Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Камала Гарріс: «Твердо стоятиму на боці України»

Кандидатка у президенти США від Демократичної партії вважає листопадові вибори «найважливішими в житті» Сполучених Штатів

Кандидатка в президенти США Камала Гарріс рішуче задекларувала свою підтримку України, яка бореться з російською агресією. Фото nbclosangeles.com.
Кандидатка в президенти США Камала Гарріс рішуче задекларувала свою підтримку України, яка бореться з російською агресією. Фото nbclosangeles.com.

Чотириденний з'їзд (Національна конвенція) Демократичної партії США у Чикаґо завершився програмним виступом американської віцепрезидентки Камали Гарріс, яка стала офіційною кандидаткою демократів на президентських виборах. У своєму виступі Гарріс назвала голосування, що відбудеться на початку листопада 2024 року, «найважливішими виборами в історії Сполучених Штатів». І наголосила, що як глава Білого дому «твердо стоятиме на боці України й наших союзників по НАТО».

«Обіцяю бути президенткою для всіх американців, — заявила у своєму виступі у Chicago Bulls Hall Камала Гарріс. — Завжди зможете бути впевнені, що я ставитиму свою країну вище інтересів партії й своїх власних. Що підтримуватиму святість основних принципів Америки, від верховенства права до вільних і чесних виборів та мирної передачі влади».

Віцепрезидентка США пообіцяла, що буде лідеркою, яка «керує і слухає, яка є реалісткою, є практичною, яка керується здоровим глуздом і завжди бореться за американський народ».

Під час 40-хвилинної промови Камала Гарріс коротко розповіла історію свого життя — як таку, що «могла статися тільки в Америці». Донька імміґрантів із Індії та Ямайки, що виросла в небагатому районі каліфорнійського Окленда, стала віцепрезиденткою США… Гарріс нагадала: коли працювала Генеральною прокуроркою Каліфорнії, то, починаючи свої промови в суді, завжди говорила, що діє в інтересах народу. І саме так кандидатка у президенти від Демократичної партії обіцяє діяти як глава Білого дому.

«Шановні американці, ці вибори — не тільки найважливіші вибори в нашому житті. Це також найважливіші вибори в житті нашої країни», — заявила Камала Гарріс. Адже, на її думку, йдеться про долю американської демократії. Гарріс нагадала про те, як прихильники Дональда Трампа штурмували у Вашингтоні Капітолій. Попри поразку Трампа на виборах-2020, експрезидент прагнув залишитися при владі… «Багато в чому Дональд Трамп — несерйозна людина, — наголосила Камала Гарріс. — Але наслідки повернення Дональда Трампа в Білий дім були би надзвичайно серйозними».

«Тільки уявіть Дональда Трампа без будь-яких обмежень, — застерегла Камала Гарріс. — Уявіть те, як він використав би потужні повноваження президента Сполучених Штатів: не для того, щоб покращити ваше життя, не для зміцнення нашої національної безпеки. А для того, щоб обслуговувати єдиного клієнта, якого коли-небудь мав — себе самого».

«Я допомогла мобілізувати глобальну відповідь на агресію путіна»

Зізнаюся, після виступу на Національній демократичній конвенції експрезидента США Барака Обами мені було трохи тривожно. Обама говорив, зокрема, що Америка вже не може бути «глобальним поліцейським», мовляв, усі світові проблеми Штатам не вирішити. Така позиція дещо перегукується з поглядами кандидата у віцепрезиденти США від Республіканської партії Джей Ді Венса, якому, за його словами, начхати на те, що станеться з Україною… На щастя, виступ Камали Гарріс на Конвенції показав, що ізоляціонізм Обами (а тим більше Венса) їй не притаманний.

За словами Камали Гарріс, як головнокомандувачка збройних сил США вона подбає про те, щоб американська армія залишалася найсильнішою у світі, і щоб США виграли конкуренцію з Китаєм. Гарріс також рішуче задекларувала свою підтримку України, яка бореться з агресією путінської росії.

«Трамп погрожував вийти з НАТО, заохочував путіна вторгнутися до наших союзників, — нагадала Гарріс. — Трамп казав, що росія може, цитую, „робити все, що тільки захоче“. За п’ять днів до того, як росія напала на Україну, я зустрічалася з президентом Зеленським, щоб попередити його про план російського вторгнення. Я допомогла мобілізувати глобальну відповідь понад 50 країн для захисту від агресії путіна. Як президентка я твердо стоятиму на боці України й наших союзників по НАТО».

За словами кандидатки у президенти США від демократів, вона «не буде підлещуватися до тиранів і диктаторів, таких, як Кім Чен Ин» (лідер комуністичної Північної Кореї, з яким прагнув домовитися Трамп — А.Є.). «Вони підтримують Трампа, тому що знають, що ним легко маніпулювати лестощами… Знають, що Трамп не потягне автократів до відповідальності, тому що сам хоче бути автократом», зазначила Камала Гарріс.

«Вибір у листопаді очевидний: Америка покидає світ або його очолює»

Під час 40-хвилинної промови Камала Гарріс коротко розповіла історію свого життя - як таку, що "могла статися тільки в Америці". Фото pbs.org.
Під час 40-хвилинної промови Камала Гарріс коротко розповіла історію свого життя - як таку, що "могла статися тільки в Америці". Фото pbs.org.

Загалом, в останній день Національної демократичної конвенції чимало промовців говорили саме про зовнішню політику й безпекові проблеми.
Зокрема, пофлітики-демократи з досвідом у спецслужбах або ж війську стверджували, що під керівництвом Трампа Америка відмовиться від своєї ролі лідера вільного світу, а отже, «виконуватиме накази путіна й покине наших союзників».

«Вибір у листопаді очевидний: Америка покидає світ або Америка, яка очолить світ, — заявила, зокрема, конгресменка, ексофіцерка ЦРК Елісса Слоткін. — Дональд Трамп відмовиться від наших союзників. Він захоплюється диктаторами, причому дуже сильно. Трамп ставиться до наших друзів як до противників, а до наших противників — як до друзів».

На сцені з'їзду демократів виступали також республіканці, налаштовані проти Трампа. Зокрема, колишній конгресмен від штату Ілінойс Адам Кінзінґер зазначив, що Республіканська партія відвернулася від традиційного консерватизму — на користь культу особи.

«Як Республіканська партія може називати себе патріотичною, якщо робить ідола з людини, що намагалася скасувати вільні й чесні вибори? — наголосив Кінзінґер. — Як ця партія може стверджувати, що бореться за свободу, якщо бачить боротьбу за свободу в Україні, бачить напад тиранії на демократію… і відступає, ухиляється? І висуває у президенти людину, яка була дивним чином зачарована путіним».

Схожі новини