Запечений часник — корисна приправа
Покращує роботу печінки та серцево-судинної системи
З часником пов’язано безліч «бабусиних» методів лікування застуди та й цілком дієвих рецептів у боротьбі з вірусами. Але часник — це не лише ліки, а й чудова приправа. Особливо запечений і смажений.
У запеченому часнику чимало корисних для організму речовин: клітковина (вона, до речі, набуває більш доступної для засвоєння форми), вітаміни C і групи B, калій, кальцій, йод, магній, залізо, фосфор та багато іншого.
Запечений часник допомагає підтримувати імунітет, а також регулювати рівень холестерину, покращувати роботу печінки та серцево-судинної системи, нормалізувати тиск. Також його радять у випадках проблем із рівнем цукру у крові та запальних процесів. У часнику виражена антибактеріальна властивість, вона зберігається навіть після термічної обробки, тому його можна і потрібно включати в повсякденний раціон. Гастроентерологи радять частіше їсти коренеплід саме у приготовлему вигляді, запеченим чи смаженим, а не свіжим.
Хтось може посперечатися, що сушений часник зручніший, але цей формат має один суттєвий мінус: смаку й аромату в ньому зовсім небагато.
Із запеченим часником можна приготувати чудову основу для сендвіча чи брускети. Додати солі та лимонного соку, трохи збити — і готова заправка до риби. Він додає смаку й аромату будь-якій страві, особливо, якщо готувати його з оливковою олією. Запечений часник смакує з птицею і м’ясом і, звичайно, з пловом.
Паста із запеченого часнику
2 головки часнику, розмарин — за бажання, сіль і чорний мелений перець — до смаку, інші спеції - за бажання, оливкова олія.
З цілих головок часнику зняти лушпиння, не розбираючи на зубчики, зрізати приблизно чверть зверху, скропити олією і запікати в духовці за температури 160°C пів години. Готовність часнику можна оцінити за м’якоттю, вона має бути рум’яною та м’якою, легко відходити від шкірки. Очищені зубчики можна приправити сіллю та перцем, додати розмарин, розтерти на кашку, щоб використовувати як намазку, або покласти на якийсь час у морозилку, щоб скористатися пізніше. Запечений часник можна додавати у картопляне пюре та соуси, скуштувати зі скибочкою чорного житнього хліба.
Картопляне пюре із запеченим часником та беконом
1 кг картоплі, 3 головки часнику, 200 г бекону або грудинки, 200 мл вершків 20%, 2 ст. ложки олії, 1 ч. ложка копченої паприки (за бажання), сіль, мелений чорний перець.
Розрізати головки часнику впоперек навпіл, покласти на 2 складені вдвоє великі шматки фольги по центру. Поли-ти розрізаний бік часнику олією, посолити. Підім'яти краї фольги і скріпити так, щоб вийшов герметично закритий мішечок. Покласти у духовку, розігріту до 200°С, запікати 30−40 хв.
Очистити картоплю і, не розрізаючи, покласти у каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити майже до розварювання, 30 хв.
Дрібно нарізати бекон, викласти на холодну пательню, поставити на середній вогонь, влити 100 мл холодної води та витопити жир, помішуючи, 10 хв. Шматочки бекону мають засмажитися. Влити у бекон вершки, поперчити і зняти з вогню. Коли часник запечеться (він має стати зовсім м’яким), витиснути зубчики у суміш вершків та бекону і злегка розчавити їх виделкою.
Злити воду з готової картоплі, підсушити картоплю на невеликому вогні 1 хв, відставити. На вогонь поставити вершки з беконом та нагріти майже до кипіння, за бажання додати паприку.
Влити вершки з беконом та часником у картоплю і розім'яти товкачем. Відразу ж пода-вати.
Пюре подати до стейка чи запеченого м’яса у поєднанні зі свіжим зеленим салатом чи нарізаними овочами.
Cальса із карамелізованого часнику з апельсином
5−6 головок часнику, 20 г цукру, 2 ч. ложки бальзамічного оцту, 1 апельсин, 1 червоний гострий перець, ½ пучка свіжого листя м’яти, 1 ст. ложка лимонного соку, оливкова олія.
Головки часнику запекти у фользі або закип’ятити каструлю з водою і бланшувати в ній очищені зубчики часнику 2 хв (покласти їх у сито, щоб було легше виймати з каструлі). Обсушити часник і знову бланшувати у киплячій воді 2 хв. Обсушити.
У невеликій пательні або каструлі з товстим дном нагріти оливкову олію на сильному вогні і обсмажити часник, весь час перемішуючи, 4−5 хв або поки не зарум’яниться.
Додати 1 ст. ложку цукру, оцет, 90 мл води та ¼ ч. ложки солі. Довести до кипіння і варити на середньому вогні близько 5 хв або поки рідина не випарується і часник не буде вкритий густим сиропом. Остудити.
Ножем для чищення картоплі зняти цедру з апельсина, намагаючись не захоплювати білу частину. Нарізати цедру тонкою стружкою (1 мм) і покласти у маленький ковшик.
Додати апельсиновий сік та воду, щоб вийшло 100 мл рідини.
Всипати цукор, що залишився, і варити на невеликому вогні 12−15 хв або поки сироп не увариться на 2/3. Остудити.
Додати в сальсу очищений від насіння і тонко нарізаний гострий перець, посічену свіжу м’яту та лимонний сік разом із апельсиновою стружкою.
Подати із запеченою у духовці свинячою вирізкою.