Передплата 2024 «Добра кухня»

Запечений часник — корисна приправа

Покращує роботу печінки та серцево-судинної системи

З часником пов’язано безліч «бабусиних» методів лікування застуди та й цілком дієвих рецептів у боротьбі з вірусами. Але часник — це не лише ліки, а й чудова приправа. Особливо запечений і смажений.

У запеченому часнику чимало корисних для ор­ганізму речовин: кліткови­на (вона, до речі, набуває більш доступної для засвоєння фор­ми), вітаміни C і групи B, ка­лій, кальцій, йод, магній, залізо, фосфор та багато іншого.

Запечений часник допомагає підтримувати імунітет, а також регулювати рівень холестери­ну, покращувати роботу печін­ки та серцево-судинної систе­ми, нормалізувати тиск. Також його радять у випадках про­блем із рівнем цукру у крові та запальних процесів. У часни­ку виражена антибактеріальна властивість, вона зберігаєть­ся навіть після термічної оброб­ки, тому його можна і потрібно включати в повсякденний ра­ціон. Гастроентерологи радять частіше їсти коренеплід саме у приготовлему вигляді, запече­ним чи смаженим, а не свіжим.

Хтось може посперечатися, що сушений часник зручніший, але цей формат має один сут­тєвий мінус: смаку й аромату в ньому зовсім небагато.

Із запеченим часником мож­на приготувати чудову основу для сендвіча чи брускети. Дода­ти солі та лимонного соку, тро­хи збити — і готова заправка до риби. Він додає смаку й арома­ту будь-якій страві, особливо, якщо готувати його з оливковою олією. Запечений часник смакує з птицею і м’ясом і, звичайно, з пловом.

Паста із запеченого часнику

2 головки часнику, розма­рин — за бажання, сіль і чор­ний мелений перець — до смаку, інші спеції - за бажан­ня, оливкова олія.

З цілих головок часнику зня­ти лушпиння, не розбираючи на зубчики, зрізати приблиз­но чверть зверху, скропити олі­єю і запікати в духовці за тем­ператури 160°C пів години. Готовність часнику можна оці­нити за м’якоттю, вона має бути рум’яною та м’якою, легко від­ходити від шкірки. Очищені зуб­чики можна приправити сіллю та перцем, додати розмарин, розтерти на кашку, щоб вико­ристовувати як намазку, або по­класти на якийсь час у морозил­ку, щоб скористатися пізніше. Запечений часник можна дода­вати у картопляне пюре та со­уси, скуштувати зі скибочкою чорного житнього хліба.

Картопляне пюре із запеченим часником та беконом

1 кг картоплі, 3 головки часнику, 200 г бекону або гру­динки, 200 мл вершків 20%, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка коп­ченої паприки (за бажання), сіль, мелений чорний перець.

Розрізати головки часнику впоперек навпіл, покласти на 2 складені вдвоє великі шмат­ки фольги по центру. Поли-ти розрізаний бік часнику олі­єю, посолити. Підім'яти краї фольги і скріпити так, щоб вий­шов герметично закритий мі­шечок. Покласти у духовку, ро­зігріту до 200°С, запікати 30−40 хв.

Очистити картоплю і, не роз­різаючи, покласти у каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити майже до розварюван­ня, 30 хв.

Дрібно нарізати бекон, ви­класти на холодну пательню, поставити на середній вогонь, влити 100 мл холодної води та витопити жир, помішуючи, 10 хв. Шматочки бекону мають засмажитися. Влити у бекон вершки, поперчити і зняти з вог­ню. Коли часник запечеться (він має стати зовсім м’яким), ви­тиснути зубчики у суміш верш­ків та бекону і злегка розчавити їх виделкою.

Злити воду з готової карто­плі, підсушити картоплю на не­великому вогні 1 хв, відстави­ти. На вогонь поставити вершки з беконом та нагріти майже до кипіння, за бажання додати па­прику.

Влити вершки з беконом та часником у картоплю і розім'яти товкачем. Відразу ж пода-вати.

Пюре подати до стейка чи за­печеного м’яса у поєднанні зі свіжим зеленим салатом чи на­різаними овочами.

Cальса із карамелізованого часнику з апельсином

5−6 головок часнику, 20 г цукру, 2 ч. ложки бальзаміч­ного оцту, 1 апельсин, 1 чер­воний гострий перець, ½ пучка свіжого листя м’яти, 1 ст. ложка лимонного соку, оливкова олія.

Головки часнику запекти у фользі або закип’ятити кастру­лю з водою і бланшувати в ній очищені зубчики часнику 2 хв (покласти їх у сито, щоб було легше виймати з каструлі). Об­сушити часник і знову бланшу­вати у киплячій воді 2 хв. Обсу­шити.

У невеликій пательні або ка­струлі з товстим дном нагріти оливкову олію на сильному вог­ні і обсмажити часник, весь час перемішуючи, 4−5 хв або поки не зарум’яниться.

Додати 1 ст. ложку цукру, оцет, 90 мл води та ¼ ч. ложки солі. Довести до кипіння і вари­ти на середньому вогні близько 5 хв або поки рідина не випару­ється і часник не буде вкритий густим сиропом. Остудити.

Ножем для чищення карто­плі зняти цедру з апельсина, на­магаючись не захоплювати білу частину. Нарізати цедру тонкою стружкою (1 мм) і покласти у ма­ленький ковшик.

Додати апельсиновий сік та воду, щоб вийшло 100 мл ріди­ни.

Всипати цукор, що залишив­ся, і варити на невеликому вогні 12−15 хв або поки сироп не ува­риться на 2/3. Остудити.

Додати в сальсу очищений від насіння і тонко нарізаний го­стрий перець, посічену свіжу м’яту та лимонний сік разом із апельсиновою стружкою.

Подати із запеченою у духовці свинячою вирізкою.

Схожі новини