Передплата 2024 ВЗ

Урятувати піаніно «Україна»!

Затрати на логістику та відродження одного знищеного музичного інструмента — до 50 тисяч гривень

В Ірпінському парку відбувся концерт на піаніно «Україна» за участі учнів дитячої школи мистецтв. Фото зі сайту Voice of life
В Ірпінському парку відбувся концерт на піаніно «Україна» за участі учнів дитячої школи мистецтв. Фото зі сайту Voice of life

Від минулого року люди, не байдужі до української музичної спадщини, збирають, відновлюють і дають друге життя понищеним екземплярам культового піаніно «Україна». Про проєкт Voice of life «ВЗ» розповіла СЕО компанії «Октава Капітал» Тетяна Андріанова.

«Група компаній „Октава“ спіль­но з партнерами вирішила вря­тувати частинку музичної історії України, втіленої в популярному музичному інструменті, — каже пані Тетяна. — Цей клавішний символ України не випускається від 2000 року (його виробляли на Черні­гівській фабриці музичних інстру­ментів), тому варто боротися за кожен екземпляр. У цього соціаль­ного проекту подвійна мета: пере­дати відновлені інструменти мис­тецьким навчальним закладам для розвитку молодих талантів, а та­кож оживити національний бренд „Україна“ та випуск інструментів для встановлення у громадських місцях, щоб кожен міг легко долу­читися до музичної культури».

Пані Андріанова розповіла, що наразі вдалося врятувати до деся­ти інструментів. Конкретної кіль­кості назвати ще не можуть, бо ще не всі піаніно вдається відро­дити, аби вони мали гарний звук або взагалі на них ще можна було грати. Проєкт передбачає еваку­ацію піаніно з «гарячих точок» та деокупованих територій Украї­ни. Музичні інструменти шукають різними способами: через волон­терські організації, музичні закла­ди, відділи культури громад. Далі організовують логістику і пере­дають піаніно на реставрацію.

Реставрацією у Києві займають­ся спеціальні підрядні організації. Врятовані піаніно спочатку скеро­вують у таку майстерню, де його лагодять, фарбують та настрою­ють. Затрати на логістику та від­родження інструмента становлять до 50 тисяч гривень. Після рестав­рації піаніно передають або до на­вчального закладу, або встановлю­ють у певному громадському місці, де кожен охочий може сісти і зігра­ти.

Зокрема, відреставровані піа­ніно вже перебувають у Київсько­му політехнічному інституті, Ір­пінському ліцеї № 3 та у великих ТРЦ міста Києва. Люди ставлять­ся до них з великою повагою та із задоволенням грають, зберігаю­чи інструменти в належному стані.

Ініціативу Voice of Life підтрима­ли чимало вітчизняних зірок естра­ди. Серед них Дмитро Шуров, Jamala, ТНМК, Kola, Валерій Хар­чишин, Євген Хмара, Оля Поляко­ва, Анастасія Приходько, MONATIK, Alyona Alyona, ONUKA тощо. На од­ному з відреставрованих інстру­ментів компанія збирає автографи відомих артистів, аби потім про­вести благодійний аукціон, вируче­ні кошти з якого підуть на допомогу нашим захисникам на фронті.

У компанії планують згодом розмістити таке піаніно і у Львові та інших містах. А долучитися до важ­ливої ініціативи порятунку музич­них інструментів можна, залишив­ши заявку на сайті проекту Voice of life.

Схожі новини