Як підвищити концентрацію уваги перед іспитами
Основне «паливо» для мозку — глюкоза
Іспити — неабиякий стрес для організму. Перед НМТ (національним мультипредметним тестом), який складатимуть випускники шкіл цього року замість ЗНО (зовнішнього незалежного оцінювання), учні намагаються засвоїти додаткову інформацію, але не менш важливо батькам подбати про організацію правильного харчування.
Неправильне харчування перед таким важливим випробуванням може негативно вплинути на результати тесту, тому саме у цей період організм має отримувати якомога більше поживних речовин, які поліпшують діяльність клітин мозку.
Корисна їжа не лише зміцнює здоров’я школяра, а й розширює можливості організму навчатися нового. Основне «паливо» для мозку — глюкоза. Вживаючи солодощі, важливо стежити за рівнем цукру у крові, не допускаючи значного відхилення його від норми. Основою раціону мають бути інші корисні продукти.
Для підтримування працездатності та підвищення концентрації уваги обов’язково включіть у меню випускника м’ясо та рибу, овочі та фрукти, зелень та горіхи. Головну позицію приділяйте таким продуктам: жирна риба (тунець, скумбрія, лосось, сардини); какао та гіркий шоколад; випічка з борошна грубого помелу; броколі та цвітна капуста; яйця; насіння льону та гарбуза.
Серед фруктів та ягід найкращі перед іспитами — банани і чорниці. У чорницях є корисні антиоксиданти. А банани забезпечать організм потрібною енергією.
Також необхідно споживати достатню кількість рідини. Але це мають бути не кава чи газовані напої, а зелений чай, молоко, фруктові соки. Звичайна питна вода забезпечує кращу концентрацію уваги та нормальну роботу організму. Не треба переїдати, бо через це може виникати стан сонливості.
Одночасно із забезпеченням режиму на весь термін складання НМТ батькам треба звернути увагу й на інші аспекти, що сприяють покращенню концентрації уваги. У режимі дня мають бути щоденні прогулянки на свіжому повітрі. До речі, під час ходьби зосередьтеся на тому, що відбувається поряд із вами. Розвиток концентрації уваги допоможе під час складання тесту.
Рибні тюфтельки
5−6 шт. філе замороженої тилапії, сіль, 2 ст. ложки борошна, олія, ½ склянки рису, 1 велика цибулина, мелена паприка.
Для соусу: ¼ ст. ложки меленої солодкої паприки, сіль, мелений чорний перець, 200−300 г гарбуза, ¼ ст. ложки меленого гострого червоного перцю, 3 ст. ложки томатної пасти.
Рис зварити у склянці підсоленої води, 15 хв. Гарбуз очистити, нарізати шматочками і подрібнити у блендері. У сотейник влити половину склянки гарячої води, додати гарбузове пюре. Довести рідину до кипіння, а як закипить, варити 7−10 хв. Потім додати томатну пасту та спеції, перемішати і посолити. Має вийти кисло-солодка підлива середньої густоти.
Цибулю очистити і нарізати кубиками, обсмажити в олії до м’якості. У чашу блендера скласти нарізане шматочками сире рибне філе, подрібнити блендером. Потім додати цибулю (зайву олію злити) і варений рис. Швидко збити масу блендером: рис не має перетворитися на пюре. Посолити, приправити меленою паприкою та перемішати виделкою. Зліпити з фаршу котлетки середнього розміру і обваляти їх у борошні. Обсмажити з двох боків в олії до рум’яної скоринки, спершу без кришки, а потім під кришкою. Подавати рибні котлетки з картопляним пюре та гарбузовим соусом. За бажання посипати подрібненою петрушкою.
Сирники з бананами
500 г кисломолочного сиру, 100 г цукру, 1 яйце, 100 г борошна + 2−3 ст. ложки — для панірування, 1 ч. ложка розпушувача, 2 стиглі банани, олія — для смаження.
Якщо сир надто вологий, викласти його на шматок марлі, складеної вчетверо, поставити під прес на 4−6 год. Сир подрібнити блендером або перетерти через сито. Додати цукор, злегка збите яйце, просіяне борошно із розпушувачем і дрібно нарізані банани, перемішати.
З сирного тіста для сирників з бананами формувати невеликі кульки та обвалювати у борошні. Кожну ледь приплюснути, щоб вийшли товсті коржики. У великій пательні нагріти трохи олії. Викласти підготовлені сирники з бананами та обсмажувати з одного боку до рум’яної скоринки. Перевернути лопаткою і обсмажити з іншого боку. Потім пательню накрити, зменшити вогонь. Тримати сирники із бананами на плиті ще 5 хв. Подати зі сметаною.