Передплата 2024 «Добрий господар»

У пробах води з Дрогобича фекальних бактерій не було

КП «Дрогобичводоанал» — друге за величиною на Львівщині після КП «Львівводоканал» підприємство, яке здійснює централізоване водопостачання

Станом на сьогодні понад 37 тис. споживачів, в тому числі й санаторний Трускавець, перебувають у договірних стосунках із даним підприємством. КП «Дрогобичводокнал» давно користується славою надійного підприємства, яке працює в цілодобовому режимі та подає своїм споживачам воду, яка за своїми якісними параметрами вважається однією з найкращих в Україні. Нічого дивного в цьому немає. Уся вода, яку реалізує це підприємство, видобувається не поверхневим способом, а виключно з підземних свердловин. Це багато про що свідчить. Мало хто з нас отримує воду такої чистоти, за аналогічними з водою з міста Котермака параметрами якості.

Зрозуміло, що в Дрогобичі досягнутим пишаються. Проби на аналіз води, як поінформувала нас керівниця атестованої лабораторії КП «Дрогобичводоканал» Леся Качор, щоденно беруть з двох «точок». Сюди з двох функціонуючих водозаборів підприємства, Гірнянського та Урізького, надходить уся призначена для реалізації вода. Крім цього, раз на місяць спільно з фахівцями Дрогобицького районного відділу Львівського обласного лабораторного центру з різних локацій беруть 9 проб води, яка, звісно ж, також надходить з Гірнянського та Урізького водозаборів, на проведення бактеріологічного та санітарно-хімічного аналізу. На підприємстві ретельно дотримуються усіх правил та норм, які передбачені державним стандартом, покликані не допустити забруднень води. Важко зрозуміти, невідомо чому так все сталося. Але сталося.

Після планового аналізу, який 17 липня ц.р. провели фахівці Львівського обласного лабораторного центру, оприлюднено інформацію про виявлення фекальних бактерій у пробах води, які було взято у кількох водоканалах Львівщини, в тому числі і на КП «Дрогобичводоканал». Звістка про це розлетілась миттєво. Не на жарт спантеличені споживачі, намагаючись отримати додаткові відомості про факт виявленого забруднення, телефонують до довідкової служби КП «Дрогобичводоканал».

Даремно телефонують. Як стверджує Леся Качор, фекальних бактерій у пробах води, які було взято на аналіз упродовж липня, як, зрештою, і упродовж усіх інших місяців ц.р., не було. А що ж тоді сталося, що насправді стало причиною тривожної інформації. Йдеться, як пояснили нам у КП «Дрогобичводоканал», про помилку або чийсь злий умисел. Справді, в одній із проб води, яку 17 липня ц.р.було взято з колонки на вулиці Війтівська Гора в Дрогобичі, виявлено загальні коліформи. Це, як добре знають фахівці, не свідчить про фекальне забруднення. Що у таких випадках потрібно робити? Щоб розставити усі крапки над «і», уточнити характер забруднення, як це передбачено Державними санітарними правилами і нормами влаштування, було проведено спеціальне дослідження на визначення термотолерантних кишкових бактерій, які і є специфічним індикатором фекального забруднення E. coli.

Результат проведеного 22 липня ц. р. санітарно-мікробіологічного дослідження. Фекальних забруднень не виявлено.
Результат проведеного 22 липня ц. р. санітарно-мікробіологічного дослідження. Фекальних забруднень не виявлено.

Про результати цього дослідження фахівці з Дрогобицького районного відділу Львівського обласного центру поінформували своє начальство у Львові. У доступному для користувачів інтернету повідомленні чорним по білому зазначено, що в усіх взятих пробах води фекальних забруднень, які під кодом E. coli фігурують, як і ентерококів, не виявлено. Абонентам КП «Дрогобичводоканал» нічого не загрожує. Вони справді отримують захищену від небезпечних забруднень якісну воду.

Схожі новини