Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Столітньої давнини комунікації замінено

Цього тижня КП «Дрогобичводоканал» завершило роботи з під'єднання нової ділянки водопроводу до мережі на вул. Самбірській у Дрогобичі

У таких ось умовах працювали комунальники. Фото автора.
У таких ось умовах працювали комунальники. Фото автора.

Через цю вулицю пролягають прокладені ще у 30-х роках минулого сторіччя водяні комунікації. Вони дуже старі, і, звісно ж, зношені. Влітку була виявлена замортизована ділянка водопроводу. Якби до аварійної ситуації дійшло б, на декілька днів довелося б повністю зупинити водопостачання з водозабору «Уріж». Тому водоканал вирішення цієї проблеми спланував чотирма етапами, які розтягнулися на два місяці. Чому так довго? Передусім непростим завданням виявилося знайти спеціалізовану фірму, яка займається горизонтальним бурінням. Спеціалісти відмовлялися їхати до Дрогобича через ризик мобілізації. Втім таки вдалося залучити до цих робіт підприємство зі Львова.

Шляхом горизонтального буріння

Минулого тижня було здійснено прокладання ділянки водопроводу шляхом горизонтального буріння. Сучасним методом прокладено 54 метри труби попід тротуар без розкопування траншеї. Відтак перед водоканалом постало одне з найскладніших у цьому проєкті завдань: під'єднати нову пластикову трубу до чавунного водопроводу у двох точках. Передусім було від'єднано стальну замортизовану ділянку труби від мережі та під'єднано нову за допомогою сучасних з'єднувальних муфт Hawle-Synoflex. На змонтованій ділянці водопроводу здійснено перепід'єднання водопостачання вул. Л. Курбаса, частини вул. В. Грабовського з встановленням запірної арматури. Також запірну арматуру встановлено для регулювання водопостачання деяких будинків на вул. Самбірській. До цього ж, на новопрокладеній трубі встановлено два розповітрювачі з метою поліпшення гідравлічного потоку води.

На три дні водопостачання довелося припинити

Для підприємства це було масштабне виробниче завдання. На три дні довелося повністю припинити водопостачання вул. Л. Курбаса та частково вул. В. Грабовського. Наші бригади працювали у виритих для виконання робіт ямах глибиною п’ять метрів у складних умовах підвищеного руйнування ґрунтів. Технологічні завдання, на жаль, не можна поставити на паузу. Розпочате потрібно було якнайшвидше закінчувати. Найбільший дискомфорт мали мешканці вул. Л. Курбаса та В. Грабовського, які на три дні залишились без централізованого водопостачання. Однак з витримкою і без нарікань очікували. Підприємство здійснювало їм підвіз води. Наприкінці тижня усі роботи завершені, водопостачання відновлено. Адміністрація водоканалу висловлює подяку усім працівникам, які брали участь у роботах на вул. Самбірській. Вони добре впоралися як з виробничими, так і погодними викликами. Роботи виконали працівники служби пошуково-запобіжних робіт під керівництвом начальника Романа Щурика, майстра Миколи Конопка, дільниці водопроводу під керівництвом Олега Сухара.

Леся ЯСЮРА, речниця КП «Дрогобичводоканал».