Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Визнавав живу, а не „інтернетну“ журналістику…»

Пам’ять про журналіста-«високозамківця» Ярослава Пастернака вшановують дитячим баскетбольним турніром

Гострий момент поєдинку. Фото автора.
Гострий момент поєдинку. Фото автора.

У Львові, у приміщенні обласної ДЮСШ, стартував ХХІ меморіал Ярослава Пастернака — турнір юних баскетболістів пам’яті колишнього завідувача відділу спорту газети «Високий Замок». Змагання триватимуть три дні. Крім львів'ян, у них виступають представники Хмельницького, Рівного, Дніпропетровщини.

Афіша Меморіалу Ярослава Пастернака. Фото автора.
Афіша Меморіалу Ярослава Пастернака. Фото автора.

У стартовій зустрічі помірялися силами 12-річні гравці БК «Хмельницький» та їхні львівські ровесники, господарі майданчика. Вихованці Дмитра Янковенка виявилися сильнішими — 118:26. Попри значну перевагу суперників, подоляни старалися проявити на майданчику найкращі свої якості. Тренер хмельничан Роман Савіч розповів:

— Я не засмучений цією поразкою. Для багатьох хлопчиків це перші змагання такого рівня. Шістьом моїм вихованцям щойно виповнилося 11-ть. Готуємо їх на перспективу. Для нас цей турнір — новий досвід, нові змагання. Розширюємо географію своїх виступів. Все дуже круто!

У перерві - корисні поради баскетболістам з Хмельницького від їхньої наставниці. Фото автора.
У перерві - корисні поради баскетболістам з Хмельницького від їхньої наставниці. Фото автора.

А ось як дебютну перемогу своїх спортсменів прокоментував «Високому Замку» наставник команди Львівської ОДЮСШ Дмитро Янковенко:

— Торік ми стали чемпіонами області. Успішно виступили й у чемпіонаті України, увійшовши до фіналу. Для моїх хлопців це доволі престижно. У цьому сезоні плануємо поліпшити результати. Влітку їздили на тренувальні збори у Трускавець. Меморіал Ярослава Пастернака стане для моїх вихованців додатковою перевіркою їхніх сил.

Нагороди чекають юних баскетболістів. Фото автора.
Нагороди чекають юних баскетболістів. Фото автора.

Юним баскетболістам турнір у Львові запам’ятається не тільки спортивними пристрастями. Гості цих змагань у вільний час милувалися архітектурою, осінніми пейзажами міста Лева.

Коментар для «ВЗ»

Микола ПАВЛІШ, член виконкому Асоціації футзалу Львівщини

Ярослав Пастернак горів своєю роботою, віддавався їй до кінця. Запам’ятався всім високоерудованою, толерантною, скромною, безкорисливою людиною. Був делікатним, з тонким почуттям гумору. Не можу назвати виду спорту, про який він не розповідав би своїм читачам. І, як завжди, робив це майстерно, цікаво. Висвітлював події, будучи їх очевидцем, визнавав живу, не «інтернетну» журналістику. Він не зміг би, як декотрі теперішні «маститі пера», робити репортажі, сидячи перед телевізором. Завжди був у вирі подій.

Дуже добре, що Львівська обласна ДЮСШ проводить цей меморіал. Особлива подяка керівнику відділення баскетболу Зіновію Курсі, який ось уже 21 рік є організатором, душею цього турніру.

У нашому спорті було багато великих людей, у пам’ять про яких проводять змагання. На Львівщині є меморіали Ернеста Юста, Володимира Вараксіна, Андрія Баля, Володимира Осінчука, Георгія Прокопенка. Знаю, що у колишньому Миколаївському районі проводять змагання у пам’ять про місцевих спортсменів і організаторів спорту Василя Більського, Мирона Ткача, Михайла Оприска, Михайла Романишина, Івана Наконечного. Про багатьох з них свого часу писав журналіст Ярослав Пастернак. Дуже правильно, що товариші, шанувальники таланту Ярослава Івановича вшанували його іменним турніром. Окрема подяка меценатам (серед них — голова обласної Асоціації футзалу Мирослав Хом’як, друг Ярослава Пастернака), які у такий нелегкий час підтримали юних спортсменів.

Схожі новини