Передплата 2024 ВЗ

Гарріс «захистить хоробрих союзників»

«Трамп і путін загрожують свободі», — нагадала кандидатка у президенти США тамтешнім полякам і українцям

На дебатах Гарріс закинула Трампові: “Якби був президентом, путін уже сидів би в Києві й дивився на Польщу”. Цю тему Гарріс розвинула у рекламному відео для виборців Вісконсину, Мічиґану й Пенсильванії. Фото ЕРА
На дебатах Гарріс закинула Трампові: “Якби був президентом, путін уже сидів би в Києві й дивився на Польщу”. Цю тему Гарріс розвинула у рекламному відео для виборців Вісконсину, Мічиґану й Пенсильванії. Фото ЕРА

Передвиборча боротьба у США загострюється. Без сумніву, не без втручання закордонних «гравців». Припускаю, «давній прихильник України», що буцімто хотів убити експрезидента США Дональда Трампа у Флориді, завербований спецслужбами рф, за вказівками яких і діяв… Мета «вистави» — не лише налаштувати Трампа і його виборців проти Києва, а й привернути до кандидата республіканців додаткову увагу, знову зробити його головним героєм кампанії. Після провальних для Трампа теледебатів ця роль перейшла до віцепрезидентки Камали Гарріс, яка нарощує перевагу над суперником. І атакує: штаб кандидатки демократів створив рекламні ролики для сотень тисяч виборців польського й українського походження, що живуть у Вісконсині, Мічиґані й Пенсильванії. Саме в цих «мінливих» штатах на північному сході США може вирішитися доля президентських виборів.

Нагадаю, унаслідок пер­шого замаху на Трампа, у липні на мітингу в Пен­сильванії, експрезиденту про­стрелили вухо. У Флориді ж, де Трамп грав у ґольф на полі влас­ного International Golf Club, до пострілів у кандидата в прези­денти США справа не дійшла. Стріляли представники Секрет­ної служби — у чоловіка, який пе­ребував біля поля для ґольфу з автоматом АК-47. Його невдовзі затримали. Як повідомила CNN, ФБР «розслідує те, що виглядає як спроба вбивства експрези­дента Трампа».

Коли я вперше почув цю но­вину, відразу подумав: «Зараз там точно знайдуть візитку Яро­ша»… І не помилився — «україн­ський слід» потенційного напад­ника невдовзі «намалювався».

Американська поліція по­відомила, що заарештова­ний 58-річний Раян Веслі Рут не лише кримінальник (у 2001−2010 роках мав судові виро­ки за незаконне володіння ав­томатичною зброєю, крадіжку й втечу з місця ДТП), а й… пе­реконаний прихильник Украї­ни. Цьогоріч навіть приїздив до Києва, а у соцмережах закликав «зруйнувати кремль». А ще цей житель Гаваїв, писала New York Times, начебто агітував афган­ських військових, які втекли зі своєї країни від талібів, їхати в Україну — воювати проти росії…

Десятки тисяч кремлівських «ботів», що «працюють» по ціло­му світу різними мовами, відразу почали «розганяти» версію про причетність Києва до замаху на Трампа. Наприклад, польсько­мовні путінські «боти» коменту­ють приблизно так: «У Трампа хотів стріляти прихильник Украї­ни! А Варшава допомагає Києву. Якщо Трамп стане президентом, то помститься Польщі. Наш уряд має терміново змінити позицію». На жаль, такій недолугій пропа­ганді багато хто вірить…

Про ймовірний зв’язок цьо­го Рута зі спецслужбами рф свід­чить бодай такий факт: свого часу активно поширював теорії змо­ви про пандемію ковіду… Гадаю, кремль не лише координував пропаганду «антиваксів», а й пла­тив їхнім ватажкам. І далі платить. Днями по всій Італії з’явилися білборди із закликами понови­ти дружбу Італії з рф, яка «нам не ворог». Скандальні білборди оплатили ті самі громадські ор­ганізації, що виступали проти… вакцинації від ковіду. Звісно, уся ця бурхлива «діяльність» — не за власні гроші «активістів»…

Організаторів чергово­го фарсу із «замахом» на Трампа можна зрозумі­ти: теледебати той з тріском програв, тому, аби бодай трохи стримати переможний поступ Гарріс, треба щось робити…

За даними опитування, про­веденого Ipsos для Reuters, після дебатів Гарріс збільши­ла свою перевагу над Трам­пом до 5%: за кандидатку від демократів хочуть голосува­ти 47% американців, за канди­дата від республіканців — 42%. До дебатів (наприкінці серп­ня), за даними Ipsos, розрив між суперниками становив 4%. Водночас, зазначає Reuters, кардинального впливу на під­сумки виборів 5 листопада де­бати, ймовірно, не матимуть. Плюс-мінус відсоток у загально­національних опитуваннях пого­ди не робить… Зрештою, інші такі опитування показують тро­хи меншу перевагу Гарріс. Зо­крема, за даними досліджен­ня на замовлення New York Post, після виграних нею дебатів Гар­ріс випереджає Трампа на 3%. Тобто порівняно з таким самим опитуванням після серпнево­го з'їзду Демократичної пар­тії у Чикаґо, перевага Гарріс над Трампом навіть на 1% зменши­лася.

Нагадаю, на президентських виборах у США перемагає не той кандидат, за якого голосу­ють більше виборців, а той, який матиме бодай 271 голос у Ко­легії вибірників. Їх туди деле­гує кожен штат: хто з кандида­тів у ньому переможе, за того вибірники й віддадуть свої голо­си. Кількість вибірників від шта­тів різна — залежно від кількос­ті населення в них. Є штати, які традиційно голосують або за демократа, або за республікан­ця, і боротися там кандидатам особливого сенсу немає. Фак­тично, долю виборів вирішують підсумки голосування у swing states («штатах, які коливають­ся», або ж «мінливих»), де шанси на перемогу мають обидва кан­дидати.

Серед «мінливих», зокре­ма, три штати на північно­му сході США — Вісконсин, Мічиґан і Пенсильванія. За під­рахунками політекспертів, якщо Гарріс там переможе, точно ста­не президенткою. Після дебатів у цих трьох штатах лідирує Гар­ріс, але її перевага ще далеко не така, що гарантує перемогу 5 листопада. Тому штаб канди­датки від демократів ініціював у Вісконсині, Мічиґані й Пенсиль­ванії нову рекламну кампанію, адресовану насамперед вибор­цям польського походження.

У Пенсильванії польське по­ходження мають 700 тисяч осіб (5% населення штату), у Мічиґа­ні - близько 900 тисяч, у Віскон­сині - майже пів мільйона. Про те, наскільки вирішальними мо­жуть бути голоси цих виборців, свідчать результати 2020 року. Тоді Джо Байден переміг До­нальда Трампа в Пенсильванії з різницею 80 тисяч голосів, у Мі­чиґані - трохи більше ніж 150 ти­сяч, а у Вісконсині - з різницею лише 20 тисяч голосів.

Під час телебатів Гарріс за­кинула Трампові таке: «Якби він був президентом, путін уже си­дів би в Києві й дивився на Поль­щу». Цю тему експрезидентка США розвинула у рекламному відеоролику, який демонстру­ють виборцям Вісконсину, Мі­чиґану й Пенсильванії. Ролик нагадує про вартового з вежі Мар’яцького костелу у Кракові, який, за легендою, попередив сигналом своєї труби про на­ближення монгольських військ Батия. «Нині волелюбні поляки й українці попереджають нас про нову загрозу», — каже голос за кадром. І нагадує слова Трам­па про те, що той не захищати­ме союзників, які, на його думку, замало витрачають на оборо­ну, і навіть спонукатиме путі­на до нападу на них. На екрані з’являється напис: «Трамп і пу­тін загрожують свободі», а го­лос за кадром запевняє, що сигнал краківського вартового Гарріс почула. А відтак «захис­тить наших хоробрих союзників. За їхню і нашу свободу».

Як інформує Politico, у кам­панії Камали Гарріс у цих трьох swing states візьме участь ко­лишній конгресмен-демократ від штату Нью-Джерсі, уродже­нець Польщі Том Малиновський. «Покажемо поступки Трампа пу­тіну й готовність Трампа відмо­витися від союзників зі східно­го флангу НАТО. І протиставимо це прагненню Гарріс протисто­яти путіну, — розповів Мали­новський. — Може, долю пре­зидентських виборів вирішать кілька тисяч голосів в одному чи двох із цих трьох штатів. Не маю сумнівів, що поляки, укра­їнці, литовці та інші американці з корінням у Центральній і Схід­ній Європі можуть вплинути на результат».

Виборців українського похо­дження у Вісконсині, Мічиґані й Пенсильванії також чимало. Тож можна очікувати, що штаб Гар­ріс невдовзі створить реклам­ні відео, адресовані насампе­ред американським українцям. Більшість з них традиційно го­лосує за республіканців, тож спеціальна рекламна кампанія демократів буде не зайвою.

Схожі новини