Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не всі водоканали мають шанс «сухими» зиму пережити

Важко сказати, як нашим енергетикам це вдається. Але, попри всі сьогоднішні масштабні повітряні атаки, безперервний, по суті, обстріл об'єктів критичної інфраструктури, рашистам, як вони не казяться, не до снаги, і це стає все очевидніше, покласти українську енергосистему «на спину»

Фото умовне з сайту vartonews
Фото умовне з сайту vartonews

Посіяти серед українців страх, викликати в нашому суспільстві паніку та зневіру в остаточну Перемогу ворогу не вдається.

Всі маємо бути вдячні за це людям, які, ризикуючи найдорожчим, ремонтують, повертають до життя пошкоджене обстрілами енергообладнання. Тому ніхто не скаржиться, не нарікає на чергове, з 1 січня ц.р., підвищення тарифів на електроенергію. Потрібно потерпіти. Для населення все залишається, як було — платимо по 2, 64 грн за кВт/год. А ось суб'єктам підприємницької діяльності за електроенергію доведеться платити більше. Для них тариф на 9% збільшився.

Завжди рветься там, де тонко

Хтось, мобілізувавши всі власні ресурси, дасть собі раду, якось «проскочить» зиму. Але ж очевидно, що не всі споживачі-підприємства зможуть вчасно та в повному обсязі за електроенергію розрахуватись. Взяти, наприклад, КП «Дрогобичводоканал», яке упродовж багатьох років своїх абонентів цілодобово водою забезпечує. І сьогодні на підприємстві збоїв не допускають. Споживачі, як у звичайний мирний час, свою послугу отримують у повному обсязі. Але ж недаремно кажуть, що рветься там, де тонко. Як інформує пресслужба водоканалу, внаслідок суттєвого подорожчання електроенергії підприємство не зможе вчасно за отриману послугу розрахуватись. Потреба у коштах на оплату електричної енергії на 2024 рік, яких не вистачає у теперішньому тарифі на воду, становитиме 36 млн грн. Неважко здогадатись, що в таких випадках на боржника чекає - йому припиняють подачу електроенергії. Якщо таке станеться — цілий регіон без централізованого водопостачання залишиться. Не хочеться думати, споживачів лякати. Але повністю виключити, «відмахнутись», як від набридливої мухи, від такого варіанту розвитку подій не слід.

Ситуацію врятує економічно обґрунтований тариф

Потрібно щось робити. А що? Звісно, що на це запитання існує відповідь. Як наголошують на підприємстві, слід запровадити економічно обґрунтований тариф на свою послугу. Про об'єктивні речі йдеться, нікуди від цього не дінешся. Річ у тому, що частка електричної енергії в сьогоднішньому тарифі на воду та водовідведення КП «Дрогобичводлоканал», становить 32%. У грудні 2021 року, коли Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила чинний на сьогодні для підприємства тариф на свою послугу, ця частка була значно меншою. Але відтоді державний регулятор своїми рішеннями кілька разів підвищував тариф на електроенергію. Нелогічно, але тариф на воду не «чіпали», він дотепер незмінним залишається. Як наслідок, починаючи з серпня ц. р., водоканалу, як сигналізує пресслужба підприємства, щомісяця бракує 3 млн грн на оплату за електроенергію. Не скрізь ситуація склалась таким чином. У 25 із 27 водоканалів Львівщини, коли виникають подібні «диспропорції», загрозливо зростає частка електричної енергії у загальній структурі тарифу на воду, проблему вирішують швидко — збільшують тариф на воду. Робиться це за рішенням органів місцевої влади. Лише два підприємства, ЛМКП"Львівводоканал" та КП «Дрогобичволдоканал», які є ліцензіатами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не можуть у такий простий та більш доступний для себе спосіб отримати дозвіл на підвищення тарифу на воду, бо, як найкрупніші в області підприємства, вони у сфері тарифоутворення підпорядковані та підпадають під дію державного регулятора. Як наслідок, КП «Дрогобичводоканал» та ЛМКП «Львівводоканал», за величиною тарифу на свою послугу, які відповідно становлять 43 грн 36 коп. та 25 грн 88 коп., з-поміж 27 водоканалів області посідають 24 та 26 місця. На підприємствах, де тарифоутворення до компетенції місцевих органів влади належить, платня на воду набагато вища. Споживачам це, звісно ж, не до вподоби. Ніхто не хоче більше платити. Але є об'єктивні речі, які не зігноруєш. І є межа, яку не дозволено перейти: популізм до добра не призводить.

Спостерігати за ростом заборгованості - невеселе заняття

Невеселе заняття спостерігати за тим, як борг зростає. Але як врятуватись? На відчайдушний крок наважились у Дрогобичі. Для призупинення росту заборгованості за електроенергію тут вирішили часткою зарплатні «пожертвувати» та коштами для виконання інвестиційної програми. Це дало свій ефект. Із серпня минулого року заборгованість за електричну енергію щомісячно збільшувалась не на 3 млн грн, а лише на 2 млн грн. Добре, звісно ж. Ефект є. Але вище себе не стрибнеш. Колектив всім пожертвував, всі свої ресурси віддав. Ріст заборгованості сповільнився. Але це не той випадок, коли радіти можна. Станом на 1 січня ц.р. борг за електричну енергію сягнув 10 млн грн. Менше набагато, ніж могло бути, але далеко не те, на що заслуговують люди, які чесно та сумлінно свою роботу виконують.

Воєнний час свої закони має

Нагадуємо читачам: влітку минулого року державний регулятор затвердив для вітчизняних водоканалів новий тариф на послугу. Але рятівне для підприємств рішення протрималось недовго. Швидко було скасовано. І таке буває. Воєнний час має свої закони. Але ж слід до кінця бути послідовним. Рішень, які б дозволяли водоканалам компенсувати свої витрати через неофіційно оголошений на підвищення тарифу на воду мораторій не прийнято. Єдине, на що спромігся державний регулятор — це «письмова апеляція» до органів місцевого самоврядування (у нашому випадку йдеться про Львівську та Дрогобицьку міські ради — Ред.) з проханням дофінансувати роботу двох ліцензіатів за кошти місцевих бюджетів, як це передбачено ЗУ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» від 08.11.2023. У листі ж до самих ліцензіатів член НКРЕКП Руслан Кайдаш зазначає: «НКРЕКП опрацьовує питання щодо прийняття рішень про встановлення ліцензіатами тарифів на 2024 рік (з урахуванням необхідності дотримання процедурних вимог щодо їх попереднього схвалення та оприлюднення), що міститимуть умову про набрання чинності цими рішеннями після закінчення опалювального сезону». Це означає, що раніше літа новий тариф на воду для ЛМКП «Львівводоканал» та «Дрогобичводоканал» не затвердять.

У дзвони б'є асоціація «Укрводоканалекологія»

Така відповідь, звісно, не надихає. Забила у дзвони «Асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія». Як зазначається асоціацією, «через відсутність економічно обґрунтованих тарифів на свої послуги підприємства водопровідно-каналізаційного господарства опинились перед катастрофою». Борги за електроенергію зростають, а джерела компенсації, фінансування підприємств не визначені. До цього ж, скасовано наказ Міністерства енергетики України № 148 від 13.04.2022 р., який забороняв припиняти подачу електроенергії підприємствам водопостачання та водовідведення без дозволу військової адміністрації. Як наголошується у листі, у будь-який момент сотні водоканалів в Україні можуть зупинити свою роботу внаслідок відімкнення електроенергії за борги.

Схожі новини