Передплата 2024 ВЗ

Як підвищити концентрацію уваги перед іспитами

Основне «паливо» для мозку — глюкоза

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Іспити — неабиякий стрес для організму. Перед НМТ (національним мультипредметним тестом), який складатимуть випускники шкіл цього року замість ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання), учні намагаються засвоїти додаткову інформацію, але не менш важливо батькам подбати про організацію правильного харчування.

Неправильне харчування пе­ред таким важливим випробу­ванням може негативно впли­нути на результати тесту, тому саме у цей період організм має отримувати якомога більше по­живних речовин, які поліпшують діяльність клітин мозку.

Корисна їжа не лише зміц­нює здоров’я школяра, а й роз­ширює можливості організму навчатися нового. Основне «па­ливо» для мозку — глюкоза. Вжи­ваючи солодощі, важливо сте­жити за рівнем цукру у крові, не допускаючи значного відхилен­ня його від норми. Основою ра­ціону мають бути інші корисні продукти.

Для підтримування працез­датності та підвищення концен­трації уваги обов’язково вклю­чіть у меню випускника м’ясо та рибу, овочі та фрукти, зелень та горіхи. Головну позицію приді­ляйте таким продуктам: жирна риба (тунець, скумбрія, лосось, сардини); какао та гіркий шоко­лад; випічка з борошна грубого помелу; броколі та цвітна капус­та; яйця; насіння льону та гарбу­за.

Серед фруктів та ягід най­кращі перед іспитами — бана­ни і чорниці. У чорницях є ко­рисні антиоксиданти. А банани забезпечать організм потрібною енергією.

Також необхідно споживати достатню кількість рідини. Але це мають бути не кава чи газова­ні напої, а зелений чай, молоко, фруктові соки. Звичайна питна вода забезпечує кращу концен­трацію уваги та нормальну ро­боту організму. Не треба переї­дати, бо через це може виникати стан сонливості.

Одночасно із забезпеченням режиму на весь термін складан­ня НМТ батькам треба звернути увагу й на інші аспекти, що спри­яють покращенню концентрації уваги. У режимі дня мають бути щоденні прогулянки на свіжому повітрі. До речі, під час ходьби зосередьтеся на тому, що відбу­вається поряд із вами. Розвиток концентрації уваги допоможе під час складання тесту.

Рибні тюфтельки

5−6 шт. філе замороже­ної тилапії, сіль, 2 ст. лож­ки борошна, олія, ½ склян­ки рису, 1 велика цибулина, мелена паприка.

Для соусу: ¼ ст. лож­ки меленої солодкої папри­ки, сіль, мелений чорний пе­рець, 200−300 г гарбуза, ¼ ст. ложки меленого гострого червоного перцю, 3 ст. лож­ки томатної пасти.

Рис зварити у склянці підсо­леної води, 15 хв. Гарбуз очис­тити, нарізати шматочками і по­дрібнити у блендері. У сотейник влити половину склянки гарячої води, додати гарбузове пюре. Довести рідину до кипіння, а як закипить, варити 7−10 хв. Потім додати томатну пасту та спеції, перемішати і посолити. Має ви­йти кисло-солодка підлива се­редньої густоти.

Цибулю очистити і наріза­ти кубиками, обсмажити в олії до м’якості. У чашу бленде­ра скласти нарізане шматоч­ками сире рибне філе, подріб­нити блендером. Потім додати цибулю (зайву олію злити) і ва­рений рис. Швидко збити масу блендером: рис не має пере­творитися на пюре. Посолити, приправити меленою паприкою та перемішати виделкою. Зліпи­ти з фаршу котлетки середнього розміру і обваляти їх у борошні. Обсмажити з двох боків в олії до рум’яної скоринки, спершу без кришки, а потім під кришкою. Подавати рибні котлетки з кар­топляним пюре та гарбузовим соусом. За бажання посипати подрібненою петрушкою.

Сирники з бананами

500 г кисломолочного сиру, 100 г цукру, 1 яйце, 100 г борошна + 2−3 ст. лож­ки — для панірування, 1 ч. ложка розпушувача, 2 стиглі банани, олія — для смаження.

Якщо сир надто вологий, викласти його на шматок мар­лі, складеної вчетверо, поста­вити під прес на 4−6 год. Сир подрібнити блендером або пе­ретерти через сито. Додати цукор, злегка збите яйце, про­сіяне борошно із розпушува­чем і дрібно нарізані банани, перемішати.

З сирного тіста для сирни­ків з бананами формувати не­великі кульки та обвалювати у борошні. Кожну ледь при­плюснути, щоб вийшли тов­сті коржики. У великій патель­ні нагріти трохи олії. Викласти підготовлені сирники з бана­нами та обсмажувати з одно­го боку до рум’яної скоринки. Перевернути лопаткою і об­смажити з іншого боку. Потім пательню накрити, зменшити вогонь. Тримати сирники із ба­нанами на плиті ще 5 хв. Пода­ти зі сметаною.

Схожі новини