Передплата 2024 ВЗ

Новий «Почесний громадянин Дрогобича» — Пйотр Зєнтара

На своєму недавньому засіданні депутати Дрогобицької міськради одноголосно проголосували за присвоєння звання «Почесний громадянин Дрогобича» багаторічному голові правління АТ «Краківський водоканал» Пйотру Зєнтарі

До Дрогобича прибула чергова гуманітарна допомога з Кракова. Крайній зліва -Пйотр Зєнтара. Фото пресслужби Дрогобицької міськради.
До Дрогобича прибула чергова гуманітарна допомога з Кракова. Крайній зліва -Пйотр Зєнтара. Фото пресслужби Дрогобицької міськради.

Новий почесний громадянин Дрогобича, який за ліком став тридцять шостою ушанованою цієї великої честі особи у списку людей, які мають особливі заслуги перед містом Котермака, живучи та працюючи в Кракові, спромігся, як мало хто, прислужитись громаді українського міста.

Він — другий, після австрійського мецената Вольфганга Каля, іноземець — почесний громадянин українського міста. У клопотанні про його відзначення, яке подав КУ «Інститут міста Дрогобича», про це сказано коротко: «За особливий внесок у розвиток добросусідських відносин між Дрогобичем та Краковом, значну допомогу жителям Дрогобича та інших українських міст у мирний і воєнний час».

Пролити світло на взаємини між Краківським водоканалом і КП «Дрогобицький водоканал» та особисту роль Пйьотра Зєнтари у створенні особливо сприятливого для українського підприємства формату партнерства попросили речницю Дрогобицького водоканалу Лесю Ясюру.

Дружба між двома підприємствами почалась ще в 2017 році. Саме тоді, під час поїздки керівника КП «Дрогобицький водоканал» Романа Шагали до Кракова, виникла взаємна симпатія між керівниками, яка згодом трансформувалась у постійну комунікацію двох виробничих колективів. З року в рік міцніла дружба, розбудовувалися ділові містки співпраці. На базі Краківського підприємства інженерно-технічні працівники українського підприємства час від часу проходять стажування. Школярі з міста Котермака також побували у Кракові, де, зокрема, мали змогу ознайомитися з діяльністю тамтешнього водоканалу та європейським досвідом формування культури водоспоживання і водовідведення. За сприяння Краківського водоканалу КП «Дрогобичводоканал», єдине з підприємств Західної України, стало членом Асоціації «Форум Галицьких водопроводів». Цей статус дозволяє на нових засадах співпрацювати з банківськими установами. Не дивно, що через деякий час партнерство між водоканалами переросло у плідне партнерство двох міст — Дрогобича та Кракова.

Недаремно кажуть, що друг у біді пізнається. З початком широкомасштабної московської агресії перші слова підтримки, як і перші вантажі гуманітарної допомоги, надійшли саме з Кракова. Щира розрада, світлина українського прапора на почесному місці у Краківському водоканалі та синьо-жовті стрічки на вбранні працівників польського підприємства — усі ці, на перший погляд, дрібні деталі, додають неймовірної сили та віри. Важко переоцінити значення підтримки, яку Дрогобич має від Пйотра Зєнтари та очолюваного ним колективу. У час війни з Краківського водоканалу неодноразово надходила допомога, щоб дрогобицьке підприємство продовжувало безперебійно працювати. Коли в Україні виник дефіцит засобів знезараження води, керівник Краківського водоканалу терміново скерував Дрогобицькому водоканалу «партію» цих засобів. Дрогобич отримав з Кракова дві водовозки. Краківський водоканал опікується українцями, які отримали прихисток у польському місті. До Дрогобича із дружнього міста-побратима надходять медикаменти та медичне обладнання. На війні в кожного — свій фронт. Це розуміємо не тільки ми. Аналогічне бачення сформовано і в Кракові. Недавно Пйотр Зєнтара ініціював повернення до конкретної співпраці - запровадження навчання фахівців Дрогобицького водоканалу у Кракові. Настав час, як наголошено у черговій ініціативі польських побратимів, перейняти їхній досвід у такій архіважливій для роботи водоканалів сфері, як моніторинг роботи водопровідної мережі на базі систем SCADA.

Схожі новини