Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«В ірландській школі вчитель не обов’язково має мати спеціалізацію з предмета. Може викладати літературу та… фізкультуру»

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась з вчителькою з Донецька, яка два роки викладає в школі у Дубліні

Дублін. Фото умовне з сайту pexels
Дублін. Фото умовне з сайту pexels

Ірландію називають смарагдовим островом. У цій країні не буває морозів. Як влітку, так і взимку на деревах багато зелені. На вулиці сильна вологість…

Ірландія з 1973 року у Європейському Союзі, але не належить до Шенгенської зони. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, до Ірландії приїхало чимало українців. Ірландці щиро підтримують Україну, за що ми їм безмежно вдячні!

Я поспілкувалась з вчителькою з Донецька, яка виїхала з окупованої території у 2014 році. Вісім років жила у Львові. А сьогодні доля закинула її до далекої Ірландії. Пані Галина розповіла про деталі ірландської освіти та виховання дітей… Вона майже два роки викладає у Дубліні у школі. Що цікаво, Ірландія — багатонаціональна країна, у ній — змішався увесь світ. У цьому навчальному закладі розмовляють п’ятдесятьма мовами!

— Нашу доньку запросили у Дублін навчатися на програміста, — каже пані Галина. — Ірландія приймає на безкоштовне навчання українську молодь, виплачує стипендію. Діти вивчають різні науки, медицину, спорт. Я — досвідчений викладач англійської мови, у мене є власні методики викладання. Я не сумнівалась, що зможу знайти у цій країні роботу.

Центр Дубліна
Центр Дубліна

«Багато українців отримали житло, яке фінансує держава, а самі у ньому не живуть, а весь час подорожують…»

Ірландія надає біженцям з України безкоштовне житло. Держава компенсує орендодавцю 800 євро на місяць (хоч власник буде здавати одну кімнату, хоч будинок). Це, звісно, для ірландців невеликі кошти. Ірландія — багата країна. Зарплата у вчителів — близько 6−7 тисяч євро на місяць.

— Довго треба чекати на безкоштовне житло?

— Черги немає. Ірландці повідомляють, що вони погоджуються прийняти українців (є база квартир). Квартиру обстежує Червоний Хрест (житло має відповідати певним умовам). У власника запитують, чи згоден він прийняти ту, чи іншу людину? Якщо так, то укладається договір. Але ірландці внесли зміни у законодавство. Багато українців отримали житло, яке фінансує держава, а самі у ньому не живуть, а весь час подорожують… Попри те, що є багато людей, які потребують кращих умов проживання. Українці, які живуть у такому житлі (а не самостійно його орендують), зможуть виїжджати з Ірландії лише на два тижні - на свята. Якщо порушать правила, їх позбавлять житла.

Допомога для українців в Ірландії — 220 євро на тиждень (на дорослого), плюс — 40−60 євро на дитину. Додатково держава платить на дитину ще 140 євро на місяць. Мами, які мають троє дітей, переважно не працюють, доглядають за дітьми. Але є українки, які працюють офіціантами, помічниками кухарів у кафе, чи ресторані. Офіціант, до прикладу, заробляє 11−12 євро на годину.

— В Інтернеті була інформація, що Ірландія пропонує гроші українським біженцям, аби ті залишили країну. Це правда?

— Ця інформація не відповідає дійсності. В Ірландії є тимчасовий захист, який отримують українці, які через війну змушені були покинути Україну. І є — міжнародний захист. Українці, які, наприклад, працювали у Польщі, і у них завершився контракт, приїхали в Ірландію (тобто на початок війни перебували у Польщі). Вони оформлюють міжнародний захист. Тоді отримують невисокі (символічні) виплати. Але їм також надають безкоштовне житло, їжу. Поки їхню справу розглядають, тимчасово вилучають документи (людина не може нікуди поїхати). У мене є знайомі, які виїхали зі сходу ще у 2014 році, і отримали міжнародний захист у Болгарії, Ірландії. За кордоном живуть і працюють.

— Нещодавнє опитування, проведене організацією «Ukrainian Action» в Ірландії, показало, що 41% респондентів вирішили залишитися в Ірландії назавжди, 32% не впевнені у своїх планах, а 24% мають намір повернутися в Україну якомога швидше. Чим Ірландія приваблює українців?

— В Ірландії усе для людей! Міський транспорт — комфортний. Проїзд на швидкісному трамваї, наприклад, коштує 2 євро (є пільги для дітей, студентів тощо). Тут діє транспортна картка (пластикова). Прикладаєте картку до валідатора і можете їздити 1,5 години по місту. Транспортну картку треба поповнювати. На валідаторі бачите, скільки у вас залишилося коштів, скільки витратили. Це зручно! Штраф за безквитковий проїзд — 50 євро. Ірландці добрі, наївні. Я не раз бачила, як іноземні пасажири їм щось розповідали, і вони не штрафували… Але нещодавно наших підлітків, які не заплатили за проїзд, все ж оштрафували.

«У законі прописано, що дитині треба дати шанс виправитись, і ні в якому разі її не принижувати»

В Ірландії діалог між мешканцями та державними структурами ведеться через електронну пошту. Ви можете написати лист у відповідні служби, наприклад, можете оскаржити штраф за проїзд. Отримаєте відповідь. Немає потреби кудись йти. Усі питання у цій країні вирішуються через електронне листування, навіть з пошуком роботи. Лише потім вас запросять на співбесіду. Як і в кожній країні, в Ірландії теж є певний контингент, який не хоче працювати, а живе на соціальні виплати…

Що мене здивувало, у цій країні досить м’яке законодавство щодо правопорушень з боку дітей до 18 років. Якщо така дитина когось вб'є, її посадять. А ось, наприклад, за пограбування, розповсюдження наркотиків, не нестиме кримінальної відповідальності. У законі прописано, що дитині треба дати шанс виправитись, і ні в якому разі її не принижувати. Щоб вона не озлобилась. У місті часто можна побачити «обезбашену» молодь, яка може побити вікна… Був випадок, коли молодики увірвалися у готель, у якому ми живемо, і побили нашого менеджера — поляка. Вони можуть ногами розбити домофон у будинку, або кидати пляшками у трамваї, стрибати по сидіннях. Можуть когось цькувати у транспорті… Якісь такі речі робити, щоб привернути до себе увагу. Якщо ви зробите зауваження, вас можуть зробити крайнім…

— А у школі є булінг?

— Немає! Це одразу присікається. У школі працює служба соціальної допомоги дітям, є психологи, супроводжуючі вчителі. Нещодавно один хлопчик сказав, що його цькують у класі. Я одразу зрозуміла, що це неправда. З’ясувалося, що він просто не хотів йти до школи… Булінг тут викорінюється одразу. Всі діти знають, як реагувати, якщо когось ображають, кому про це треба сказати. Тоді це питання буде розглядатися на спеціальній комісії. Вирішувати конфлікт будуть різними способами, і цього конфлікту просто не стане.

Якщо дитина систематично порушує поведінку у класі, це також фіксується (дитині ставлять психологічний діагноз — розлади поведінки тощо). Є служби, які це контролюють. Батьки під тиском цих служб вимушені щось робити, щоб у них не забрали дитину. З дитиною будуть працювати фахівці, коригувати її поведінку.

«Ми працюємо над тим, щоб наступного року українці мали можливість здавати в Ірландії українську мову»

— Згідно з дослідженнями PISA понад 40% школярів України не мають базового рівня математичної та читацької грамотності через ковід та війну… Чи високий рівень знань в учнів в Ірландії?

— Іспити в Ірландії значно важчі, ніж в Україні. Але у них є три рівні з різних предметів: високий, середній і низький. Коли учні закінчують школу, здають 12 іспитів з усіх предметів! Ми працюємо над тим, щоб наступного року українці мали можливість здавати в Ірландії українську мову.

У ірландській школі вчитель не обов’язково має мати спеціалізацію з предмета. Може викладати математику, музику, домашню економіку, трудове навчання. Або літературу та … фізкультуру. У вчителів немає спеціальних методик викладання. Усі знання залежать від того, як дитина використовує свій вільний час — у школі та вдома. Можна на уроці відкрити підручник з математики, самому розібратися та зробити п’ятнадцять номерів завдань. А можна просидіти шістдесят хвилин, очікуючи, що на тебе зійдуть знання…

Коли я вперше приїхала у США, я була шокована багатонаціональністю цієї країни. У Дубліні корінних ірландців відсотків 20. Багато людей приїхали з Малайзії, Філіппін, Китаю… У нашій школі розмовляють п’ятдесятьма мовами! У кожному навчальному закладі є кабінет мовної підтримки. У моєму класі був хлопчик-араб, я через Google перекладала, щоб він зрозумів, що я від нього хочу!

Державна мова в Ірландії — ірландська та англійська. Але якщо ви не народилися в Ірландії, то вивчати ірландську, яка є дуже складною мовою, не обов’язково. Усі, хто тут народився, зобов’язаний її вчити.

Український прапор у Дубліні
Український прапор у Дубліні

«Не усі ірландки фарбують волосся…»

— Ви розповідали, що Ірландія — багата країна. Як це проявляється? Чи купують ірландці дорогі автівки, наприклад?

— В Ірландії їздять переважно на невеликих Теслах. Одягаються скромно, на перший погляд, здається, що в ірландців немає смаку (усміхається. — Авт.). Тепер я розумію, що вони живуть для себе. Ніхто ні перед ким не хизується. У школі, наприклад, ніхто з вчителів гель-лак не робить. Це їм не потрібно. Хоча ця косметологічна процедура є дешевою для них. Навіть не усі ірландки фарбують волосся… Так, вони доглянуті, але тут в пріоритеті — природна краса. Нещодавно я ходила до друзів на ювілей. У жінок був легенький макіяж. Чогось екстравагантного у вбранні не було. Я не хотіла бути «білою вороною». Обрала сукню у стриманому (класичному) стилі.

Це корабель (копія) на якому ірландці рятувалися від голоду в Ірландії у 1845-1849 р.р., який був спровокований масовим зараженням картоплі...
Це корабель (копія) на якому ірландці рятувалися від голоду в Ірландії у 1845-1849 р.р., який був спровокований масовим зараженням картоплі...

— Які мінуси життя в Ірландії?

— В Ірландії на візит до вузькопрофільного лікаря треба чекати півроку-рік. У серпні я записалася до хірурга (маю проблеми з суглобами). Зробила УЗД. Нещодавно до мене надійшов електронний лист, чи потребую я ще консультації хірурга? Я підтвердила візит. Думаю, що буду чекати на прийом близько року.

— Попри певні труднощі, почуваєтесь затишно у цій країні…

— Ми у пошуках житла. Це законодавство, яке Ірландія прийняла, буде обмежувати нас у виїзді. Знаю українців, яких позбавили житла через те, що постійно подорожували… Їм довелося виїхати з країни.

Оренда квартир в Ірландії — недешева: від 1200 до 3 тисяч євро (вартість залежить від умов проживання). Комунальні послуги відіграють незначну роль, це близько 200 євро на місяць. Крім того, це як лотерея, яку треба виграти. Одну квартиру може дивитися двадцять осіб! І не факт, що власник вибере саме вас.

Щоб орендувати житло, у вас має бути багато рекомендацій: з роботи, від попереднього орендодавця. Маєте мати підтвердження з банку про те, що отримуєте зарплату. У вас має бути банківський рахунок, де ви покажете, скільки у вас грошей, як ви ними користуєтесь. Але навіть тоді не факт, що вас візьмуть на квартиру (причину відмови вам не повідомлять).

Я вже зібрала пакет документів. Близько місяця їжджу на огляд квартир. Мене поки що не обрали… Не все підходить, що вони пропонують. Або район, або за ціною не підходить, дуже дорого. У нас є поручитель, місцевий житель, який гарантує, що вартість оренди житла (терміном на рік) за будь-яких обставин буде оплачена.

У Дубліні багато двоповерхових старих будиночків в англійському стилі. Є райони, де є п’ятиповерхові та дев’ятиповерхові будинки. Я була у новобудові, квартиру в оренду пропонували на другому поверсі. Також у цьому будинку (на цокольному поверсі) є спортзал, басейн і кімнати, куди ви можете запросити гостей, але про це треба завчасно сказати менеджеру будинку.

— Що місцеві готують до Різдва?

— Головною стравою Різдвяного столу вважається сливовий пудинг. Пудинг обливається бренді і підпалюється… Також вони готують до свят індичку. Продукти в Ірландії дешевші, ніж в Україні. Знайома українка підрахувала (вона готує їжу вдома), що витрачає на родину з чотирьох осіб 600 євро на місяць. Це повноцінне харчування: м’ясо, фрукти, овочі.

Схожі новини