Як захистити своє серце?
Їсти овочі й ягоди, цілозернові злаки та горіхи
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/520589/sertse.jpg)
Дієтологи вважають, що вибір правильних продуктів може захистити і бути корисним для серця, зменшити ризик серцево-судинних захворювань. Складання правильного раціону харчування для ефективного підтримування здоров’я серця — особлива наука.
Щоб зберегти серце в здоровому стані, слід займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок і мінімізувати стрес.
Вживання цілозернових злаків — коричневого рису, ячменю, жита, кіноа та пшениці — впливає на зниження тиску, холестерину та зменшує ризик серцевих захворювань.
Полуниця, чорниця, ожина і малина багаті поживними речовинами, які відіграють важливу роль у здоров'ї серця. У них чимало клітковини, фолієвої кислоти, заліза, кальцію, вітаміну, А і вітаміну С, а ще — мало жиру. Ягоди також багаті на антиоксиданти, які захищають від окисного стресу і запалення. Додавання чорниці до висококалорійної, жирної, багатої на цукор їжі сприяє зниженню рівня інсуліну і глюкози, холестерину упродовж 24 годин після їди. Одна чашка ягід, які містять антоціани, допоможе зберегти судини здоровими.
Квасоля, горох, нут і сочевиця багаті на клітковину, білок і антиоксиданти, які позитивно впливають на серце і загальний стан здоров’я. Вони можуть значно знизити рівень «поганого холестерину» в крові. Крім того, бобові є хорошим джерелом білка без великої кількості шкідливих жирів.
Мигдаль, фундук, арахіс, пекан, фісташки та волоські горіхи — насичені білком, клітковиною, мінералами, вітамінами й антиоксидантами. А також містять жирні кислоти омега-3, які мають позитивний вплив на роботу серця.
Жирна риба — лосось, скумбрія, оселедець, озерна форель, сардини та тунець — багата на омега-3 жирні кислоти, які корисні для серця. Американська кардіологічна асоціація рекомендує їсти 2 порції жирної риби на тиждень. Порція — близько 100 г риби.
Поживні речовини в помідорах знижують рівень «поганого» холестерину, тиск і роблять клітини менш «липкими», що полегшує кровообіг. Багато антиоксидантів, що є в помідорах, такі, як лікопін і бета-каротин, стають учетверо кориснішими після приготування.
Шпинат, капуста та зелень багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами. Вони є хорошим джерелом вітаміну К, який допомагає захистити артерії та сприяє правильному згортанню крові. Також багаті на дієтичні нітрати, які знижують кров’яний тиск та покращують функцію артерій.
Броколі та брюссельська капуста знижують ризик серцево-судинних захворювань, здатні відтермінувати серцевий напад та інсульт, захистять серце завдяки селену та антиоксидантам.
Зелений і чорний чаї є джерелами корисної для серця рослинної сполуки флаван- 3-ол. Випиваючи 2 чашки чаю на день, ви отримаєте суттєву підтримку.
Котлети із броколі
/wz.lviv.ua/images/articles/2024/10/%D0%9A%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%20%D1%96%D0%B7%20%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%96.jpg)
400−450 г броколі, 2 зубчики часнику, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 3−4 ст. ложки борошна, олія — для смаження, 2 гілочки кропу, 200 г сметани, сіль і перець.
Заморожену броколі викласти у друшляк і залишити в прохолодному місці на 30 хв. Потім подрібнити у блендері. Свіжу краще зварити в підсоленій воді 3 хв, щоб котлети вийшли ніжнішими.
Яйця збити вінчиком і додати до подрібненої броколі, перемішати. Додати половину вичавленого часнику, натертий сир і борошно. Посолити і поперчити до смаку, ретельно перемішати.
Смажити у великій пательні на олії, викладаючи масу ложкою, до золотистої скоринки з обох боків. Готові тримати до подачі у теплому місці.
Соус. Кріп вимити і добре обсушити, дрібно нарізати. Додати у сметану разом із часником, посолити, поперчити і перемішати. Подати до котлет з броколі.