Цілюще варення із зелених горіхів
Допоможе роботі судин, серця, мозку, печінки та імунної системи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515984/varennia-z-zelenykh-horikhiv.jpg)
Кажуть, варення з волоських горіхів допомагає від усіх хвороб і піднімає навіть найвтомленішого мандрівника. У чому ж сила цих дивовижних ласощів?
Зелені волоські горіхи використовували для виготовлення ліків ще в давньокитайській медицині. З їхньої шкірки виділено 21 біологічно активну сполуку. Найкорисніші флавоноїди та таніни.
Флавоноїди мають потужні антиоксидантні властивості. Тому зелені волоські горіхи допомагають захищати організм від шкідливих речовин, сонячного випромінювання, процесів старіння, мають протипухлинну активність. Таніни — дубильні речовини, що мають протимікробну дію. Можуть посилювати захист від бактерій, вірусів та грибків.
Багатьох варення приваблює не лише потенційною користю, а й незвичним, трохи терпким смаком. Готують його із зелених нестиглих горіхів.
Горіхи — продукт із високим вмістом білка. Він потрібний для будівництва м’язів, краси шкіри та волосся, роботи імунної системи, синтезу гормонів. Зі жмені очищених волоських горіхів можна отримати близько 5 г білка. У варенні він не втратить своїх корисних властивостей.
У надлишку в горіхах поліненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6. Вони допомагають здоров’ю судин, серця та мозку, сприяють зниженню холестерину, позитивно позначаються на роботі печінки.
Волоські горіхи багаті на вітаміни і мікроелементи. Вітаміну С у нестиглих волоських горіхах у 50 разів більше, ніж у цитрусових. Він допомагає захищатися від застуд та зміцнює судини. Багаті горіхи на вітаміни групи В, корисні для нервової системи. За теплової обробки частина водорозчинних вітамінів (С та В) руйнується. А ось жиророзчинні (А та Е) зберігаються. Ці вітаміни корисні для зору, шкіри, репродуктивної системи.
Залізо, що є у горіхах, допомагає у лікуванні анемії, йод корисний для профілактики хвороб щитовидної залози, магній важливий для роботи серця, мідь потрібна для здоров’я волосся.
У варенні з волоських горіхів зберігається клітковина плодів, що допомагає роботі кишківника. Також вона сприяє зниженню холестерину та цукру, посилює відчуття насичення.
Варення готують саме із зелених волоських горіхів. Важливо зібрати їх у потрібній стадії стиглості, коли вони ще нестиглі, м’які, з воскоподібним відтінком. Горіхи замочують у розчині гашеного вапна. Багатьох лякає, що його продають у будівельних магазинах. За хімічною формулою гашене вапно — гідроксид кальцію. Речовину використовують у харчовій промисловості для очищення води, обробки продуктів і навіть як харчову добавку. Але після замочування у вапняній воді горіхи потрібно ретельно промити.
Для приготування варення використовують багато цукру, такий продукт не підійде людям із цукровим діабетом. Та самі волоські горіхи мають антидіабетичні властивості і можуть знижувати ризик захворювання. За вже наявних проблем із цукром крові добре додати до свого раціону саме горіхи, а не варення.
Варення із зелених волоських горіхів може допомогти роботі судин, серця, мозку, печінки та імунної системи.
Варення із зелених волоських горіхів
1 кг зелених нестиглих волоських горіхів (шкірка має бути тонкою, її можна проколоти виделкою), 1 кг цукру, 500 мл питної води, 2 лимони, кориця, гвоздика — до смаку.
Для замочування горіхів: 5 л води, 500 г гашеного вапна.
Зняти ножем верхній шар шкірки горіхів (працювати в рукавичках). Замочити горіхи у воді на 4 доби, міняти воду не рідше ніж через кожні 8 годин (доки вода не перестане забарвлюватися у темний колір).
Розчинити гашене вапно у воді (з розрахунку 100 г на кожен літр води), дати відстоятися, через 3 год профільтрувати (осад залишиться на дні першої ємності).
Замочити горіхи у вапняному розчині: він допоможе вийти гіркоті з нестиглих плодів.
Залити горіхи отриманим розчином, залишити на 2 доби.
Ретельно промити горіхи під проточною водою, зробити проколи на кожному з них виделкою в декількох місцях, замочити в чистій воді ще на 2 доби. Залити сиропом горіхи, додати сік 2 лимонів, корицю та гвоздику до смаку, варити 15 хв на малому вогні, потім залишити варення вистигати.
Повторити варіння впродовж 15 хв з наступним вистиганням ще двічі.
Розлити варення у простерилізовані банки і зберігати в прохолодному місці до року.
Варення із зелених волоських горіхів можна зробити шоколадним, якщо за 10−15 хв до готовності додати у сироп 100 г порошку какао. Вийде незвично і дуже смачно.