Передплата 2024 ВЗ

На кордоні з рф Норвегія зафіксувала стрибок радіації, — Barrents Observer

  • 17.09.2024, 18:15
  • 167

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) виявило в повітряних фільтрах цезій, кількість якого є «дуже низькою»

Фото: умовне, Главком
Фото: умовне, Главком

Про це повідомляє Barrents Observer.

Фільтри з Віксйоф'єлла і Сванховда аналізують у відділі аварійної готовності в Пасвіку раз на тиждень. Радіоактивний цезій-137 з’явився десь між 9 і 12 вересня.

«Рівні явно вищі за норму, але не становлять ризику для людей або навколишнього середовища. Ми виявили 5 мкБк/м3 на фільтрувальній станції у Сванховді на 37-му тижні (9−16 вересня), і ми виміряли таку ж концентрацію (5 мкБк/м3) на фільтрувальній станції у Віксйоф'єллі на 36/37-му тижні (5−12 вересня)», — каже Бредо Меллер з підрозділу аварійної готовності DSA у Сванховді.

За словами посавдовця, DSA проведе більше аналізів протягом наступних кількох днів. «Ми не здивуємося, якщо вони також будуть на тому ж рівні, що ми бачили сьогодні».

DSA заявляє, що під час дослідження фільтрів не було виявлено жодних інших радіоактивних ізотопів. Невідомо також, чи будь-які вимірювання на російському боці кордону мають подібні результати.

Жодні інші фільтри на півночі Норвегії чи фінської Лапландії не виявили піку вмісту цезію за останній тиждень. Цезій-137 утворюється як продукт поділу при роботі ядерного реактора.

Як зазначає видання, на борту підводних човнів і криголамів, які працюють у Баренцевому морі з баз уздовж узбережжя Кольського півострова, є численні морські реактори. Масштабні стратегічні навчання «Океан-2024» завершилися 16 вересня, але малоймовірно, що такі викиди відбуваються з морського реактора, який працює в морі. Невеликі витоки цезію-137 більш вірогідні під час запуску або технічного обслуговування реактора чи при поводженні з відпрацьованим ядерним паливом.

Схожі новини