Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лелеки з… інкубатора

Природоохоронці з Київщини штучним способом дали життя 17 бузькам

Якщо у лелек виникнуть проблеми із появою потомства, допомогти у цьому їм можуть люди. Фото із соцмереж
Якщо у лелек виникнуть проблеми із появою потомства, допомогти у цьому їм можуть люди. Фото із соцмереж

Місію порятунку птахів виконують працівники громадської організації «Садиба Нюшанік», що у селі Воропаєві Вишгородського району на Київщині. Цього літа дали змогу народитися 17 лелекам, виплекали їх, поставили на крило. Зробили це у незвичний спосіб.

Орнітологи знають: якщо у період висиджу­вання яєць лелека-са­мець з якихось причин гине, то може померти і його подруга. Причина — у… материнській від­даності: попри втрату коханого, який приносив подрузі їжу, сам­ка лелеки продовжуватиме си­діти у гнізді. Не відлучатиметь­ся з нього, щоб поїсти — буде до кінця виконувати свій обов‘язок. І з голоду може померти. А від­так не вилупляться її пташенята. Єдиний вихід запобігти цьому — забрати лелечі яйця і спробува­ти вигрівати їх у спеціальних ін­кубаторах.

Саме так зробили волонтери із «Садиби Нюшанік». Забрали 20 яєць із гнізд, де жили лише лелечихи. Таких випадків на Ки­ївщині і Чернігівщині трапилося цього року чотири.

Результат перевершив спо­дівання: зоозахисники зуміли виплекати 17 лелек. Як кажуть орнітологи Ірина та Валерій Скопки, бузьки пройшли у них «дитячий садок», «школу» і «уні­верситет». На кожному етапі отримували все те, що у приро­ді дали б їм їхні батьки. Пташе­нят годували курятиною, іншим кормом, материнське тепло їм заміняли кварцеві лампи, фа­хівці створили умови для тре­нувальних польотів лелек-під­літків. Тож коли ті підросли, були повністю готовими до до­рослого життя. Як тільки «інтер­натівці» побачили, що летять у вирій їхні родичі, і собі подали­ся за ними…

Схожі новини