Передплата 2024 «Добра кухня»

Ніколасу Кармі у Полтаві невідомий приставив пістолет до шиї

Це не перший інцидент блогера під час вуличних зйомок

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Відомий блогер, автор популярного проєкту в YouTobe «Скільки коштує ваш лук» Ніколас Карма (справжнє ім‘я Микола Бучак), знову опинився в епіцентрі публічного інциденту. Під час зйомок у Полтаві до нього підійшли невідомі чоловіки (судячи із коментарів полтавчан, це представники місцевого ТЦК, хоча на відео видно, що чоловік був у цивільному одязі), ставили блогеру незручні запитання про мобілізацію та погрожували пістолетом.

Ніколас Карма записав відео, де розповів свою версію інциденту. Це сталося 5 жовтня, ввечері.

«Враження від Полтави позитивні, люди привітні, — каже Ніколас Карма. — Раптом чую зібралася компанія богатирів, які викрикують „О, Карма!“. Були мати-перемати… Після завершення мого інтерв‘ю підійшли до мене, сказали, що хочуть поставити кілька питань. Я відмовився, бо чув, що ці люди про мене говорили, щоб дати їм контенту. Питання звучало так: ваше відношення до ЗСУ. Я мовчу. Вони мене знімали, потім знімали мого оператора. Сказав свою позицію, що кожен повинен бути в армії, або для армії. Цього йому було мало. Мій оператор перепідключав апаратуру і цих моментів не зняв. Щоб були докази, я вирішив поговорити з незнайомцем на свою камеру. Попросив показати обличчя, бо він сховав обличчя. Його друг підбіг до мене з заду і приставив мені підстолет до шиї. Також він приставив пістолет до шиї очевидцям, я цих людей не знаю. Вони це все спостерігали збоку».

На відео видно, як чоловік, який підійшов до Карми з питаннями, згодом відмовлявся показати обличчя на камеру блогера, закривав обличчя рукою і намагався втекти. Незнайомець також спитав блогера, чому він не в ЗСУ.

«Ви військовозобов'язана людина», — грубим тоном спитав незнайомець у Карми. Той уточнив: «А, ви?».

«Так, діючий офіцер ЗСУ», — відповів блогеру чоловік, який поцікавився ставленням до мобілізації.

Після цього офіцер сказав Кармі: «А ви? Хайпуєте просто на відео?».

У коментарях до відео блогера полтавчани пишуть, що чоловік, який підійшов до Ніколаса Карми — це військовий комісар районного ТЦК… Полтавчани пишуть, що його поведінка часто буває не надто толерантна. Очолює він найбільший в Україні Полтавський районний військкомат з 2021 року.

Нагадаємо, це не перший інцидент блогера під час вуличних зйомок. У травні цього року на Карму напали хулігани-гомофоби в центрі Львова, яким не сподобалась «його сексуальна орієнтація».

Речник полтавського обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Роман Істомін розповів: конфлікт почав блогер, який знав, що перед ним офіцер ЗСУ та застосував до нього фізичний вплив.

«Начальник Полтавського районного ТЦК разом із родиною був у місті та побачив чоловіка, який ставив провокативні запитання на камеру жінкам, дівчатам і в результаті вирішив також поставити два простих дуже логічних запитання в умовах російської війни проти України: ставлення Ніколаса Карми до Збройних сил України та його ставлення до військової служби. Конфлікту ніякого не було — просто запитання.

Отримавши відмову давати відповіді, офіцер ЗСУ, а він про це повідомив блогеру, відійшов. Після цього цей блогер знаючи, що перед ним офіцер Збройних сил України, підбіг ззаду та схопив за плече — почав застосовувати заходи фізичного впливу до військового.

У начальника ТЦК ніякого пістолета не було, в кадрі пістолет дійсно з’явився, але він був не в начальника ТЦК. І з’явився він після того, як була застосована сила до військовослужбовця, до офіцера".