Якщо вночі хочете їсти
Причини — мало калорій вдень, дієти та стрес
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509567/kharchuvannia.jpg)
Нічні походи до холодильника — на перший погляд звичка невинна. Проте вона заважає спати і шкодить фігурі. Лікарі навіть вигадали спеціальну назву — «синдром нічної їжі».
Про синдром нічної їжі говорять, коли вночі людина прокидається від того, що дуже хоче їсти, а от уранці апетит кудись зникає. І це не просто вроджена особливість, а порушення, яке не йде на користь красі та здоров’ю.
Найчастіша і найочевидніша причина нічних походів до холодильника — недостатньо добре харчування впродовж дня. Коли постійно недобирають калорій та поживних речовин, організм почне відчувати дефіцит енергії. І намагається її будь- якими способами компенсувати. Хтось починає налягати на каву і солодке (найдоступніше джерело швидкої енергії), а хтось добирає нестачу вночі, коли зникають всі фактори, що відволікають. Вирішенням проблеми стане нормальний режим харчування. Важливо не пропускати сніданки. Це не просто «заправка» калоріями: сніданок дарує бадьорість, покращує обмінні процеси та допомагає організму зберігати правильні ритми сну та неспання. Як тільки сніданки (та й обіди) стануть повноцінними і регулярними, бажання підкріпитися чимось вночі зникне.
Потреба їжі вночі може виникнути на тлі дієти для схуднення. Можливо, перегнули з обмеженнями або вибрали невідповідну систему харчування. Спробуйте поступово послабити обмеження або додати до раціону більше корисної та поживної їжі - цілозернових продуктів, білкових страв, овочів. Важливо не голодувати — адже худнути можна і потрібно комфортно, це єдиний спосіб досягти справді стійкого результату.
Постійне нервове напруження впливає на всі сфери життя, у тому числі й на харчування. Вдень не вдається насолодитися їжею через те, що голова зайнята думками та планами, а у графіку — безліч термінових завдань. Можна навіть не відчувати смаку їжі, перекусили — та й добре. Проте ця ситуація може призвести до синдрому нічної їжі. Адже єдиний час, коли можна розслабитись, — ніч.
Крім того, стреси можуть спричинити гормональний дисбаланс. Через постійне нервове напруження рівні кортизолу та адреналіну зростають, а кількість гормону радості дофаміну, навпаки, знижується. Тому виникає постійна потреба десь добрати нестачу радості та спокою. І людина починає заїдати проблему — зокрема й ночами.
Ще одна причина синдрому нічної їди — труднощі із засинанням або недостатньо міцний сон. Люди, які зіткнулися із цими проблемами, можуть інтуїтивно використовувати перекус як снодійне. Адже зазвичай після гарного обіду хочеться прилягти. Ось і тут від походу до холодильника чекають на той самий ефект.
Чому порушився сон? Можливо, вечорами ви багато часу проводите у соцмережах або довго дивитеся кіно. Це одна із найчастіших причин порушення циркадних ритмів — екранне світло заважає синтезу гормону сну, і заснути стає складно.
Інша причина — складний робочий графік, який передбачає добові чергування чи нічні зміни. Вони теж збивають природний ритм сну та неспання. З цим можуть допомогти спеціальні ритуали, що налаштовують на сон: відмова від ґаджетів, легкий і поживний прийом їжі за кілька годин до відпочинку, темрява та прохолода у спальні.
Синдром нічної їжі буває у людей, які хворіють на діабет другого типу. У таких випадках варто обговорити проблему зі своїм ендокринологом.
Є дані й про те, що нічні напади голоду можуть супроводжувати депресію чи тривожний розлад. Також на непереборне бажання їсти ночами нерідко скаржаться люди із серйозним ступенем ожиріння. Лікарі припускають, що причина в ендокринних порушеннях. А точніше, у зниженні рівнів трьох гормонів: лептину, мелатоніну та серотоніну.
Рисова каша з курагою та апельсиновим соком
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%B0.jpg)
200 г круглозернистого рису, 600 мл коров’ячого молока (або кокосового, соєвого), цедра і сік 1 великого апельсина, 180 г кураги, 1 ст. ложка меду.
Рис насипати в глибоку миску і ретельно промити, змінюючи воду, доки вона не стане прозорою. Відкинути рис на сито.
Молоко налити у невелику каструлю. Довести до кипіння, додати рис і перемішати. Знову довести до кипіння. Варити 5 хв.
Зменшити вогонь під каструлею з рисовою кашею. Варити на мінімальному вогні під кришкою до повної готовності. Зняти із плити, загорнути у рушник до подачі.
Курагу ретельно промити проточною водою, грубо нарізати. У сотейник налити апельсиновий сік. Додати мед і поставити на середній вогонь. Помішуючи, довести до кипіння. Покласти курагу, апельсинову цедру й варити 3 хв на середньому вогні. Зняти із вогню, додати рисову кашу, курагу із апельсиновим сиропом, перемішати.
Розкласти рисову кашу з курагою у тарілки й одразу подавати.
За бажання в кожну порцію можна додати трохи олії (наприклад, кокосової) і посипати подрібненими горіхами.
Спагеті з печерицями
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/03/%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%B5%D0%BE.jpg)
300 г спагеті, 1 ст. ложка томатної пасти, 1 склянка помідорів чері, 1 склянка нарізаних шампіньйонів, 2 зубчики часнику, 1 пучок базиліку, 1 ст. ложка сухих спецій — до смаку, 2 ст. ложки оливкової олії, сіль і перець — до смаку.
Поставити варити спагеті у великій кількості підсоленої води.
Тим часом у великій пательні нагріти олію. Додати гриби та обсмажувати 2−3 хв. Потім додати подрібнений часник і обсмажувати ще 3−4 хв. Додати томатну пасту, трохи води, в якій варилися спагеті, і спеції.
Відкинути спагеті на друшляк, а до пательні додати помідори чері, розрізані навпіл, сіль, перець і половину свіжого базиліку, нарізавши його досить дрібно. Додати спагеті у пательню, розмішати. Залишити на 5 хв під кришкою і подавати.