гають здоров’ю судин, серця та мозку, сприяють знижен­ню холестерину, позитивно по­значаються на роботі печінки.

Волоські горіхи багаті на ві­таміни і мікроелементи. Віта­міну С у нестиглих волоських горіхах у 50 разів більше, ніж у цитрусових. Він допомагає за­хищатися від застуд та зміц­нює судини. Багаті горіхи на вітаміни групи В, корисні для нервової системи. За тепло­вої обробки частина водороз­чинних вітамінів (С та В) руйну­ється. А ось жиророзчинні (А та Е) зберігаються. Ці вітаміни ко­рисні для зору, шкіри, репро­дуктивної системи.

Залізо, що є у горіхах, до­помагає у лікуванні анемії, йод корисний для профілак­тики хвороб щитовидної зало­зи, магній важливий для ро­боти серця, мідь потрібна для здоров’я волосся.

У варенні з волоських го­ріхів зберігається клітковина плодів, що допомагає роботі кишківника. Також вона спри­яє зниженню холестерину та цукру, посилює відчуття наси­чення.

Варення готують саме із зе­лених волоських горіхів. Важ­ливо зібрати їх у потрібній ста­дії стиглості, коли вони ще нестиглі, м’які, з воскоподіб­ним відтінком. Горіхи замочу­ють у розчині гашеного вап­на. Багатьох лякає, що його продають у будівельних ма­газинах. За хімічною форму­лою гашене вапно — гідроксид кальцію. Речовину використо­вують у харчовій промисловос­ті для очищення води, оброб­ки продуктів і навіть як харчову добавку. Але після замочуван­ня у вапняній воді горіхи по­трібно ретельно промити.

Для приготування варен­ня використовують багато цу­кру, такий продукт не підійде людям із цукровим діабетом. Та самі волоські горіхи ма­ють антидіабетичні властивос­ті і можуть знижувати ризик за­хворювання. За вже наявних проблем із цукром крові добре додати до свого раціону саме горіхи, а не варення.

Варення із зелених волось­ких горіхів може допомогти ро­боті судин, серця, мозку, печін­ки та імунної системи.

Варення із зелених волоських горіхів

1 кг зелених нестиглих волоських горіхів (шкірка має бути тонкою, її можна проколоти виделкою), 1 кг цукру, 500 мл питної води, 2 лимони, кориця, гвоздика — до смаку.

Для замочування горіхів: 5 л води, 500 г гашеного вапна.

Зняти ножем верхній шар шкірки горіхів (працювати в ру­кавичках). Замочити горіхи у воді на 4 доби, міняти воду не рідше ніж через кожні 8 годин (доки вода не перестане за­барвлюватися у темний колір).

Розчинити гашене вапно у воді (з розрахунку 100 г на ко­жен літр води), дати відстояти­ся, через 3 год профільтрувати (осад залишиться на дні пер­шої ємності).

Замочити горіхи у вапняно­му розчині: він допоможе ви­йти гіркоті з нестиглих плодів.

Залити горіхи отриманим розчином, залишити на 2 доби.

Ретельно промити горіхи під проточною водою, зроби­ти проколи на кожному з них виделкою в декількох місцях, замочити в чистій воді ще на 2 доби. Залити сиропом горі­хи, додати сік 2 лимонів, кори­цю та гвоздику до смаку, вари­ти 15 хв на малому вогні, потім залишити варення вистигати.

Повторити варіння впро­довж 15 хв з наступним висти­ганням ще двічі.

Розлити варення у просте­рилізовані банки і зберігати в прохолодному місці до року.

Варення із зелених волось­ких горіхів можна зробити шо­коладним, якщо за 10−15 хв до готовності додати у сироп 100 г порошку какао. Вийде не­звично і дуже смачно.

Схожі новини