Часник уже в коморі, а цибулю ще викопує
Цьогорічна аномально спекотна погода внесла певні корективи у графік городніх робіт. За що тепер братися насамперед, до чого готуватися? Отримати підказки ми намагалися, відвідавши дачу львів'янина Максима Шевчука, яка розташована у селі Солонці (неподалік обласного центру)
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/516897/tsybulia.jpg)
Працює він разом із матір'ю. На грядках традиційно панує ідеальний порядок. Всі насадження доглянуті, прополені. Тому й урожаї завжди високі. Такі результати тішать господаря, дивують сусідів, друзів та знайомих.
На ділянці чоловіка росте багато овочів. Наразі тут дозрівають помідори, баклажани, перці, картопля, селера, огірки, кабачки тощо.
Нещодавно Максим Павлович викопав часник — дещо швидше, ніж попередніх років. Якщо раніше робив це у проміжку між святами Івана та Петра за старим церковним календарем, то тепер — уже за новим (на два тижні раніше).
Один із сортів потішив великими синіми головками, в кожній з яких — по 5−6 зубків. Другий різновид подарував часничини з 10−12 зубчиками, мов дольки мандаринів.
Але була й проблема: на третині грядки рослини не сформували стрілок. Ґазда надіявся, що усі поживні речовини спрямувалися на розвиток підземної частини. Однак після викопування отримав розм’яклі овочі, котрі довелося викинути. Причину такого явища наразі назвати не може — виродження чи негативний вплив спекотної погоди.
Зараз ентузіаст займається цибулею. Щоб мати якісні головки, збір проводить у кілька етапів. Другої половини липня викопав першу партію, в серпні візьметься за другу, а третю вибиратиме в міру дозрівання (поки що стебла ще зелені).
Як визначити пору збирання пекучих овочів? Вона настає, якщо шийка розм’якшується і засихає. Головки виростають гігантських розмірів, вочевидь, тому дозрівання затягується.
До речі, на якість цибулин впливає і ґрунт. Згадана культура не любить надмірної кількості поживи. Тому пан Максим відводить їй ті площі, куди не вносив перегною та компосту (зазвичай там, де минулоріч росли буряки і морква, під які не давав органіки).
Дивують розмаїттям томати. Першими дарують плоди низькорослі різновиди. «Самі помідори гарні, а от кущі розростаються скромненько», — каже чоловік. Особливо він пишається своєю колекцією чері (червоного та жовтого забарвлення).
Серед високорослих починає дозрівати Малинівка. На одному кущі - до 12 плодів, кожен з яких заважує близько 1 кг. Також не підвели чорні Де Барао, американський Велетень, Хурма.
Ще ж є на городі томати, насіння котрих герой нашої розповіді придбав у відомої селекціонерки із Хмельницького Іванки Насіванки, — Алекс, Лагідний, Лукас (гібрид на квашення).
Задоволений він і кабачками цукіні (гібрид Кавілі). Плоди екологічно чисті, адже підживлені лише перегноєм, освітлені сонцем та підлиті дощами.
Має досвідчений дачник і баклажани. До них потрібен особливий підхід. Допоки не сформувалися кущі, він обриває зав’язі. Завдяки цьому спочатку наростають потужні стебла (на яких потім формуються зав’язі). Пагони господар підв'язує до встановлених поряд кілків (аби не вгиналися під вагою плодів).
Стосовно перців, то до початку липня ґазда обривав цвіт, допоки рослини не зміцніли. Тепер на кожній — по 8−10 плодів. Коли вони почервоніють, можна зривати.
Також швидкими темпами збільшуються качани кукурудзи, тягнеться догори брюссельська капуста, формує корені селера. Невдовзі теж дадуть урожай.
Не менше уваги приділяє пан Максим винограду. Він формує ягідники, накриває спеціальною сіткою для притінення.
Особлива любов самовідданого чоловіка — яблуні. Про кожне дерево може розповідати годинами. Він проводить нормування, аби гілки не були перевантажені зайвою зав’яззю.
Віднедавна зацікавився й грушами. Звідусіль замовляє різноманітні новинки, які хоче бачити у своєму саду.
Інша пристрасть господаря — хризантеми. Їх доглядає не гірше, ніж городину та садовину. Тому красуні віддячують пишним цвітом.