Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Проєкт сміттєпереробного заводу виявився черговою аферою»

Будівництво призупинилося: чиновники Ратуші звинувачують поляків, а поляки — чиновників…

Будівництво станом на серепень 2024 року. А зараз процес припинений на невизначений термін. Фото Романа Балука
Будівництво станом на серепень 2024 року. А зараз процес припинений на невизначений термін. Фото Романа Балука

У Львові, на вулиці Пластовій, раптом призупинилося будівництво сміттєпереробного заводу, хоча ще тиждень-два тому чиновники Ратуші запевняли, що все йде за планом, і завод відкриють наступного року. При цьому завод звели на 70%.

У Львівській міській раді кажуть, що причина зупинення будівельних робіт — польська компанія Control Process SA порушує умови договору будівництва. Зокрема, підрядна організація не продовжила у визначений час банківську гарантію в сумі 3,6 млн євро на виконання контракту. Тож гроші повернулися у міський бюджет, а ЛКП «Зелене місто», як замовник будівництва розірвав договір з поляками щодо будівництва заводу.

«Перехід гарантійних 3,6 млн євро в бюджет Львова незаконний, адже ці кошти передусім є частиною виконання контракту, а не частиною міського бюджету. Інформація, яку Олександр Єгоров, керівник ЛКП „Зелене місто“, поширює ставить під ризик фінансування цього проєкту Європейським банком реконструкції та розвитку. Крім того, це ставить під ризик грантові кошти, які ЄБРР виділив на забезпечення обладнанням заводу. Це взагалі може вплинути на подальше кредитування Львова та всього регіону міжнародними інституціями», — відповіли у польській компанії Control Process S.A. на запит сайту «Твоє місто».

— Розірвання контракту потягне за собою багатомільйонні витрати через виплати за завдану шкоду компанії та проєкту, яка виникне на основі таких заяв. Наразі об'єкт готовий на 70%, роботи тривають, тому розірвання контракту може затягнути цей процес на багато років.

У Львівській міській раді наразі офіційно не коментують критичну ситуацію із припиненням будівельних робіт сміттєвого заводу на Пластовій. Немає, що сказати? Журналіст «ВЗ» звернулася із запитом про коментар.

Керівник ЛКП «Зелене місто» Олександр Єгоров повідомив, що станом на 24 вересня роботи ще не зовсім призупинені. Але підрядник порушив умову контракту — не надав банківську гарантію на роботи у сумі 36 мільйонів євро. Досі тривають юридичні консультації щодо виходу з цієї ситуації. Тобто контракт намагаються з усіх сил реанімувати.

«Схоже, що будівництво сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій не відновлять найближчим часом через закулісні ігри львівської мерії, — каже для „ВЗ“ еколог, громадський активіст Орест Маньків. — Проєкт сміттєпереробного заводу виявився черговою аферою міської влади… Цього було варто очікувати».

«Роботи з будівництва сміттєпереробного заводу зупинені, — розповів депутат Львівської міської ради Назар Бербека. — Отримали велику кількість листів та запитів від підрядника Control Process S.A., провели засідання та розглянути питання щодо актуального стану виконання контракту з будівництва комплексу.

Сьогодні, як повідомили нам представники «Зеленого міста», склалася кризова ситуація. Угоду з польським підрядником можна вважати розірваною. Депутатський корпус зробив все можливе, щоб завод будувався. Але за рахунок не зовсім професійних менеджерських дій з попередніх періодів, складено неякісного контракту (про що ми також неодноразово говорили), опинилися в ситуації, що навіть при наявності всіх фінансових ресурсів, роботи на об'єкті зупинені. Кошти по кредиту, який був нещодавно проголосований для будівництва заводу, невибрані і видатки з міського бюджету не понесені. Звернувся до мера Львова Андрія Садового щодо вирішення ситуації з будівництвом сміттєпереробному заводу".

Нагадаємо, 12 вересня на сесії Львівської міської ради депутати погодили 718 млн грн кредиту, який міська рада мала взяти в «Ощадбанку» на добудову сміттєпереробного заводу. Схоже, наразі ці кредитні кошти не знадобляться.

Схожі новини