Передплата 2024 ВЗ

«Щоб молодіти після 40, треба… схуднути!»

Четверо успішних львів'янок, яким за 40 років, поділились секретами своєї молодості

У конференц-залі готелю «Львів» відбувся благодійний захід. Участь у ньому взяли усі охочі, хто задонатив на засіб радіоелектронної боротьби (РЕБ) для військових. Організаторка цього заходу — комунікаційниця Наталія Кузьма. Вона обрала цікаву тему для зустрічі: «Як молодіти після 40?». Звісно, для жінок після 40 років ця тема є особливо актуальною.

Спікерками на цьому заході були: головна редакторка газети «Високий Замок» Наталія Балюк, співзасновниця та керівниця ювелірної компанії «Markosoli» Ірина Панчишин, співачка львівського гурту YAGODY та актриса Львівського академічного драматичного театру ім.Лесі Українки Зоряна Дибовська (цього року гурт YAGODY увійшов до Національного відбору Євробачення), фотомодель Леся Салата.

Усі ці жінки не приховують свого віку. При цьому виглядають значно молодше за свої роки. Спікерки розповіли як треба жити у задоволення у різному віці? Як влучно зауважила Ірина Панчишин: «Старість — це зморшки не на обличчі, це зморшки в мисленні». За словами пані Ірини, у нашому суспільстві тільки починає формуватися культура дорослішання.

— Чи були у вас вікові кризи?, — з таким питанням звернулась Наталія Кузьма до спікерок.

— «Вікова криза» у мене трапилась десь у 40 років. Спрацювали навʼязливі стереотипи, що все найкраще у житті відбулося до 40 років — освіта, робота, створення сім'ї, друзі. А після 40 буде лише сіра буденність…У той час мені довелося обирати: чи залишатися на державній роботі, яка давала стабільність і визначеність, чи долучитися до сімейної ювелірної справи і зайнятися бізнесом? У бізнесі я нічого не тямила. Я знайшла клуб ділових людей, подала заявку, вступила туди і опинилася у товаристві молодих, енергійних, позитивно налаштованих підприємців. Ми разом створювали проєкти, навчалися, багато подорожували. Усім було байдуже, якого ти віку. Хоча у цьому колективі я була найстаршою. Тоді я зрозуміла, що вік взагалі ні до чого. Головне — чи цікава ти людина, чим можеш бути корисною? — каже Ірина Панчишин.

— У мене вікова криза була у 37 років, — каже 43-річна Зоряна Дибовська. — Хоча я мала прекрасний вигляд. У дитинстві бабуся купала мене у ромашці та калині. І я думала, що ромашка і калина — запорука моєї молодості. Але у той час у гурт YAGODY почали приходити 20−25 річниці учасниці. І я задумалася про свій вік… На Євробаченні двоє молодих блогерів говорили про мене «ця старша жіночка…». Це мене не засмутило, навпаки, я над їхніми висловлюваннями часто жартую. Хоча чоловіки мали б акуратніше і тактовніше говорити про вік жінки, не робити на цьому акценту.

— У мене настільки активне життя, що я навіть не можу сказати, коли у мене з’явилась перша сивина, чи перша зморшка, — продовжує розмову 65-річна Леся Салата. — Якось я розповіла своїй сестричці, що вже не малюю очі тінями, тому що вони підкреслюють мої зморшки. А племінниця каже: «Як ти так спокійно можеш говорити про зморшки?». Я тоді задумалася: «Може, треба похвилюватися з цього приводу?». Якщо це можна назвати кризою, то у 30 років я важила 80 кг. Після пологів я довго була у такій вазі. І була дуже невдоволена собою, відповідно, злилася на весь світ і на свого чоловіка. Усі були навколо винуваті, крім мене, — іронізує пані Леся. — Бо я ж не можу бути винуватою через те, що не можу схуднути… Страждали усі, поки до мене не дійшло — візьми себе в руки, займися собою! За рік я скинула 15 кг. Зайнялася спортом, налагодила харчування. У вазі 65 кг я була 30 років. У мене була стабільна вага, я її підтримувала. А так віку взагалі не відчуваю…

— У мене дуже подібні відчуття, як у вас, — каже Наталія Балюк. — Мені 53 роки. Таке враження, що я живу окремим життям, а ця цифра живе окремим життям, і ми не перетинаємося. Це якась формальна цифра, яка мене не стосується. Можливо, через те, що моє життя дуже насичене, дуже активне. У мене таке враження, що я з молодості весь час набирала обертів. Ми знаємо усі, що життя з віком пришвидшується. Якщо ти постійно чимось зайнятий, то у тебе немає часу думати про перші зморшки, чи перше сиве волосся. Хіба що моя донька може сказати: «Мамо, у тебе зморшки, може, ти б подумала про це?». Якби донька мені про це не говорила, я б про це і не думала, і не зациклювалася на цьому. Вік — у нашій голові! Якщо про вік не думати, він не буде тебе обтяжувати, чи пригнічувати.

А ось зайва вага жінкам справді додає віку. Я ніколи не була повною. Але кілька років тому відчутно схудла. Зараз важу 58 кг, тоді важила 54 кг. Мене всі питали: «Ти що закохалася? Ти маєш такий гарний вигляд, так помолоділа!». Щоб молодіти після 40, варто… схуднути! (Сміється, — авт.)

— Чи відчували ви упередження щодо віку?, — запитує жінок Наталія Кузьма.

— Є театри, де надають перевагу молодим дівчатам — високим, модельної зовнішності, — каже Зоряна Дибовська. — У театрі ім.Лесі Українки я є однією з найстарших актрис, ще є актриса, якій 75 років, все решта — молодь. У нас є попит на актрис дорослого віку, тому у своєму театрі почуваюся зіркою!

— Якось я подала свою заявку на онлайн-кастинг, — каже Леся Салата. — Шукали моделей віком 55−60 років. Потрібно було надіслати своє фото і відео (без мейку, без фільтрів). Мене не взяли, відповіли: «Ви занадто молодо виглядаєте на свій вік, у вас занадто молодий погляд».

Дорослих моделей знімають в основному для реклами ліків. Розумію, це теж потрібно… Але! Мені 65 років, я люблю гарно одягатися. Я теж ходжу у ресторани та у магазини. І, о Боже, я теж одягаю мереживну білизну! То чому я не повинна цього рекламувати, як модель у 65 років?

— Чи відчуваєте відмінності у ставленні до віку в Україні та за кордоном?, — цікавиться Наталка Кузьма.

— Я подорожую Європою і часто бачу там щасливих старших людей, — каже Леся Салата. — Ми з чоловіком любимо подорожувати. Йому теж 65 років, ми з ним однокласники. У нас прекрасне життя! Ми були тричі у Венеції. Якось гуляли по вуличках міста… Я закохалася у цих людей! Намагаюся ламати усі стереотипи — своїм способом життя, своїм відношенням до життя. Сподіваюся, що показую на своєму прикладі, що можна жити трішки по-іншому: веселіше, активніше, попри різні життєві обставини.

— Суспільство може багато чого нав’язувати, — каже Наталія Кузьма. — Але наша зрілість приходить тоді, коли ми віримо у першу чергу собі! Віримо у те, що стосунки з чоловіком, наприклад, після 40, теж можливі. Є таке поняття — емоції, які старять… Коли людину нічим не можна здивувати навіть у 30, тоді вона емоційно вже стара… Кожна з наших учасниць вирізняється тим, що ви горите життям, вам все цікаво. Про що думаєш, тим і наповнюєшся!

— Вік взагалі не має значення, — упевнена Леся Салата. — Має значення моє відношення до віку. І те, як я сама себе сприймаю. Мені часто радять, мовляв, «тобі там треба підколоти, а там підкачати». Я свідомо обрала для себе природний шлях старіння. Але природний шлях старіння зобов’язує працювати над собою. І це щоденна робота, щоб відчувати себе гарною.

У свої 65 я продовжую навчатися. Вивчаю англійську, це щоденні «домашки», уроки. Як модель, вивчаю алгоритми роботи Instagram. Хочу розвиватися у різних напрямках (вивчаю, наприклад, відеозйомку та відеомонтаж).

Ірина Панчишин розповіла дивовижну історію, як вона у 51 рік перепливла протоку Босфор, що у Стамбулі. У 50 вона розлучилася з чоловіком, їхні стосунки зайшли у глухий кут. Будь-яке розлучення, за словами жінки, є травмою для обох людей. І це треба було пережити, переосмислити. Ірина не є професійною плавчинею, але дуже любить плавати (відвідує басейн щодня, це для неї як ритуал). Тоді відчуває, як її тіло наповнюється енергією. І ось її мрія — здійснилася! Разом з іншими учасниками вона переплила Босфор (попри різні перепони з реєстрацією, карантином тощо).

Наталія Балюк, яка з п’яти років займалася спортивною гімнастикою, зауважила, що головне не лінуватися і бути енергійною. Спорт, за словами Наталії, дуже їй у цьому допоміг. Він навчив дисципліні і відповідальності. Активне заняття спринтом у молодості досі «тримає» її фігуру. Щоправда, зараз вона щоранку робить зарядку і намагається якомога більше ходити пішки.

Якими є переваги віку?

За словами учасниць заходу, життєвий досвід допомагає не робити тих помилок, які, зазвичай, роблять у молодості.

— Я напрацювала у собі міцну енергію та харизму, — каже Зоряна Дибовська. — Напрацювала свої кордони, нарешті я їх бачу! Змінила своє оточення. Бо зрозуміла, що знаходилась у токсичному для себе оточенні, і не могла з цього кола вибратися. Нарешті я усвідомила, що я маю свою позицію!

— Що ви робите для себе, щоб залишатися молодими?, — запитує учасниць зустрічі Наталія Кузьма.

— Для жінки важливим є повноцінний сон, збалансоване харчування (головне, не переїдати). Дають свій результат піші прогулянки (пам'ятайте про 10 тисяч кроків на день). Якщо жінка не палить та не вживає алкоголю, її шкіра має значно кращий вигляд, — каже Наталія Балюк.

Леся Салата зауважила, до косметолога вперше вона пішла у 60 років. А ось зарядку жінка робить щодня — по 45 хв. Ходить на масаж.

P.S. Якщо у вас є можливість долучитися до збору на РЕБ для наших військових, ось номер банківської картки: 5375 4112 2226 7929

Схожі новини