Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Американці віталися з львівськими «крутянами» вигуком «Слава Україні!»

Курсанти Ліцею ім. Героїв Крут побували у Сполучених Штатах Америки

Фото з архіву ліцеїстів
Фото з архіву ліцеїстів

Ліцеїсти, які опановують військовий фах у Ліцеї ім.Героїв Крут, повернулися з Америки, де мали можливість побачити військову академію збройних сил США — Вест-Пойнт (штат Нью-Йорк), засновану ще 1802 року.

Побували ліцеїсти і на Ста­туї Свободи та отримали у подарунок від американців прапор США, який висів над Капіто­лієм. Цей державний символ, від­повідно до встановленої церемонії, знімає член Конгресу і вручає по­чесним гостям з відповідним сер­тифікатом.

Щемливими були зустрічі з пе­ресічними американцями, які, по­бачивши хлопців у військових од­ностроях, віталися словами «Слава Україні!» і весь час намагалися до­помогти львівським кадетам…

Освітню програму до США у Ліцеї ім.Героїв Крут реалізовують влас­ними силами. Ідейний натхненник цього проєкту — капітан, офіцер-ви­хователь Сергій Звягін. Він — бойо­вий офіцер, на фронті з 2014 року. У 2022 році зазнав важкого поранен­ня, втратив ногу. Аби ліцеїсти мали змогу поїхати до США, їм допомо­гла Богдана Кривогорська, з якою товаришує пан Сергій. Вона наро­дилася у Києві, але давно живе у США. Пані Богдана — молекулярний біолог, доктор наук.

Разом з ліцеїстами побував у США вихователь Ліцею ім. Героїв Крут полковник запасу Василь Но­ваковець. Викладач був вражений, як тепло пересічні американці став­ляться до українців!

— Наша мета, аби молодь, яку ми у майбутньому залучатимемо до сектору безпеки та оборони Укра­їни, побачила, як живе демокра­тичний світ, — каже Сергій Звягін. — Важливо, щоб вони виховувались і в подальшому спиралися у житті на демократичні цінності.

Такі поїздки дуже затратні, каже пан Сергій. Лише квитки на літак для сімох людей — 12 тисяч дола­рів. Наступного року плануємо ор­ганізувати зустріч у Колумбійсько­му університеті з бізнесменами, які у майбутньому братимуть участь у фінансуванні освітньої програми ві­зитів ліцеїстів.

— Чи усі ліцеїсти зможуть по­бувати у США?

— У першу чергу орієнтуємося на відмінників і тих ліцеїстів, які знають англійську мову (після повернення зі США хлопці сказали, що завдан­ня номер один — досконало вивчи­ти англійську. — Авт.). Якщо дитина перспективна, шукатимемо мож­ливість, аби вона безкоштовно на­вчалася у США у військових акаде­міях, а далі поверталася на службу в Україну (ліцеїсти отримали візу у США на 10 років. — Авт.). Освіта у Сполучених Штатах Америки — не­дешева, навчання в університе­ті коштує близько 125 тисяч дола­рів на рік.

До розмови долучаються ліцеїс­ти, які побували у США. Євген Бу­турчук каже:

— Ми жили біля Центрально­го парку Нью-Йорка. Ходили у му­зеї, були на військовому авіанос­ці. 1943 року у США спустили на воду важкий ударний авіаносець Intrepid («Безстрашний»). Цей ко­рабель відслужив у строю тривалу службу, брав участь у боях і зазнав ворожих ударів. Згодом став плаву­чим військово-історичним музеєм моря, повітря та космосу. Зразком для більшості авіаційних музеїв сві­ту. Серед його експонатів — відомі з фільмів чи новин пропелерні, реак­тивні та надзвукові літаки «Дуглас», «Конкорд», розвідник «Локхід» та багато інших, а також підводні чов­ни. Крім того, космічні модулі та ле­гендарний шатл «Ентерпрайз».

Ввечері, коли виходиш на Таймс-сквер (це одна з найбільш популярних серед туристів площ), все світиться яскравими неонови­ми вогнями… Таке враження, що білий день… Одразу видно, що це країна-гігант!

Ми також підіймалися на Ста­тую Свободи. Потік туристів там пе­ревищує мільйон на день! Для нас були заброньовані спеціальні квит­ки. Тож не довелося стояти у бага­тотисячній черзі… Черга на Ста­тую Свободи в середньому 2 км. Це безперервний потік людей… У саму середину Статуї Свободи не можуть потрапити навіть пересіч­ні американці. Нам дозволили туди піднятися.

Ліцеїст Владислав Гайдук розпо­вів, що їхня делегація також відвіда­ла штаб-квартиру ООН на Мангет­тені у Нью-Йорку. Поспілкувалися ліцеїсти із українським диплома­том Сергієм Кислицею, постійним представником України при ООН.

Вразили величезні хмарочо­си, які бачили хіба що у фільмах… Масштаби американських міст вра­жають! Коли піднялися на Статую Свободи, відчуття неможливо пе­редати словами.

— Що вас вразило в Академії збройних сил США? — запитую у ліцеїстів.

— У військову академію Вест-Пойнт важко вступити, — кажуть. — Там дуже серйозні вимоги до каде­тів (в академії навчаються і хлопці, і дівчата). Територія військової ака­демії - як половина Львова! Це міс­то у місті! На цій території (близь­ко 65 кв. км) живуть також відставні офіцери та генерали, мають там власні будинки. В академії одно­часно навчається 15 тисяч особо­вого складу. Один спортивний май­данчик — як уся площа Ринок разом з будинками! Нині там будується дев’ятиповерховий корпус — для фахівців з кібербезпеки. Держа­ва максимально підтримує кадетів, які навчаються у Вест-Пойнті, та їхні родини (мають пільги на житло та автомобілі, медичну страхівку).

Василь Новаковець каже:

— Вражає те, що на кожному бу­динку у США висить американський прапор. У машині - прапор… Аме­риканці - великі патріоти своєї кра­їни! Пишаються тим, що вони аме­риканці.

— А українські прапори ви ба­чили у США?

— Коли гуляли у парку на острові Мангеттен, бачили українські пра­пори, — кажуть ліцеїсти. — Також на деяких житлових будинках пересіч­них американців висіли українські прапори… Ми були у військових од­ностроях, американці підходили до нас, дякували за службу, навіть про­сили дозволу сфотографуватися. У США дуже поважають військових! У них культ військових.

Наостанок Сергій Звягін каже: «Американська армія є першою ар­мією у світі. Тож маємо рівнятися на американців. Позбуватися бюро­кратії в українській армії, збільшу­вати оборонний бюджет на армію, налагоджувати якісну комунікацію між військовими та врешті-решт побороти в Україні корупцію…».

Схожі новини