Передплата 2024 ВЗ

Часник уже в коморі, а цибулю ще викопує

Цьогорічна аномально спекотна по­года внесла певні корективи у графік городніх робіт. За що тепер братися насамперед, до чого готуватися? Отримати підказки ми намагалися, відвідавши дачу львів'янина Мак­сима Шевчука, яка розташована у селі Солонці (неподалік обласного центру)

Такі великі головки цибулі, як у Максима Шевчука, рідко зустрінеш на дачі. Фото автора.
Такі великі головки цибулі, як у Максима Шевчука, рідко зустрінеш на дачі. Фото автора.

Працює він разом із матір'ю. На грядках традиційно панує іде­альний порядок. Всі насадження доглянуті, прополені. Тому й урожаї за­вжди високі. Такі результати тішать гос­подаря, дивують сусідів, друзів та зна­йомих.

На ділянці чоловіка росте багато ово­чів. Наразі тут дозрівають помідори, ба­клажани, перці, картопля, селера, огір­ки, кабачки тощо.

Нещодавно Максим Павлович ви­копав часник — дещо швидше, ніж по­передніх років. Якщо раніше робив це у проміжку між святами Івана та Петра за старим церковним календарем, то тепер — уже за новим (на два тижні раніше).

Один із сортів потішив великими сині­ми головками, в кожній з яких — по 5−6 зубків. Другий різновид подарував час­ничини з 10−12 зубчиками, мов дольки мандаринів.

Але була й проблема: на третині гряд­ки рослини не сформували стрілок. Ґаз­да надіявся, що усі поживні речовини спрямувалися на розвиток підземної частини. Однак після викопування отри­мав розм’яклі овочі, котрі довелося ви­кинути. Причину такого явища наразі назвати не може — виродження чи нега­тивний вплив спекотної погоди.

Зараз ентузіаст займається цибулею. Щоб мати якісні головки, збір проводить у кілька етапів. Другої половини липня викопав першу партію, в серпні візьметь­ся за другу, а третю вибиратиме в міру дозрівання (поки що стебла ще зелені).

Як визначити пору збирання пеку­чих овочів? Вона настає, якщо шийка розм’якшується і засихає. Головки ви­ростають гігантських розмірів, вочевидь, тому дозрівання затягується.

До речі, на якість цибулин впливає і ґрунт. Згадана культура не любить над­мірної кількості поживи. Тому пан Мак­сим відводить їй ті площі, куди не вносив перегною та компосту (зазвичай там, де минулоріч росли буряки і морква, під які не давав органіки).

Дивують розмаїттям томати. Першими дарують плоди низькорослі різновиди. «Самі помідори гарні, а от кущі розроста­ються скромненько», — каже чоловік. Осо­бливо він пишається своєю колекцією чері (червоного та жовтого забарвлення).

Серед високорослих починає дозрі­вати Малинівка. На одному кущі - до 12 плодів, кожен з яких заважує близько 1 кг. Також не підвели чорні Де Барао, американський Велетень, Хурма.

Ще ж є на городі томати, насіння ко­трих герой нашої розповіді придбав у відомої селекціонерки із Хмельницького Іванки Насіванки, — Алекс, Лагідний, Лу­кас (гібрид на квашення).

Задоволений він і кабачками цукіні (гібрид Кавілі). Плоди екологічно чисті, адже підживлені лише перегноєм, освіт­лені сонцем та підлиті дощами.

Має досвідчений дачник і баклажани. До них потрібен особливий підхід. До­поки не сформувалися кущі, він обри­ває зав’язі. Завдяки цьому спочатку на­ростають потужні стебла (на яких потім формуються зав’язі). Пагони господар підв'язує до встановлених поряд кілків (аби не вгиналися під вагою плодів).

Стосовно перців, то до початку лип­ня ґазда обривав цвіт, допоки рослини не зміцніли. Тепер на кожній — по 8−10 плодів. Коли вони почервоніють, можна зривати.

Також швидкими темпами збільшу­ються качани кукурудзи, тягнеться дого­ри брюссельська капуста, формує коре­ні селера. Невдовзі теж дадуть урожай.

Не менше уваги приділяє пан Максим винограду. Він формує ягідники, накри­ває спеціальною сіткою для притінення.

Особлива любов самовідданого чо­ловіка — яблуні. Про кожне дерево може розповідати годинами. Він проводить нормування, аби гілки не були переван­тажені зайвою зав’яззю.

Віднедавна зацікавився й грушами. Звідусіль замовляє різноманітні новин­ки, які хоче бачити у своєму саду.

Інша пристрасть господаря — хризан­теми. Їх доглядає не гірше, ніж городи­ну та садовину. Тому красуні віддячують пишним цвітом.

Схожі новини